A napozás szabályai nyaralás alatt

A napozás szabályai nyaralás alatt

Kapcsolódó tünetek:

Gyermekek A gyermekek bőre a legérzékenyebb mind közül, és a túlzott napozás és leégés egészségügyi veszélyei is őket érintik a legnagyobb mértékben. Kutatás igazolta ugyanis, hogy minden gyermekkori leégés megkétszerezi a későbbi melanoma kialakulásának kockázatát. Gyermekek esetében a legjobb, ha fizikai fényvédő terméket használunk, mivel ezek összetevői sokkal kevésbé szívódnak fel, így kisebb az irritáció veszélye. Délelőtt 10 és délután 4 óra között mindenképpen kerüljük a direkt napfényt, szabadtéri programok során pedig másfél óránként érdemes újra alkalmazni a fényvédőkrémet. A kisbabák bőre különösen érzékeny, hiszen még kevesebb melanint tartalmaz, mint egy felnőtté, vagy akár egy nagyobb gyerkőcé. Márpedig ez a bőr természetes védelmezője az UV-sugarakkal szemben. 1 éves kor alatt semmiképpen se napoztassuk babánkat, és vigyázzunk, hogy az árnyékban is nagy bőrfelületet takaró ruházatban, sapkában legyen, illetve a bőre mindig be legyen kenve fényvédővel. Felnőttek Felnőttként saját felelősségünk, hogy milyen készítményt, milyen terméket használunk a fényvédelem érdekében, azonban a következő szabályokat érdemes betartanunk:
  • Kerüljük a direkt napfényt délelőtt 10 és délután 4 óra között. A barna bőr érdekében nem érdemes feláldoznunk az egészségünket.
  • Mindig használjunk bőrtípusunknak megfelelő faktorszámmal ellátott fényvédőkrémet, melyet maximum 3 óránként, de úszás vagy sportolás után megszáradva rögtön alkalmazzunk újra.
  • Ne gondoljuk, hogy a szoláriumban vagy a tavasz során szerzett ’alapszín’ megvéd minket a leégéstől. A lebarnult, melaninban gazdagabb bőr csak 2-5 faktorszámú védelmet biztosít.
  • Napozás után mindig használjunk bőrnyugtató, hidratáló terméket, a nap folyamán pedig figyeljünk oda a megfelelő hidratálásra.

Várandós hölgyek Várandós hölgyek esetében mindig az a legnagyobb kérdés, eljut-e az adott fényvédő termék a magzatig. Szakértők szerint egyes kémiai fényvédőkben található összetevők bekerülhetnek a véráramba, befolyásolva ezzel a magzatot is. Ezért terhesség esetén ugyanúgy, mint a gyermekeknél és az érzékeny bőrrel rendelkezőknél, a legbiztonságosabb választás, ha cink-oxidot és titanium-dioxidot tartalmazó fizikai fényvédő mellett tesszük le a voksunkat. A leginkább kerülendő összetevő az oxibenzon, ami könnyedén bejuthat a véráramba és okozhat problémákat. Idősek Kutatások szerint az idősebb emberek bőre már kevésbé képes védekezni a különböző bőrfelületet érő romboló hatásokkal szemben, és hajlamosabbá válik a melanoma vagy bőrrák kialakulására is. Szakértők szerint az idősödő szervezet egyre kevesebb olyan immunsejtet képes termelni, amely a bőr UV-sugarak elleni védekezéséért és regenerálódásáért felel. Ezért az idős bőrt – csakúgy, mint a gyermekekét – különösen érzékenyként kell kezelnünk. Használjunk magasabb faktorszámú fényvédőt – lehetőleg a fizikai típusból –, érintkezzünk minél kevesebbet közvetlen napfénnyel, és napozás után ne feledkezzünk meg a kulcsfontosságú hidratálásról sem. Érzékeny bőrrel Az érzékeny bőr jelei többféleképpen nyilvánulhatnak meg. Hajlamos lehet erősen kiszáradni, esetleg rendszeres kipirosodást, vörös foltokat tapasztalhatunk rajta, vagy kiütésesek jelenhetnek meg felületén, de gyakori a felnőttkori pattanásosság is. Ha érzékeny bőrrel rendelkezünk, fontos, hogy olyan termékeket használjunk, melyek nem tartalmaznak irritáló anyagokat. A legtöbb érzékeny bőrtípusra igaz, hogy kerülni kell az illatanyagokat, tartósítószereket és kémiai szűrőket tartalmazó fényvédőket. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb összetevőt tartalmazzon a kiválasztott termék, antibakteriális vagy szagtalanító hatóanyag ne legyen benne, továbbá kerüljük az alkoholt és a savas összetevőket is. És még egy gondolat a bőr hidratálásáról: nagyon fontos, hogy bőrünk teljesen egészséges és ép legyen, hogy el tudja látni védőfunkcióit. Erre a kiszáradt és berepedezett (még ha szabad szemmel nem látható repedésekről van is szó) bőr nem képes. Ezért fokozottan ügyeljünk bőrünk ápolására, a fényvédők mellett használjunk rendszeresen bőrtípusunknak megfelelő testápolót is.
2021. július 9.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek