A száraz, vízhiányos bőr

2013. december 2.

Kapcsolódó tünetek:

ráncos arcbőr, száraz bőr

A bőr épségének megőrzése, a bőrápolás minden bőrtípus esetében alapvető fontosságú.

A bőr szerkezete és működése révén védi a szervezetet a környezet különböző károsító (mechanikai, hő, fény, vegyi, kórokozók stb.) behatásaival szemben.

Bőrtípusunkat örökletes valamint környezeti tényezők befolyásolják. A mindennapi bőrápolás során, illetve kozmetikai termékek vásárlása előtt fontos tudnunk, hogy milyen bőrtípusba tartozunk. Bőrtípusunk ismeretében ápolhatjuk megfelelően bőrünket, minden kozmetikai termék bőrtípustól függően használandó.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Bio-Oil® bőrápoló olaj 60ml

    Bio-Oil® bőrápoló olaj 60ml

    <p><span>A Bio‑Oil egy speciális bőrápoló olaj. Alkalmazása segít javítani a hegek, a striák és az egyenetlen bőrtónus kinézetét. Öregedő és vízhiányos bőr ápolásában is hatásos. A Bio‑Oil 2002-ben került forgalomba világszerte, azóta több, mint 200 alkalommal nyert bőrápoló termék díjat, és több, mint 20 országban lett piacvezető termék a hegek és feszülési csíkok ápolására.</span></p>

    3 999 Ft

A száraz bőr kialakulásának okai

A száraz bőr kialakulásának belső tényezői között a genetikai adottságok, a hormonális hatások, a bőr biológiai öregedése valamint különböző betegségek (lázas betegségek, cukorbetegség, emésztőrendszeri és hormonális zavarok) szerepelhetnek. Külső tényezők között a klíma illetve a környezet hatásait, az alacsony pártartalmú helyiségekben való tartózkodást, a vízelvonó hatású (glicerines) kozmetikumok túlzott alkalmazását, a napsugárzás okozta bőröregedést (túlzott napozás, szoláriumozás), a vegyi hatásokat, a terápiás kezeléseket illetve a táplálkozást említhetjük meg.vizhb301

A száraz bőr jellemzői

A természetes hidratáló faktor, az urea mennyisége csökken a száraz bőrben, ezért a bőr kevesebb nedvességet képes megkötni, egyre több és több vizet veszít, valamint kevesebb a természetes lipidek mennyisége is. Felborul az egyensúly a lipid és a nedvesség tartalom között, melynek következtében érdes, fakó színű, petyhüdt, nyúlós tapintású lesz a bőr, feszül, viszket. Pórusai szűkek, melyekben fonalszerű tűkomédók képződhetnek.

Kezelés, ápolás

A cél az, hogy minél több nedvesség jusson a bőrbe mind külsőleg, mind belsőleg. Fogyasszunk sok folyadékot, friss, tiszta víz, zöldség- és gyümölcslevek formájában. Táplálkozásunkkal vagy táplálék kiegészítőkkel antioxidánsokat, vitaminokat (A, E, C) vihetünk be, melyek segítenek bőrünk védelmében.

Használjunk E- és B-vitamint tartalmazó, kevésbé izgató hidratáló krémeket, testápolót, ajakápolót. Mosakodáshoz, fürdéshez, testápoláshoz leginkább mosakodószappan használata javasolt, mely nem irritálja, szárítja a bőrt.

Nyári hőségben a fokozott verejtékezés miatt kevesebb a bőr krémigénye. Ilyenkor alkoholmentes arctonikok segítségével távolíthatjuk el a felesleges verejtéket. Ne napozzunk mértéktelenül, mivel az tovább szárítja a bőrt. Napozás után használjunk napozás utáni hidratáló testápolót.

Hideg, szeles, téli időszakban a bőr védelme érdekében szükséges a megfelelő, zsírosabb hidratáló krémek használata. Ilyenkor segíthet a párologtatás is a lakásban. Kezeinket kesztyű viselésével is védhetjük a zord időjárástól.

Tartózkodjunk sokat a friss levegőn, kerüljük a szennyezett levegőjű, füstös helyeket. A száraz bőrbe könnyebben felszívódhatnak a káros vegyi anyagok, kerüljük ezek használatát, használjunk védőkesztyűt, védőkrémet.

Szervezetünk gumija, a kollagén

Szervezetünk gumija, a kollagén

A kollagén egy olyan fehérje, melyet szervezetünk aminosavak segítségével képes előállítani. Többek közt a bőrünk rugalmasságáért felel, de számos más jótékony hatása is van.

Folyadékpótlás nyáron – Mit, mikor és mennyit igyunk?

A folyadékpótlás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Legfőképp a nyári, forró hónapok alatt kell erre a leginkább odafigyelnünk. Körbejártuk: mikor, mit és mennyit ajánlott innunk.

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Nyárra készülünk: A helyes borotválkozás szabályai

Most már tényleg jön a tavasz, és egyre gyakrabban kerülnek elő a szoknyák, majd a rövidnadrágok. Ezekhez viseléséhez pedig sima láb dukál, aminek eléréséhez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb mód a borotválkozás.

Bőrünk őre a hialuronsav2

Bőrünk őre: a hialuronsav

Mindannyiunk rendelkezik vele, s mindannyian elveszítjük egy idő után, majd lázasan küzdünk, hogy hiányát pótoljuk. A bőrünk fiatalságáért felelős, természetes anyagot, a hialuronsavat mutatjuk most be.

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A téli bőrápolás 5 legfontosabb szabálya

A hideg beköszöntével nem csupán a ruhatárunkat kell lecserélnünk, de ápolószereinket is, hiszen télen teljesen más ápolásra van szüksége bőrünknek.