A napozás szabályai nyaralás alatt

2019. június 12.

Kapcsolódó tünetek:

érzékeny bőr

Hurrá, itt a nyár, és csomagolhatjuk is a bőröndöt! A nyári ruhácskák, kedvenc strandpapucsunk vagy egy izgalmas könyv mellett azonban ne feledkezzünk meg a fényvédelem fontosságáról sem. Mutatjuk, mit érdemes észben tartanunk.

A napozás szabályai nyaralás alatt

A napozás szabályai nyaralás alatt

Gyermekek

A gyermekek bőre a legérzékenyebb mind közül, és a túlzott napozás és leégés egészségügyi veszélyei is őket érintik a legnagyobb mértékben. Kutatás igazolta ugyanis, hogy minden gyermekkori leégés megkétszerezi a későbbi melanoma kialakulásának kockázatát. Gyermekek esetében a legjobb, ha fizikai fényvédő terméket használunk, mivel ezek összetevői sokkal kevésbé szívódnak fel, így kisebb az irritáció veszélye. Délelőtt 10 és délután 4 óra között mindenképpen kerüljük a direkt napfényt, szabadtéri programok során pedig másfél óránként érdemes újra alkalmazni a fényvédőkrémet.

A kisbabák bőre különösen érzékeny, hiszen még kevesebb melanint tartalmaz, mint egy felnőtté, vagy akár egy nagyobb gyerkőcé. Márpedig ez a bőr természetes védelmezője az UV-sugarakkal szemben. 1 éves kor alatt semmiképpen se napoztassuk babánkat, és vigyázzunk, hogy az árnyékban is nagy bőrfelületet takaró ruházatban, sapkában legyen, illetve a bőre mindig be legyen kenve fényvédővel.

Felnőttek

Felnőttként saját felelősségünk, hogy milyen készítményt, milyen terméket használunk a fényvédelem érdekében, azonban a következő szabályokat érdemes betartanunk:

  • Kerüljük a direkt napfényt délelőtt 10 és délután 4 óra között. A barna bőr érdekében nem érdemes feláldoznunk az egészségünket.
  • Mindig használjunk bőrtípusunknak megfelelő faktorszámmal ellátott fényvédőkrémet, melyet maximum 3 óránként, de úszás vagy sportolás után megszáradva rögtön alkalmazzunk újra.
  • Ne gondoljuk, hogy a szoláriumban vagy a tavasz során szerzett ’alapszín’ megvéd minket a leégéstől. A lebarnult, melaninban gazdagabb bőr csak 2-5 faktorszámú védelmet biztosít.
  • Napozás után mindig használjunk bőrnyugtató, hidratáló terméket, a nap folyamán pedig figyeljünk oda a megfelelő hidratálásra.

Várandós hölgyek

Várandós hölgyek esetében mindig az a legnagyobb kérdés, eljut-e az adott fényvédő termék a magzatig. Szakértők szerint egyes kémiai fényvédőkben található összetevők bekerülhetnek a véráramba, befolyásolva ezzel a magzatot is. Ezért terhesség esetén ugyanúgy, mint a gyermekeknél és az érzékeny bőrrel rendelkezőknél, a legbiztonságosabb választás, ha cink-oxidot és titanium-dioxidot tartalmazó fizikai fényvédő mellett tesszük le a voksunkat. A leginkább kerülendő összetevő az oxibenzon, ami könnyedén bejuthat a véráramba és okozhat problémákat.

Idősek

Kutatások szerint az idősebb emberek bőre már kevésbé képes védekezni a különböző bőrfelületet érő romboló hatásokkal szemben, és hajlamosabbá válik a melanoma vagy bőrrák kialakulására is. Szakértők szerint az idősödő szervezet egyre kevesebb olyan immunsejtet képes termelni, amely a bőr UV-sugarak elleni védekezéséért és regenerálódásáért felel. Ezért az idős bőrt – csakúgy, mint a gyermekekét – különösen érzékenyként kell kezelnünk. Használjunk magasabb faktorszámú fényvédőt – lehetőleg a fizikai típusból –, érintkezzünk minél kevesebbet közvetlen napfénnyel, és napozás után ne feledkezzünk meg a kulcsfontosságú hidratálásról sem.

Érzékeny bőrrel

Az érzékeny bőr jelei többféleképpen nyilvánulhatnak meg. Hajlamos lehet erősen kiszáradni, esetleg rendszeres kipirosodást, vörös foltokat tapasztalhatunk rajta, vagy kiütésesek jelenhetnek meg felületén, de gyakori a felnőttkori pattanásosság is. Ha érzékeny bőrrel rendelkezünk, fontos, hogy olyan termékeket használjunk, melyek nem tartalmaznak irritáló anyagokat. A legtöbb érzékeny bőrtípusra igaz, hogy kerülni kell az illatanyagokat, tartósítószereket és kémiai szűrőket tartalmazó fényvédőket. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb összetevőt tartalmazzon a kiválasztott termék, antibakteriális vagy szagtalanító hatóanyag ne legyen benne, továbbá kerüljük az alkoholt és a savas összetevőket is.

És még egy gondolat a bőr hidratálásáról: nagyon fontos, hogy bőrünk teljesen egészséges és ép legyen, hogy el tudja látni védőfunkcióit. Erre a kiszáradt és berepedezett (még ha szabad szemmel nem látható repedésekről van is szó) bőr nem képes. Ezért fokozottan ügyeljünk bőrünk ápolására, a fényvédők mellett használjunk rendszeresen bőrtípusunknak megfelelő testápolót is.

Házi praktikák a nyár betegségeire

Bosszantó strandbajok – Mit tegyünk és mit ne?

Nyáron különösen várjuk azokat a lehetőségeket, amikor a munkát magunk mögött hagyva egy fél napra, hétvégére vagy szerencsés esetben egy-két hétre a napon sütkérezve, vagy a vízben lebegve élvezhetjük a gondtalan kikapcsolódást.

A 7 legjellemzőbb strandbetegség

A 7 legjellemzőbb strandbetegség

Bacilusok, gombák, férgek… A fürdőtavakban és a strandokon rengeteg kórokozó leselkedhet ránk, melyek az alábbi betegségeket okozhatják.

Fényvédelem kisokos – A legfontosabb fogalmak

Fényvédelem kisokos – A legfontosabb fogalmak

Mindenki a tökéletes barnaságra vágyik, azonban ennek elérése érdekében sose mellőzzük a naptej használatát. Lássuk, mely kifejezésekkel kell tisztában lennünk, hogy biztosan a megfelelő napvédő krémet válasszuk.

Milyen az egészséges alsónemű

Milyen az egészséges alsónemű?

Tényleg nem ajánlott tangát hordani? Melyik anyag a legjobb? Mi a helyzet az alakformáló bugyikkal? Más fazont kell felvennünk sportoláshoz, mint egyéb tevékenységeinkhez? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat az egészséges fehérneműről!

Mivel és hogyan mossuk kisbabánk haját?

Mivel és hogyan mossuk kisbabánk haját?

Egy kisbaba fejbőre a többi bőrfelületéhez hasonlóan nagyon érzékeny, így különleges ápolásra van szüksége.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában