A puffadás bajt is jelezhet!

2016. október 27.

Kapcsolódó tünetek:

felfúvódás, hasfájás, akut has

A gáz és a böfögés kínos, a haspuffadás inkább kényelmetlen.

Sokan úgy gondolják, túl sok bélgázt termelődik szervezetükben, valójában ilyen ritkán fordul elő. Ha változtatunk étkezési szokásainkon, csökkenthetjük a gázok által kiváltott kellemetlenségeket.

Böfögés

A böfögés a gyomorból, ritkábban a nyelőcsőből a szájon keresztül áramló levegő. Az étkezéseket követő 3-4 alkalommal bekövetkező böfögés normálisnak számít, ezt az evés közben lenyelt levegő okozza. Kóros esetben a böfögés oka rossz szokás vagy megváltozott egészségügyi állapot, így például fekély vagy epehólyag probléma lehetnek.

Szellentés

Mindenki bocsát ki gázokat, van, aki többet, mások kevesebbet. Normális állapotnak tekinthető napi szinten 6-20 alkalommal szellenteni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szuszpenzió 10x5ml tartályban

    Normaflore Extra 4 milliárd/5 ml belsőleges szus...

    <p>A Normaflore Extra a feltételezhetően a bél normál flórájához tartozó, nem patogén Bacillus clausii spóráit tartalmazó készítmény. Alkalmazása elősegíti a bélflóra helyreállítását annak különböző eredetű károsodása esetén.</p>

    2 829 Ft helyett:2 399 Ft

A puffadás és bélgázosodás leggyakoribb okai

haspuffadas_gazok301Az irritábilis bél szindróma: gyakori betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.

Levegőnyelés : ha nem böfögik fel, az emésztőrendszeren keresztülhaladva a végbélnyíláson át távozik, de csuklást is okozhat.

Ételek és italok: a különböző ételek és italok mindenkinél más mennyiségű gázosodást okoznak.

Székrekedés: inkább haspuffadást okoz, nem növeli a bélgáztermelést.

Gyógyszerek és táplálék-kiegészítők: mellékhatásként okozhatnak lfúvódást és fokozott bélgáz termelést.

Betegségek:bélelzáródás vagy Crohn–betegség.

Hormonszint változás: nőknél gyakran előfordul, hogy a menstruációt megelőzően puffadnak, (legfőképp azért, mert a testük visszatartja a folyadékot).

Ritkán, de előfordulhat, hogy a szívroham tüneteit a beteg nem veszi komolyan, csak emésztési zavar.ra fogva a dolgot.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!