A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

2018. szeptember 4.

Kapcsolódó tünetek:

magas vércukorszint

Egy kanadai kutatás eredményei újabb, a hosszú munkaórákhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatra hívják fel a figyelmet: azok a nők, akik 45 óránál többet dolgoznak hetente, hajlamosabbá válnak a 2-es típusú cukorbetegségre.

A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

A 12 éven át tartó kutatás több mint 7000 dolgozó felnőtt életét és egészségi állapotát követte nyomon 2003 és 2015 között. A résztvevőket négy, az átlagos heti munkaórák száma szerinti csoportba osztották be, így voltak a 15-34, 35-40, 41-44, illetve 45 és annál több órát munkával töltők. A 12 év alatt a kutatásban vizsgáltak 10 százalékánál alakult ki cukorbetegség, amely gyakori volt a férfiak, az idősebbek és a súlyfelesleggel rendelkezők körében. Azonban, amikor a munkaórák számát vették figyelembe, a férfiak esetében – a kutatók számára is meglepő módon – a több óra a cukorbetegség kockázatának csökkenését jelentette.

A nőknél ellenben ez nem így volt. Kiemelkedően észlelhető a különbség a 35-40 órát és a 45 óránál is többet dolgozók között, mivel utóbbiaknál igencsak jelentősen megemelkedett a cukorbetegség kockázata (63%). A tanulmány szerzői a lehetséges okok között felvetették a 40 óránál hosszabb munkaidőkben a stressz mértékének emelkedését, illetve az emiatt bekövetkező hormonális változásokat, amelyek mentális és egészségügyi panaszokat is okozhatnak. Azonban mivel a kutatás megfigyelő jellegű volt, óva intenek attól, hogy csak és kizárólag a munkaórákat okoljuk a diabétesz kialakulásáért.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A munkaidő tekintetében a nemek közötti különbséget viszont egyelőre nem tudták megmagyarázni. Egy lehetséges indoknak tartják a családi szerepek felosztását. Mint tudjuk, sok nő vállalja magára házimunkák és a gyermeknevelés feladatainak nagyobb részét is, így könnyen lehet, hogy ez a munkaórák nagy számával párosítva már igazán komoly egészségügyi hatásokat produkál.

almaecet

Az aranyat érő almaecet

Noha az almaecetnek évről évre egyre nagyobb a rajongótábora, sokan még mindig nem tudják, pontosan miben is rejlik a varázsereje. Ezért is járjuk most körbe alaposabban.

A sorozatos sorozatnézés negatív hatásai

A sorozatnézés negatív hatásai

Ismert tény, hogy az elmúlt évtizedekben drasztikusan nőtt a televízió előtt töltött órák száma, aminek súlyos egészségi kockázatai vannak. Az új sorozat-centrikus online szolgáltatásokkal pedig csak nőtt a képernyő előtt töltött idő hossza is.

Mely vércsoport milyen betegségre tesz hajlamossá?

Mely vércsoport milyen betegségre tesz hajlamossá?

Hacsak nem adunk rendszeresen vért, nem valószínű, hogy sokat foglalkozunk vércsoportunkkal. Pedig ezek a betű és jelkombinációk többet jelentenek, mint gondolnánk, és még az egészségi állapotunkra leselkedő veszélyeket is előre jelezhetik.

Újabb ok, amiért félhetünk a légszennyezéstől

Újabb ok, amiért félhetünk a légszennyezéstől

A légszennyezés már így is rengeteg probléma kiváltója, de egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás annak újabb veszélyét fedezte fel: kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában