A probiotikumok

A probiotikumok

Kapcsolódó tünetek:

Az már kevésbé ismert tény, hogy minden ember bélflórájának összetétele egyedi. Az anyaméhben a magzat bélrendszere még csíramentes, a gyermek egyedi bélflórájának kialakulása a születéssel kezdődik(az újszülött áthalad a szülőcsatornán és a szülő hüvelyében lévő baktériumok bekerülnek szervezetébe). Azoknál a gyermekeknél, akik császármetszés útján látják meg a napvilágot ez a folyamat, azaz az egyedi bélflóra kialakulása heteket is késhet. A születés utáni időszakban kialakult bélflóra összetétele felnőttkorban is jellemző marad. Az emberi bélrendszer közel 400 nm2-es felszínén 4-500 féle mikroorganizmus él, azonban a bélflóra jelentős részét 30-40 -féle mikroorganizmus alkotja.

A bélflóra összetételére ható tényezők

A szervezet harmonikus működése esetén a bélflóra egyensúlya nem borul fel. Nem megfelelő táplálkozási szokások esetén azonban(rostban szegény, zsírokban gazdag étkezés) a bélflórán belül a jótékony baktériumok száma csökkenhet. Szintén károsan hatnak a bélflóra érzékeny egyensúlyára a tartós stresszel járó állapotok, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, tartós székrekedés és hasmenés is. Kedvezőtlenül befolyásolják a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összetételét egyes gyógyszerek is, kiváltképp az antibiotikumok.

A probiotikumok fogalmát szorosan értelmezve, a szervezetben élő azon baktériumtörzseket jelenti, melyek a bélben jótékony hatást fejtenek ki. A legismertebb probiotikumok a Lactobacillusok(L. acidophilus, L. rhamnosus, L. bulgaricus, L. plantarum), a Bifidobaktériumok(B. Longum, B. lactis) és az Eubacteriumok. A probiotikumok fogalmát tágan értelmezve, odaértendők azok a készítmények is, melyek a jótékony bélbaktériumokat tartalmazzák.

A probiotikumok szerepe

Az immunrendszer megfelelő működésének záloga az egészséges bélflóra, a probiotikumok serkentik immunrendszerünk működését. Meg kell említeni a prebiotikumok fogalmát, hiszen a probiotikumok megfelelő működéséhez elengedhetetlenek. Prebiotikumoknak nevezzük az olyan nem emészthető táplálék alkotókat, melyek táplálják a probiotikumokat. A probiotikumok segítik a vas, a magnézium és a kalcium megfelelő mértékű felszívódását, továbbá B-, és K-vitaminokat termelnek.

A probiotikumok alkalmazásának javasolt esetei

Probiotikumokat tartalmazó készítmények alkalmazásával a károsodott bélflóra egyensúlya visszaállítható. A bélflóra károsodására utaló tünetek lehetnek: puffadás, hasmenés, emésztési zavarok, fáradékonyság és az immunrendszer gyengülése. A gyógyszertárakban a probiotikus készítmények széles skálájából lehet választani, a megfelelő termék megválasztásához kérje szakember segítségét. A készítmények közti különbségek elsősorban abban nyilvánulnak meg, hogy mely jótékony baktérium törzseket tartalmazzák, illetve, hogy prebiotikum összetevővel rendelkeznek-e.

BENU termékajánlatok
2015. április 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek