A székrekedés lelki okai

2019. április 10.

Kapcsolódó tünetek:

székrekedés

A székrekedés kellemetlen probléma, és igencsak gyakori is. Egyes felmérések szerint az emberek körülbelül negyede szenved tőle rendszeresen. Hátterében ugyanakkor nem csak fizikai tényezők állhatnak, kiváltói sokszor lelki és mentális gondok.

A székrekedés lelki okai

A székrekedés lelki okai

A lelki okok miatti székrekedés a gyermekek körében egyáltalán nem ritka jelenség, felnőttek esetében pedig a nők háromszor gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak. Az életmódbeli és étkezéssel kapcsolatos szempontokon kívül azonban a rendszeres, hosszú időn át tartó vagy újra és újra feltűnő székrekedést legtöbbször lelki és mentális állapotunk idézi elő. Nézzük, melyek a probléma leggyakoribb kiváltói.

Gyermeki ingerek

Kisgyermekek esetében a székrekedés mögött álló lelki ok legtöbbször valamilyen inger vagy indulat elfojtásához kapcsolódik. Ez lehet bármi, akár egy viselkedésforma is, ami gondot okozott a szülő-gyermek kapcsolatban, a konfliktus pedig általában tovább súlyosbítja a székrekedést. Nagyobb gyerekeknél a probléma mögött gyakran állnak az iskolával, különórákkal vagy egyéb kötelességekkel kapcsolatos frusztrációk és félelmek, de gondot okozhat a túlzott elfoglaltság is – például ha a gyerek rengeteg tevékenységet végez nap mint nap –, ekkor könnyen megeshet, hogy egyszerűen elfelejt figyelni a teste által adott jelekre.

Stresszfaktorok

Felnőttek körében a székrekedést okozó lelki gondok között a stressz áll az első helyen. Nem véletlenül, hiszen számtalan dolog miatt aggódhat az ember nap mint nap. Az anyagi gondok vagy egy nagyobb beruházás miatti nehéz időszak, a párkapcsolati vagy családi konfliktusok, a feszített munkahelyi tempó vagy egy nagyobb változás – például egy költözés vagy munkahelyváltás – is hasonló következményekkel járhat. Ha problémánk időszakos, akkor valószínű, hogy amikor lelki nyugalmunk visszatér, székelési problémáink is gyorsan elmúlnak.

Szorongás

A tartós szorongás és az idegesség könnyedén okozhat problémákat emésztőrendszerünk működésében, mivel ilyenkor szervezetünk úgynevezett ’küzdj vagy menekülj!’ módba kapcsol, és a ’túlélésben’ kulcsszerepet betöltő  szimpatikus idegrendszerünket teszi aktívabbá, míg emésztési folyamatainkat háttérbe helyezi. A tartós szorongás tünetei között találjuk az álmatlanságot, a túlzott aggódást, az ingerlékenységet és a koncentrációs problémákat is. A szorongás miatti székrekedés és egyéb emésztőrendszeri zavarok azonban csak a probléma kezelésével fognak tartósan megoldódni, így ha észleljük magunkon tüneteit, legjobb, ha szakember segítségét kérjük.

Depresszió

A depresszió számos okot adhat a székrekedésre, hiszen nem ritka, hogy a mentális betegségben szenvedők fizikai aktivitása nagymértékben csökken, étrendjük megváltozik, és egyre több, zsírokban és szénhidrátokban gazdag élelmiszert fogyasztanak, vagy éppen sokkal kevesebbet esznek, mint azelőtt. Depressziót jelezhet a reménytelenség, elkeseredettség érzése, az ingerlékenység vagy a dühkitörések, az azelőtt örömet szerző tevékenységek iránti érdektelenség, a koncentrációs zavarok, a kimerültség és az étvágytalanság is.

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

A székrekedést kiváltó okok nagyon sokrétűek. Többek közt a modern életvitelünknek is nagy szerepe van a kialakulásában.

Kemény a széklete vagy rendszertelenül tud WC-re menni? (x)

Ürítési nehézséggel küzd? A DulcoSoft kíméletesen lágyítja a kemény székletet és akár hosszú távon is használható

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

A székrekedés minden életkorban kellemetlen, és tartóssága esetén szövődményekkel járó jelenség. A legkisebbek számára pedig különösen veszélyes lehet.

8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

legjobb ételek székrekedés ellen

A legjobb ételek székrekedés ellen

Székrekedéssel küzd? Először keresse a megoldást a székrekedést megszüntető ételekben!

Összes cikk Emésztőrendszer témában