A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

2018. szeptember 4.

Kapcsolódó tünetek:

magas vércukorszint

Egy kanadai kutatás eredményei újabb, a hosszú munkaórákhoz kapcsolódó egészségügyi kockázatra hívják fel a figyelmet: azok a nők, akik 45 óránál többet dolgoznak hetente, hajlamosabbá válnak a 2-es típusú cukorbetegségre.

A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

A sokat dolgozó nők hajlamosabbak a diabéteszre

A 12 éven át tartó kutatás több mint 7000 dolgozó felnőtt életét és egészségi állapotát követte nyomon 2003 és 2015 között. A résztvevőket négy, az átlagos heti munkaórák száma szerinti csoportba osztották be, így voltak a 15-34, 35-40, 41-44, illetve 45 és annál több órát munkával töltők. A 12 év alatt a kutatásban vizsgáltak 10 százalékánál alakult ki cukorbetegség, amely gyakori volt a férfiak, az idősebbek és a súlyfelesleggel rendelkezők körében. Azonban, amikor a munkaórák számát vették figyelembe, a férfiak esetében – a kutatók számára is meglepő módon – a több óra a cukorbetegség kockázatának csökkenését jelentette.

A nőknél ellenben ez nem így volt. Kiemelkedően észlelhető a különbség a 35-40 órát és a 45 óránál is többet dolgozók között, mivel utóbbiaknál igencsak jelentősen megemelkedett a cukorbetegség kockázata (63%). A tanulmány szerzői a lehetséges okok között felvetették a 40 óránál hosszabb munkaidőkben a stressz mértékének emelkedését, illetve az emiatt bekövetkező hormonális változásokat, amelyek mentális és egészségügyi panaszokat is okozhatnak. Azonban mivel a kutatás megfigyelő jellegű volt, óva intenek attól, hogy csak és kizárólag a munkaórákat okoljuk a diabétesz kialakulásáért.

A munkaidő tekintetében a nemek közötti különbséget viszont egyelőre nem tudták megmagyarázni. Egy lehetséges indoknak tartják a családi szerepek felosztását. Mint tudjuk, sok nő vállalja magára házimunkák és a gyermeknevelés feladatainak nagyobb részét is, így könnyen lehet, hogy ez a munkaórák nagy számával párosítva már igazán komoly egészségügyi hatásokat produkál.

Újabb ok, amiért félhetünk a légszennyezéstől

Újabb ok, amiért félhetünk a légszennyezéstől

A légszennyezés már így is rengeteg probléma kiváltója, de egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás annak újabb veszélyét fedezte fel: kiderült, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában