Agyfrissítő tippek - Így őrizheti meg elméje fiatalságát!

Agyfrissítő tippek - Így őrizheti meg elméje fiatalságát!

Kapcsolódó tünetek:

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a rendszeres mozgás legalább olyan fontos a szellemi képességeink megőrzéséhez, mint a rejtvényfejtés. Ahogy idősödünk, az agyunkat felépítő sejtek közötti kapcsolatok kopnak, elvesznek. Márpedig a gondolkodáshoz ezek a szinapszisok nélkülözhetetlenek. Már 30 éves korunkban megindul a hanyatlás, és ha nem teszünk ellene, hamar észrevesszük, először rövid távú memóriánk romlásán.

Mozgás, ami jó az agynak

Általában minden, ami jó a szívnek, az jó az agyunknak is. Az aerob testmozgás nemcsak javítja az agy működését, de segíti a sérült agysejtek regenerációját is. Kutatások igazolják, hogy az aerob mozgással jobb lesz az agy vérellátása, több oxigén és tápanyag jut be. A kora reggeli mozgás egyrészt lendületbe hozza az agyi aktivitást, másrészt felvértez a mentális stressz elviselésére. Segíti a figyelmet és a koncentrációt és javítja a reakciókészséget nehéz helyzetekben.

Olyan mozgást keressünk, amelyben a mozgás koordinálásának is van szerepe, ilyen a tánc, a síelés, a tenisz.

Komoly szellemi fáradtság esetén végezzünk néhány négyütemű fekvőtámaszt, nagyon gyorsan javítja az agyi tevékenységet.

Egészséges szokások

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen a jó agyműködéshez. Ha nem alszunk eleget, az agy nem képes kellő mértékben regenerálódni. Kutatások igazolják, hogy az alvó agy képes szintetizálni a szükséges információkat.

A humor serkenti agyunkban a dopamin termelődését, amely az örömérzetért felelős. Kellő humorral könnyebben vehetők a nehézségek és a stressz is jobban kezelhető.

A tudatos pihenés, lazítás megtanulása is része az egészséges életmódnak. Hagyni kell, hogy néha kevesebb információt kapjon az agy, hogy képes legyen raktározni, majd törölni a felesleget. Ha folyamatos stresszben élünk és nem tanuljuk meg kezelni, az rontja a tanulási folyamatot, a memóriát, és megakadályozza a minőségi életet, mondják a szakemberek.

Minden játékos tevékenység serkenti az agyműködést, legyen az társasjáték, pingpong, kártyázás, sakk vagy tánc. Ennél már csak az hasznosabb agyunk karbantartása céljából, ha valami újat tanulunk: válasszunk új hobbit, tanuljunk idegen nyelvet!

TOP 10 agyserkentő élelmiszer

A vitaminok, különösen az A-, B-, C és az E-vitamin erősítik az idegrendszert és javítják a keringést. Az ásványi anyagok és nyomelemek – a magnézium, a kalcium, a vas – vérképző hatásúak és fontos anyagcsere-folyamatokat irányítanak. Ezekből a toplistás élelmiszerekből fogyasszunk mindennap, akár több alkalommal is:

  1. Alacsony glikémiás indexű gabonák (árpa, bulgur, zabpehely)
  2. Olajos magvak (dió, mandula, tökmag, fenyőmag)
  3. Omega 3- és 6 zsírsavakban gazdag halak (szardínia, lazac)
  4. Antioxidánsokban gazdag, bogyós gyümölcsök (áfonya, fekete ribizli)
  5. Paradicsom
  6. Brokkoli
  7. Zsálya
  8. Avokádó
  9. Minőségi étcsokoládé
  10. B-vitaminban gazdag ételek (spenót, spárga, tojássárgája)
2016. november 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek