A tartós magas láz következményei

2016. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

láz

A lázas állapot nem betegség, hanem betegségre utaló tünet.

A tartós magas láz következményei

A testhő emelkedése a testünk védekező mechanizmusa a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozókkal szemben.

A láz kialakulásának hátterében állhatnak még mérgezések, bizonyos kemikáliák, gyógyszerkészítmények, de hormonális problémák is. A láz fellépése valójában hasznos, hiszen fokozza az anyagcserét, az oxigénigényt és serkenti a szervezet védelméért felelős immunrendszer működését, ezáltal megnő az immunanyagok termelése.

A láz erősödésével csökken a kórokozók szaporodási mechanizmusa, növekszik a fehérvérsejt-szám, ezért sem lehet cél a teljes láztalanság állapotának elérése, csak annyira érdemes csillapítani, hogy javuljon közérzet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Rubophen Thermo 650mg/10mg granulátum belsőleges oldathoz 12x

    Rubophen Thermo 650mg/10mg granulátum belsőleges...

    <p><strong>Paracetamol hatóanyagú, vény nélkül kapható gyógyszer.</strong></p> <p>A Rubophen Thermo granulátum az influenza és megfázás tüneteinek enyhítésére használható, beleértve a lázat, fejfájást, torokfájást, izom és ízületi fájdalmakat, továbbá enyhíti az orr és az orrmelléküregek dugulását és ezáltal megkönnyíti a légzést.</p>

    2 799 Ft

Hosszú ideig nem szabad hagyni

A tartósan magas láz káros és veszélyes, mert nagyon megterheli a szervezetet, szapora szívverést, nehézlégzést, keringési rendellenességet, kábultságot, fejfájást, átmeneti tudatzavart is okozhat. A kisgyermekek immunrendszere nem olyan fejlett, ezért ők gyakrabban lázasodnak be.

A hőemelkedést és mérsékelt lázat csak akkor kell csillapítani, ha más egyéb kockázati tényező is felmerül, például szívelégtelenség, korábban már fellépett lázgörcs vagy esetleg a kiszáradás veszélye.lazcsillapitsas301

A tartósan magas láz sok szerv működését érinti, hatására elsősorban érrendszeri zavarok állhatnak elő. A magas láz fokozza az anyagcserét, növeli a pulzust, rontja a szervezet működését, ez hosszú távon megterhelő lehet a szervezet számára.

A hyperpirexiás toxicosis kialakulásában nagy szerepe van a hőleadás megakadályozása következtében fellépő hőpangásnak. Keringési elégtelenség, lázgörcs (lázas eklampszia) és mély kómával járó eszméletzavar jellemzi. Ha a láz a 42 °C-ot meghaladja, akkor az anyagcsere annyira felgyorsul, hogy a keletkezett hőt – normális külső hőmérsékletnél – a környezet már nem tudja elvonni. Ugyanilyen hőpangás léphet fel nem lázas csecsemőknél és kisgyermekeknél is, ha a hőleadást a túlöltöztetésükkel mesterségesen megakadályozzák.

A magas láz fokozza az anyagcserét, növeli a pulzust, rontja a szervezet működését, ez hosszú távon megterhelő lehet a szervezet számára.

Lázcsillapítóval nem előzhető meg a lázgörcs!

Gyakori tévhit, ha engedjük a lázat felmenni, begörcsöl a gyermek. Minden görcsös rosszullét esetén orvosi vizsgálat kell, hiszen a lázgörcs utólagos orvosi diagnózis. Már az elnevezése is megtévesztő, helyesebb lenne fertőzés által generált görcsnek nevezni, mert a háttérben működő élettani folyamatok okozzák a görcsöt, nem a magas testhőmérséklet: a „láz”görcs már 37 foknál bekövetkezhet!

A lázcsillapítók semmilyen hatással nincsenek a „láz”görcsre, sem megelőzni, sem megszüntetni nem tudjuk vele.

Az egyszerű lázgörcs egyébként bár ijesztő, de jóindulatú tünet, amely az esetek többségében néhány perc alatt magától megszűnik.