A pezsgő jót tesz a memóriánknak

2019. március 12.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

A Reading Egyetem legújabb kutatása arra az eredményre jutott, hogy a heti három pohár pezsgő fogyasztása megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását.

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

„A whisky folyékony napfény” – mondta George Bernard Shaw, aki azok táborát erősítette, akik szerint az alkohol minden probléma okozója és egyben megoldója is. Ezt az idézetet sokan szeretik, azonban természetesen nem szabad túl komolyan venni, annak ellenére, hogy egy tanulmány szerint a pezsgő valóban jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

Az Egyesült Királyságban található Reading Egyetem kutatói a pezsgő pozitív hatásaira hívják fel a figyelmet, ugyanis véleményük szerint heti 3 pohárral megelőzhetjük a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását. Ez az úgynevezett Pinot-noir és Pinot-meunier szőlőknek köszönhető, melyek olyan anyagot tartalmaznak, ami megakadályozza az agyi betegségeket. A kutatók patkányokon végeztek különböző vizsgálatokat, melyek során arra az eredményre jutottak, hogy a habzó bor rendszeres fogyasztása jó hatással van a memóriánkra.

Az egyik professzor, Jeremy Spencer, a brit The Mail on Sunday nevű lapnak a következőt nyilatkozta: „Az eredmények elképesztők. Ez a kutatás nagyon izgalmas, hiszen most először derült fény arra, hogy a mérsékelt pezsgőfogyasztás képes befolyásolni olyan kognitív funkciókat, mint a memória.”

Az Alzheimer Társaság egyik szóvivője érdekesnek nevezte az eredményeket, azonban hozzátette, hogy még rengeteg további kutatásra van szükség, ugyanis még több bizonyíték kell ahhoz, hogy a reggelinkhez is pezsgőt ihassunk. De legalább már kevésbé lesz lelkiismeret furdalásunk, ha egy vagy két pohárral több habzó bort iszunk a kelleténél.

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Kiszáradás esetén a szervezetünkben folyadékhiány lép fel, ami enyhe, közepes, de akár súlyos következményekhez is vezethet.

7 érdekesség a kómáról

7 érdekesség a kómáról

Valószínűleg nem sokan ismerünk olyan személyt, aki már volt kómában, így a legtöbben a filmekben látott főbb jellemzők alapján szereztük meg ismereteinket az állapottal kapcsolatban. De vajon helyesek ezek a szedett-vedett információk?

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

A só azon kívül, hogy tartósít, extra ízt is ad fogásainknak, nélküle szinte elképzelhetetlen az étkezés. Valószínűleg ezért is van, hogy néhányan többet fogyasztanak belőle, mint kellene. De honnan vehetjük észre, ha ez a helyzet?

Az ájulás 4 előjele

Szakemberek szerint az emberek 35 százaléka ájul el életében legalább egyszer. Hogy fel tudjunk készülni rá, és egy rövid eszméletvesztés ne forduljon át vészhelyzetbe – például egy rossz esés miatt–, hasznos, ha fel tudjuk ismerni az előjeleit.

Az agyrázkódás jelei

Az agyrázkódás jelei

Noha agyunk koponyánkban védve van, az agyrázkódás az agyat érő egyik leggyakoribb traumás sérülés. Összeszedtük az agyi sérülésre utaló leggyakoribb jeleket és tüneteket.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában