A probiotikumok

2015. április 20.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has, hasmenés

Az egészséges bélflóra alapvető feltétele a szervezet megfelelő működésének.

Az már kevésbé ismert tény, hogy minden ember bélflórájának összetétele egyedi. Az anyaméhben a magzat bélrendszere még csíramentes, a gyermek egyedi bélflórájának kialakulása a születéssel kezdődik(az újszülött áthalad a szülőcsatornán és a szülő hüvelyében lévő baktériumok bekerülnek szervezetébe). Azoknál a gyermekeknél, akik császármetszés útján látják meg a napvilágot ez a folyamat, azaz az egyedi bélflóra kialakulása heteket is késhet. A születés utáni időszakban kialakult bélflóra összetétele felnőttkorban is jellemző marad. Az emberi bélrendszer közel 400 nm2-es felszínén 4-500 féle mikroorganizmus él, azonban a bélflóra jelentős részét 30-40 -féle mikroorganizmus alkotja.

A bélflóra összetételére ható tényezők

A szervezet harmonikus működése esetén a bélflóra egyensúlya nem borul fel. Nem megfelelő táplálkozási szokások esetén azonban(rostban szegény, zsírokban gazdag étkezés) a bélflórán belül a jótékony baktériumok száma csökkenhet. Szintén károsan hatnak a bélflóra érzékeny egyensúlyára a tartós stresszel járó állapotok, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, tartós székrekedés és hasmenés is. Kedvezőtlenül befolyásolják a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összetételét egyes gyógyszerek is, kiváltképp az antibiotikumok.

probiotikum301A probiotikumok fogalmát szorosan értelmezve, a szervezetben élő azon baktériumtörzseket jelenti, melyek a bélben jótékony hatást fejtenek ki. A legismertebb probiotikumok a Lactobacillusok(L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. plantarum), a Bifidobaktériumok(B. Longum, B. lactis) és az Eubacteriumok. A probiotikumok fogalmát tágan értelmezve, odaértendők azok a készítmények is, melyek a jótékony bélbaktériumokat tartalmazzák.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A probiotikumok szerepe

Az immunrendszer megfelelő működésének záloga az egészséges bélflóra, a probiotikumok serkentik immunrendszerünk működését. Meg kell említeni a prebiotikumok fogalmát, hiszen a probiotikumok megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Prebiotikumoknak nevezzük az olyan nem emészthető táplálék alkotókat, melyek táplálják a probiotikumokat. A probiotikumok segítik a vas, a magnézium és a kalcium megfelelő mértékű felszívódását, továbbá B-, és K-vitaminokat termelnek.

A probiotikumok alkalmazásának javasolt esetei

Probiotikumokat tartalmazó készítmények alkalmazásával a károsodott bélflóra egyensúlya visszaállítható. A bélflóra károsodására utaló tünetek lehetnek: puffadás, hasmenés, emésztési zavarok, fáradékonyság és az immunrendszer gyengülése. A gyógyszertárakban a probiotikus készítmények széles skálájából lehet választani, a megfelelő termék megválasztásához kérje szakember segítségét. A készítmények közti különbségek elsősorban abban nyilvánulnak meg, hogy mely jótékony baktérium törzseket tartalmazzák, illetve, hogy prebiotikum összetevővel rendelkeznek-e.

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.