A puffadás bajt is jelezhet!

A puffadás bajt is jelezhet!

Kapcsolódó tünetek:

Sokan úgy gondolják, túl sok bélgázt termelődik szervezetükben, valójában ilyen ritkán fordul elő. Ha változtatunk étkezési szokásainkon, csökkenthetjük a gázok által kiváltott kellemetlenségeket.

Böfögés

A böfögés a gyomorból, ritkábban a nyelőcsőből a szájon keresztül áramló levegő. Az étkezéseket követő 3-4 alkalommal bekövetkező böfögés normálisnak számít, ezt az evés közben lenyelt levegő okozza. Kóros esetben a böfögés oka rossz szokás vagy megváltozott egészségügyi állapot, így például fekély vagy epehólyag probléma lehetnek.

Szellentés

Mindenki bocsát ki gázokat, van, aki többet, mások kevesebbet. Normális állapotnak tekinthető napi szinten 6-20 alkalommal szellenteni.

A puffadás és bélgázosodás leggyakoribb okai

Az irritábilis bél szindróma: gyakori betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.

Levegőnyelés : ha nem böfögik fel, az emésztőrendszeren keresztülhaladva a végbélnyíláson át távozik, de csuklást is okozhat.

Ételek és italok: a különböző ételek és italok mindenkinél más mennyiségű gázosodást okoznak.

Székrekedés: inkább haspuffadást okoz, nem növeli a bélgáztermelést.

Gyógyszerek és táplálék-kiegészítők: mellékhatásként okozhatnak lfúvódást és fokozott bélgáz termelést.

Betegségek:bélelzáródás vagy Crohn–betegség.

Hormonszint változás: nőknél gyakran előfordul, hogy a menstruációt megelőzően puffadnak, (legfőképp azért, mert a testük visszatartja a folyadékot).

Ritkán, de előfordulhat, hogy a szívroham tüneteit a beteg nem veszi komolyan, csak emésztési zavar.ra fogva a dolgot.

2016. október 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek