A probiotikumok

2015. április 20.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has, hasmenés

Az egészséges bélflóra alapvető feltétele a szervezet megfelelő működésének.

Az már kevésbé ismert tény, hogy minden ember bélflórájának összetétele egyedi. Az anyaméhben a magzat bélrendszere még csíramentes, a gyermek egyedi bélflórájának kialakulása a születéssel kezdődik(az újszülött áthalad a szülőcsatornán és a szülő hüvelyében lévő baktériumok bekerülnek szervezetébe). Azoknál a gyermekeknél, akik császármetszés útján látják meg a napvilágot ez a folyamat, azaz az egyedi bélflóra kialakulása heteket is késhet. A születés utáni időszakban kialakult bélflóra összetétele felnőttkorban is jellemző marad. Az emberi bélrendszer közel 400 nm2-es felszínén 4-500 féle mikroorganizmus él, azonban a bélflóra jelentős részét 30-40 -féle mikroorganizmus alkotja.

A bélflóra összetételére ható tényezők

A szervezet harmonikus működése esetén a bélflóra egyensúlya nem borul fel. Nem megfelelő táplálkozási szokások esetén azonban(rostban szegény, zsírokban gazdag étkezés) a bélflórán belül a jótékony baktériumok száma csökkenhet. Szintén károsan hatnak a bélflóra érzékeny egyensúlyára a tartós stresszel járó állapotok, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, tartós székrekedés és hasmenés is. Kedvezőtlenül befolyásolják a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összetételét egyes gyógyszerek is, kiváltképp az antibiotikumok.

probiotikum301A probiotikumok fogalmát szorosan értelmezve, a szervezetben élő azon baktériumtörzseket jelenti, melyek a bélben jótékony hatást fejtenek ki. A legismertebb probiotikumok a Lactobacillusok(L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. plantarum), a Bifidobaktériumok(B. Longum, B. lactis) és az Eubacteriumok. A probiotikumok fogalmát tágan értelmezve, odaértendők azok a készítmények is, melyek a jótékony bélbaktériumokat tartalmazzák.

A probiotikumok szerepe

Az immunrendszer megfelelő működésének záloga az egészséges bélflóra, a probiotikumok serkentik immunrendszerünk működését. Meg kell említeni a prebiotikumok fogalmát, hiszen a probiotikumok megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Prebiotikumoknak nevezzük az olyan nem emészthető táplálék alkotókat, melyek táplálják a probiotikumokat. A probiotikumok segítik a vas, a magnézium és a kalcium megfelelő mértékű felszívódását, továbbá B-, és K-vitaminokat termelnek.

A probiotikumok alkalmazásának javasolt esetei

Probiotikumokat tartalmazó készítmények alkalmazásával a károsodott bélflóra egyensúlya visszaállítható. A bélflóra károsodására utaló tünetek lehetnek: puffadás, hasmenés, emésztési zavarok, fáradékonyság és az immunrendszer gyengülése. A gyógyszertárakban a probiotikus készítmények széles skálájából lehet választani, a megfelelő termék megválasztásához kérje szakember segítségét. A készítmények közti különbségek elsősorban abban nyilvánulnak meg, hogy mely jótékony baktérium törzseket tartalmazzák, illetve, hogy prebiotikum összetevővel rendelkeznek-e.

8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

aranyér tünetei kezelése

Aranyér tünetei és kezelése

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos "vendég." Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!