A patikus ajánlásával – Szüreti hagyományok, híres borvidékek

A patikus ajánlásával – Szüreti hagyományok, híres borvidékek
  EGER – dr. Czellér Judit, a BENU Gyógyszertár Eger Zalár vezetője Az egri borvidék Északkelet-Magyarországon, a Bükkalja déli, dél-nyugati lankáin terül el 22 160 hektár területen, ebből 6 200 hektár a szőlő ültetvény. Már 1004-től, az egri püspökség megalapításától, megindult a vidéken a borkészítés. A tatárjárás után a betelepülő vallonok honosították meg a francia művelési módot, és a fahordó használatát. A török hódoltság idején is tovább folyt a borkészítés, mert bár a törökök vallásuk miatt nem ihattak bort, jelentős haszonra tettek szert a kereskedésével. Ebben az időben a fehér borok voltak jellemzőek a vidékre, a vörös szőlőfajtákat és a vörösbor héjon erjesztett előállítását a törökök elől menekülő rácok honosították meg. Bár nagyon jó minőségű fehérborokat is készítenek az egri borvidéken, a legtöbb embernek Eger hallatán a vörösbor jut először eszébe. A híres bikavért különböző szőlőfajták borainak tudatos keveréséből készítik – mivel minden borász saját stílusára formálja, sokféle bikavérrel találkozhatunk. A 2010-es évjáratban alkották meg az itteni borászok a bikavér fehér párját, az egri csillagot, amely egy, legalább négy szőlőfajta borából származó házasítás. Az utóbbi 30 évben gombamód elszaporodó pincék egy részét érdekes módon nem a szőlők mellett hozták létre, hanem bent a várban, és a belvárosban. A mai napig megtalálható – és részben látogatható is – az a pincerendszer, mely szinte az egész belváros alatt végighúzódik (Város a város alatt). Ha Egerben és környékén járunk, mindenképp érdemes meglátogatni Gál Tibor, Kovács Nimród és Tóth Ferenc pincészetét, a Dávid Borházat, a Demeter Borászatot, vagy éppen a noszvaji Thummerer Pincét, és a verpeléti Varsányi Pincészetet. BALATONI BORRÉGIÓ – Ördög Gábor, a BENU franchise tanácsadója Melyek a térség legfontosabb borvidékei, borászatai? A balatoni borrégiót hat borvidék alkotja, és bármennyire is furcsa, a badacsonyi, a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki és Balaton-felvidéki régiókon kívül ide számít a zalai, és a nagy-somlói borrégió is. Mindegyik területnek vannak nagy és neves borászatai, borászai. Erre jó példa, hogy a 2007-ben alapított Borászok Borásza nevezetű díjat, melyet a borászok maguk között osztanak ki, az elmúlt 14 év alatt 6 alkalommal is a balatoni borrégióból kapták meg. Van kedvenc bora? A balatonboglári régióból személyesen ismerem a Légli családot. Az apuka a boglári borkombinátban volt borász, a legidősebb gyerek Légli név alatt borászkodik, a kisebbik Légli Géza – Kislaki név alatt. Tőle például nagyon szívesen fogyasztok bármit. Kedvenc borom nincs. Szerencsére olyan csodálatos országban élünk, ahol sokféle borvidék, borfajta és borász található, egy élet is kevés lenne arra, hogy az ember az összes jó bort végigkóstolja. Étteremben a sommelier ajánlására hagyatkozom, ha itthon vagyok, a nyári időszakban szívesen iszom fröccsöt fehérborból vagy roséból, ahogy pedig megyünk bele a télbe, én is inkább a nehezebb, testesebb vörösborokat választom. Van-e a térségre jellemző szüreti hagyomány? Sokat nyaraltam Szőlősgyörökön. Amikor még normális időjárási körülmények voltak az országban, és nem ilyen szélsőségek uralkodtak. Ebben az időszakban az október 21-i Orsolya naphoz kötötték a szüretet. A kisebb családi borászatok ugyanúgy működtek, mint az országban bárhol: a család apraja-nagyja segédkezett a szüreti munkálatokban, miközben készültek a jobbnál jobb ételek bent a konyhában. Ajánl-e valamilyen bort a térségből a többieknek? Szívesen ajánlom azon borászok munkáit, akik kisebb területeken a lehető legnagyobb odafigyeléssel, természetes módon készítik a boraikat. Az előttünk álló ünnepek miatt pedig – legyen szó karácsonyi vacsoráról vagy akár szilveszterről – nem hiányozhat az asztalról egy üveg Kreinbacher pezsgő.    
2020. november 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink