A mononukleózis kezelése, megelőzése

A mononukleózis kezelése, megelőzése

Kapcsolódó tünetek:

Komplikációk nélküli mononukleózis tüneti kezelése

Amennyiben a betegeknél nem jelentkeznek komplikációk, mindössze a tünetek enyhítése a szükséges. Ezen kívül természetesen rendkívül fontos a pihenés és az ágynyugalom, illetve a fizikai terhelés kerülése. Ennek a kivitelezése nem jelenthet problémát, hiszen a legtöbb beteg levertségről és kimerültségről szokott beszámolni. Ezeken kívül figyelnünk kell a folyadékpótlásra, főleg láz esetén. Utóbbi csillapítására szedhetünk a paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszereket, azonban először mindig egyeztessünk a háziorvosunkkal. Természetesen a fájdalomcsillapítók szedése is javasolt lehet, azonban ezek alkalmazása előtt is beszéljünk a kezelőorvosunkkal.

Homeopátiás szerek szedése

Enyhe láz esetén a homeopátiás szerek is megfelelnek. Amennyiben azonban magas láz jelentkezik, akkor mindenképpen szükséges annak csökkentése lázcsillapító gyógyszerekkel.

Antibiotikumok szedése

Az antibiotikumok szedése csak abban az esetben ajánlott, ha baktériumok okoznak egy adott betegséget, vagy ha azok következtében másodlagos fertőzések alakulnak ki. Ez alatt olyan fertőzéseket értünk, melyek a legyengült immunrendszer vagy a már károsodott nyálkahártyák miatt tudnak elszaporodni. Vírusok ellen semmit sem érnek az antibiotikumok, sőt mi több, még akár az is előfordulhat, hogy szedésük során a különféle kórokozók végül rezisztenssé válnak. Amennyiben később bakteriális szövődmények miatt mégis szükségessé válik az antibiotikumok szedése, akkor az aminopenicillin csoportba tartozókat kerülni kell, ugyanis mononukleózis esetén ezek súlyos kiütéshez vezethetnek.

Mononukleózis kezelése komplikációk esetén

Amennyiben súlyos a betegség lefolyása és komplikációk lépnek fel, akkor ajánlott a kortizon adása, ugyanis ez a készítmény csökkenti az immunrendszer túlzott reakcióját, ezáltal megakadályozva, hogy életveszélyes állapotba kerüljenek a betegek, ha például olyan szövődmények lépnek fel, mint az agyhártyagyulladás, a vérszegénység vagy a légutak duzzanata.

Mononukleózis kezelése léprepedés esetén

A Pfeiffer-féle mirigyláz egyik rettegett komplikációja a léprepedés, ugyanis ez akár uralhatatlan belső vérzéshez is vezethet, mely életveszélybe sodorja a beteget. Ilyen esetben elkerülhetetlen az azonnali műtét, illetve a szerv eltávolítása.

A mononukleózis megelőzése

Ennek a betegségnek a kialakulását elméletileg nem lehet megakadályozni, hiszen a nyál útján terjedő vírus rendkívül fertőző, és nem csak a tünetek fennállásakor, hanem akár hónapokkal később is. Így akár akkor is elkaphatjuk vagy tovább adhatjuk, ha például megpusziljuk a gyermekünket. Alapvetően azonban elmondható, hogy egy erős immunrendszer esetén sokkal nehezebb dolguk van a kórokozóknak. Mindig figyeljünk a kiegyensúlyozott étkezésre, és elegendő vitamint juttassunk a szervezetünkbe. Ezen kívül nagyon fontos a stressz csökkentése és a rendszeres testmozgás. Védőoltás nincs a mononukleózis ellen.
2021. február 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek