A tejallergia tünetei és kezelése

2019. május 10.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A tejallergia, vagy tejfehérje allergia a leggyakoribb gyermekkori allergiák közé tartozik, szerencsére azonban a legtöbb gyerkőc 3 éves korára kinövi. De honnan ismerhetjük fel, és mit tehetünk ellene?

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia, vagyis a tejben található fehérjére, a kezeinre, való túlzott immunreakciót kiváltó betegség a leggyakrabban újszülött korban alakul ki, anyatejen és tápszeren táplálkozó babák esetében egyaránt. A gyerekek 90 százaléka azonban 3 éves korra kinövi a betegséget. Erre annál nagyobb az esély, minél előbb vesszük azt észre, és kezdjük el kezelni.

A tejallergia tünetei különbözőek lehetnek. A közvetlen tejfogyasztás utáni hányingerből, hányásból, hasmenésből, bőrtünetek és kiütések megjelenéséből, a véres székletből, illetve a gége bedagadásából is következtethetünk a betegségre. Csecsemők és kisgyermekek esetében pedig a legtöbbször a gyakori hasfájás, puffadás, hasmenés vagy kiütések és ekcéma által vehetjük észre, ha baj van. Későbbi, a tejfogyasztástól időben elváló tünetek között érzékelhetjük a folytonos nyugtalanságot, étvágytalanságot, a lassuló gyarapodást, a székrekedést, a hasmenést vagy a súlyveszteséget.

Ha gyermekünkön ezeket a jeleket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz, hiszen a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú szerepet játszik az allergia későbbi elhagyásában. Mivel a tejallergia gyógyszeres kezelése nem lehetséges, a tünetek megszüntetésére felnőtt korban is csak a tejfehérje étrendből való teljes eliminálása a megoldás. Ha babánk még szoptatós korban van, nekünk magunknak kell tejmentes diétába kezdenünk, ha pedig tápszeres, akkor speciális gyógyászati célra szánt tápszerre lesz majd szükségünk.

Míg felnőttként nyugodtan támaszkodhatunk a növényi alapú és alternatív tejtermékek széles választékára, kisgyermekek esetében még nem ajánlott ezek rendszeres fogyasztása. Tápértékük is alacsonyabb, mint a tejé, így tápszerekhez ne, inkább csak főzéshez használjuk ezeket. Gyermekek esetében okozhat nagyobb problémát a keresztallergiák kialakulása is, így a kicsiknek nem ajánlott a tojás, a marhahús vagy a citrusfélék fogyasztása sem a tejmentes időszak alatt.

Ha a gyermek 3 éves korára sem növi ki a betegséget, akkor a tejmentes étkezést folytatni kell. Ilyenkor hasznos lehet újra szakértő tanácsát kérni az étrend változatos kialakításához és a hiányzó tápanyagok pótlásához.

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély kialakulásának okai

A gyomorfekély a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti. A betegséggel forduljunk orvoshoz, hiszen súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

5 házi praktika gyomorrontás ellen

5 házi praktika gyomorrontás ellen

A gyomorrontás legtöbbször túl sok vagy romlott étel fogyasztása esetén jelentkezik, de a nyári időszakban az utazások gondjai és a nyaralások idegen környezete miatt is gyakran fellépő probléma. Nézzük, mit tehetünk a gyors felépülés érdekében.

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység jelei

A gluténérzékenység egyre többeket érintő jelenség, mely tulajdonképpen 3 betegséget takar. A cöliákiát, a nem cöliákiás gluténérzékenységet (NCGS) és a glutén- vagy gabonaallergiát. A pontos diagnózis felállítása gasztroenterológus feladata.

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mi történik, ha minden nap ugyanazt esszük?

Mindenkinek vannak kedvenc ételei, melyeket akár minden nap képes lenne megenni. Azonban felvetődik a kérdés, hogy nem ártana-e az egészségünknek, ha mindig ugyanazt fogyasztanánk.

Kinőhető a reflux?

Kinőhető a reflux?

Általában reflux betegségként a gastroesophagealis (gyomor-nyelőcső) refluxot szoktuk emlegetni. Erről szólunk néhány szót.

Összes cikk Emésztőrendszer témában