Aerob? Anaerob? Melyik mi?

2016. szeptember 19.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Aerob és anaerob jelentése, az edzések közötti különbség.

Sokszor hallani ezeket a kifejezéseket, de kevesen tudnák megmondani, pontosan, miről is van szó. Segítünk.

Az emberi testben kétféle anyagcsere folyamat van; aerob és anaerob. Ez annyit takar, hogy a szervezet kétféle módon jut energiához.

Aerob

anaerob301Aerob edzés alatt a testmozgáshoz kellő energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A test a rendelkezésére álló szénhidrátokat és zsírokat oxigénégetéssel éri el, így biztosítva az izmoknak kellő energiát.

Aerob folyamat megy végbe olyan mozgás közben, amely csekély vagy közepes erőkifejtést igényel (nincs lihegés, kifulladás).

Anaerob

Anaerob mozgásról akkor van szó, mikor az (izom)munkához kellő energia előállításához (tápanyagégetéshez) a szervezetnek nincs elegendő oxigénje. Magas intenzitásának köszönhetően az anaerob mozgás rövid ideig tartható fenn, és törvényszerűen pihenési szakasz követi.

Anaerob folyamatról van szó olyankor, amikor intenzív erőkifejtésre van szükség (lihegés, kifulladás).

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    XLS (XL-S) Medical Direct por 90x

    <p>Az XL-S Medical por természetes és klinikailag igazolt hatóanyaga képes megkötni a táplálékkal bevitt zsír 28%-át, valamint csökkenti az étvágyat és a nassolási vágyat.</p>

    17 990 Ft

A különbség

Az erőkifejtés nagysága határozza meg a mozgás aerob vagy anaerob tartományát.

Légzésünket figyelve egyszerűen megállapíthatjuk, edzésünk aerob vagy anaerob tartományban van-e: ha egyenletes iram mellett tudunk például beszélni, aerob tartományban vagyunk, ha azonban zihálunk, levegő után kapkodunk, anaerob fázisban vagyunk.

Az erőállapot, állóképesség fejlődésével párhuzamosan egyre intenzívebb mozgás, erőkifejtés kell az anaerob tartomány eléréséhez, fenntartásához.

Mindenből kell

A jó edzésterv tartalmaz aerob és anaerob tartományú edzéseket. Az aerob edzés növeli az állóképességet és a szervezet oxigénfelhasználásának hatékonyságát. Az anaerob edzés növeli az izomzatot és a teljesítményt, valamint az aerob mozgás hatékonyságát.

Zsírégetés, fogyás szempontjából a legjobb a váltott intenzitású mozgás.

Mire jó a spinning?

Mire jó a spinning?

A spinning egy tökéletes sport bárki számára. Hatása az edzés típusától és intenzitásától függ, így azok számára is jó választás, akik fogyni szeretnének, az állóképességükön javítanának vagy a lábizmaikat erősítenék.

Kevés szabadidő? Így mozogjon eleget a mindennapokban!

Egészségünk szempontjából nagyon fontos, hogy rendszeres mozgással is karban tartsuk a testünket. Ez nem csak megjelenésünk miatt lehet fontos, hanem sokféle betegség és mozgásszervi probléma megelőzésének szempontjából is elengedhetetlen. De mit tegyünk, ha alig akad időnk rá? Olyan tippeket gyűjtöttünk, melyek segítségével belecsempészhetjük a mozgást mindennapjainkba.

Mozgás túlsúllyal – Így kezdjen neki!

Mozgás túlsúllyal – Így kezdjen neki!

A fogyás elősegítésében a megfelelő diéta mellett kiemelt szerepe van a rendszeres, személyre szabott mozgásnak, ami nem csupán a súlyfelesleg leadására kínál megoldást, de a túlsúlyból adódó egészségi problémák gyógyítására is alkalmas.

Felkészülés a bikiniszezonra

A nyári bombaformához nem divatdiéta kell, hanem szemlélet- és életmódváltás!

Kímélő zsírégetés

A rendszeres mozgás a legjobb módja a testzsír-százalék csökkentésének

Kulcsszavak: , , , ,