A napégés kockázatai és kezelése

2019. június 14.

Kapcsolódó tünetek:

ráncos arcbőr

A bronzbarnán ragyogó külső érdekében csak napozunk és napozunk, végül pedig rákvörös és fájó bőrt kapunk helyette. Sokunk még ma sem figyel oda a leégés elkerülésére, pedig a kellemetlenségen túl súlyos egészségügyi veszélyt is hordoz magában.

A napégés kockázatai és kezelése

A napégés kockázatai és kezelése

A Nap UVA-, UVB- és UVC-sugarakat bocsát ki. A leégés az ezek által a sugarak által bőrünkben okozott károsodás legszembetűnőbb jele. Az, hogy milyen hamar égünk le, függ bőrtípusunktól, a napsugarak erejétől és a napfényen eltöltött időtől. Genetikai adottságaik miatt a világos bőrű, hajú és szemű emberek sokkal könnyebben pirulnak meg, mint a sötétebb jegyekkel, pigmentáltabb bőrrel rendelkezők. Pontosan ezért olyan fontos, hogy napozáskor – sőt, valójában minden nap – bőrtípusunknak és adottságainknak megfelelő fényvédő készítményt használjunk.

A leégés során bőrünk kipirosodik és fáj, érzékennyé válik az érintésre, súlyosabb esetekben pedig feldagadhat és ki is hólyagosodhat a terület. Ha komoly károk érték a bőrfelületet és így szervezetünket, akár hányingert, hidegrázást, fejfájást is tapasztalhatunk. Pár nappal később megkezdődik a hámlás folyamata, és bőrünk viszketni kezd, miközben megszabadul a károsodott bőrsejtektől. Míg legtöbbször otthon is tudjuk kezelni a leégést, ha hidegrázást, szédülést, szájszárazságot, súlyos fájdalmakat vagy 39 °C-nál magasabb lázat tapasztalunk, mindenképpen kérjük orvos segítségét.

Hogyan kezelhetünk egy leégést?

A napégéstől szenvedő bőr kezelése két cél érdekében történik: az egyik a fájdalom csillapítása, a másik a károsodott bőr állapotának javítása. Házilag alkalmazhatunk jegelést, vagy vehetünk egy hűvös fürdőt az égető érzés enyhítésére. A fájdalom csillapítására egyéb eszközöket is használhatunk, például hatékonyak lehetnek a különböző, patikákban vagy drogériákban kapható, leégés kezelését célzó, gél vagy krém formájú készítmények. Ezek természetes módon hűsítő hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek általában a mentol, a kámfor és az aloe vera. A még hűvösebb érzetért használat előtt tegyük őket pár perce hűtőbe. Ha bőrünk kihólyagosodott, a hólyagokat semmiképpen se szúrjuk ki, hagyjuk őket természetes módon meggyógyulni, elkerülve ezzel a fertőzésveszélyt.

A leégés által okozott bőrdagadás és fájdalom ellen bevethetünk nem szteroid alapú gyulladáscsökkentőket is – ilyenek az ibuprofen vagy a naproxén-tartalmú gyógyszerek. Ezen kívül természetes módon is segíthetünk testünknek a regenerálódásban. Leégés után különösen fontos a hidratáltság, ezért fogyasszunk sok vizet a rákövetkező napokban. Teljes gyógyulásunkig a napfényt mindenképpen kerüljük, és viseljünk a sérült bőrfelületet eltakaró, szorosan szőtt anyagú ruhadarabokat. A bőr további hidratálásáról se feledkezzünk el, és használjunk ápoló, nyugtató összetevőket tartalmazó testápoló krémet vagy olajat.

A fájdalmat és érzékenységet okozó kipirosodás és a felhólyagzás azonban nem az egyetlen dolog, mely ilyenkor történik bőrünkkel, ugyanis az ultraviola sugarak rombolják DNS-einket, gyorsítva ezzel a bőr öregedési folyamatait és növelve a bőrrák kialakulásának kockázatát. Gyermekek esetében különösen fontos a fényvédelem, mert bőrük még érzékenyebb, és már egy leégés is nagyban növeli a későbbi melanoma kialakulásának veszélyét.

Cosmo-díjat nyert a Skincode 24h Sejtmegújító arckrém!

Cosmo-díjat nyert a Skincode 24h Sejtmegújító arckrém!

A 2018-as Cosmo Beauty Awardson 'A legjobb hidratáló gyógyszertári nappali arckrém' kategóriában győztes lett a Skincode 24h Sejtmegújító arckrém, melyet itthon kizárólag a BENU Gyógyszerárakban lehet kapni.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában