A szürkehályog tünetei

A szürkehályog tünetei

Kapcsolódó tünetek:

A szürkehályog tünetei

Ha látásunk egyre csak rosszabbodik, és olyan érzésünk van, mintha mindent egy lepel mögül néznénk, akkor nagy eséllyel szürkehályoggal van dolgunk, amelynek hatására beszürkül a szemlencsénk. Ilyenkor a pupilla szürkésen elszíneződik. A betegség latin elnevezése cataracta vízesést jelent, ami arra utal, hogy a betegnek olyan az érzése, mintha vízfüggönyön keresztül látná a világot. A betegség stádiumától függően eltérőek lehetnek a tünetek és panaszok. Az első jelek közé tartozik a látás romlása, továbbá a fényérzékenység. Ekkor még csak a látótér széli részein keletkeznek homályos foltok, amelyektől életlennek látjuk a tárgyakat és személyeket. Az idő múlásával egyre inkább terjed a folt a lencse széli részeitől a centrum felé, míg végül a teljes látóteret befedi egyfajta lepel. Eleinte csak elmosódnak a színek, a kontrasztok és a kontúrok, majd később teljesen összemosódnak, ezáltal rohamosan romlik a betegek térérzékelése, illetve térlátása.

A betegség lefolyásának tünetei

A szürkehályog előrehaladtával olyan panaszok is kialakulnak, melyek megnehezítik a betegek hétköznapjait. Ezek közé tartozik a nagyon intenzív fényérzékenység, amikor már a napsütés vagy a villanófény is komoly kellemetlenségeket okoz. A vizuális érzékelés is sokat romlik, továbbá nehezebben alkalmazkodik a szemük a világossághoz és a sötétséghez, mindemellett a térlátás is korlátozottabb. Az érintettek gyakran panaszkodnak arra, hogy nagyon fárasztónak tartják az olvasást és a tévénézést, továbbá a homályos látás miatt egyre bizonytalanabbak a közúti forgalomban. Az előbb felsorolt tünetek minden egyes betegnél más és más intenzitással jelentkezhetnek, és az sem biztos, hogy mindegyiket tapasztalják. Az előrehaladott stádiumú szürkehályog teljesen ellehetetleníti a normális hétköznapokat, hiszen a látás hirtelen annyira megromlik, mintha megvakulna az illető.

Velünk született szürkehályog tünetei

Ritka esetekben gyerekeknél is kialakulhat a szürkehályog. Ilyenkor vagy veleszületett betegségről beszélünk, vagy az első években alakul ki. Ennek a típusú szürkehályognak az első tünete közé a gyerekek kancsalítását sorolják. Fontos, hogy ezt is megfelelően kezeljék, hiszen ellenkező esetben komoly látásromláshoz, akár tompalátáshoz is vezethet. Ha az érintettek mégsem kérnek orvosi segítséget legkésőbb a pubertáskorig, akkor már nincs visszaút, azaz már nem lehet javítani a kialakult állapoton.
2020. augusztus 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek