A női intim higiénia alapszabályai

2021. március 17.

Kapcsolódó tünetek:

hüvelyi folyás

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, fertőzések és gyulladás alakulhat ki.

A probléma időről-időre kiújulhat, és a nők 70 százalékát érinti. A háttérben számos ok állhat, ezek egyike a nem megfelelő intim higiénia. A következőkben adunk néhány tanácsot, hogy ez ne jelentsen problémát!

A hüvelyflóra jelentős részét tejsavtermelő Laktobacillusok teszik ki. A természetes baktériumflóra összetétele a női ciklus során is változik. Ezek a kisebb mértékű változások rendszerint nem jelentenek problémát az intim higiéniában, ám vannak bizonyos tényezők, amelyek felboríthatják ezt az egyensúlyt: a szexuális élet, hüvelyszárazság (elsősorban változó kor után fordul elő), immungyengeséggel járó betegségek, állapotok (stressz, bélbetegségek, műtétek, kemoterápia, sugárkezelés), hormonális változások (terhesség, változókor, fogamzásgátló tabletták szedése), cukorbetegség / diabétesz, stressz, pszichés problémák, nem megfelelő tamponhasználat, helytelen táplálkozási szokások, antibiotikumok szedése, szexuális partnerek gyakori váltása, nem megfelelő intim higiéniás szabályok.

Alapvető intim higiéniás szabályok

intim_higienia_alapszabalyai_hlA hüvelyflórában megtalálható jótékony baktériumok savas kémhatású környezetet alakítanak ki. Ez a természetes savköpeny véd a kórokozókkal szemben. Ezért elegendő naponta a külső nemi szerveket megtisztítatni.

Intim tisztálkodáshoz csak savas kémhatású intim tisztálkodószert használjon, nyilvános WC ülőkéjére ne üljön le!

Székelés után intim törlőkendőt is használhat, csak természetes anyagokból készült fehérneműt viseljen, kerülje a műszálas alsóneműket, ne hordjon túl szűk nadrágot, sem szoros fehérneműt, kerülje a tanga viselését!

Az intim betétet, illetve a tampont az előírásnak megfelelően használja! Kóros hüvelyi folyás esetén kerülje a tampon használatát, a nedves fürdőruhát mihamarabb cserélje le!

Tisztálkodás után használjon természetes anyagból készült törülközőt! Ne feledje, hogy a nedvesség kedvez a gombás fertőzések kialakulásának!

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Canestest hüvelyfertőzés teszt 1x

    Canestest hüvelyfertőzés teszt 1x

    <p>Akár 10 másodperc alatt megbízhatóan segít eldönteni, hogy a hüvelyi fertőzést gomba vagy baktérium okozza-e. Több, mint 90%-os pontosság. Támpontot ad a panasznak megfelelő termék kiválasztásához, de nem helyettesíti a szakemberrel való konzultációt!</p>

    2 699 Ft

Túlzásba sem kell esni

Nem csak az intim higiéniás szabályok mellőzése okozhat gondot, hanem a túlzásba vitt tisztálkodás is problémák forrása lehet, itt elsősorban a lúgos kémhatású szappanok, tisztálkodószerek rendszeres alkalmazására gondolunk, amelyek a természetes savköpenyt tönkretehetik, utat engedve a kórokozók elszaporodásának.
A túlzott intim higiénés intézkedések kapcsán meg kell még említeni az egyébként a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítását szolgáló irrigáló oldatokat, amelyek túl gyakori alkalmazása épp ellenkező hatást válthat ki.

Az alapvető intim higiéniás szabályok betartásával csökkenthető a fertőzések, betegségek kialakulásának kockázata, de mivel számos egyéb tényező okozhat hüvelyfertőzést, illetve súlyos betegségeket, a tünetek észlelésekor minden esetben mihamarabb forduljon nőgyógyászhoz!