A mézallergia tünetei

A mézallergia tünetei
Biztos sokan vannak olyanok, akik még nem is hallottak a mézallergiáról, pedig ez egy létező túlérzékenységi reakció, amit a pollen-étel keresztallergiához lehet leginkább hasonlítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki a virágporra érzékeny nem fogyaszthat mézet. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint mindössze abban az esetben ajánlott bizonyos fajtájú méz kerülése, ha korábban már jelentkeztek az alábbi tünetek:
  • A mézallergia tünetei a virágpor-étel keresztallergia szimptómáira hasonlítanak, azaz a szájpadlás, a nyelv és a torok viszketésére.
  • Hasfájás, amit nem konkrétan a virágpor okoz, hanem a mézben található fruktóz. Ha utóbbi nem tud teljesen felszívódni, akkor puffadás, hasfájás és akár hasmenés is felléphet. Amennyiben más fruktóztartalmú ételek fogyasztása során is jelentkeznek ezek a problémák, akkor az utalhat fruktózérzékenységre. Ebben az esetben ajánlott orvoshoz fordulni, aki egy teszt segítségével ki tudja deríteni, hogy pontosan mire vagyunk allergiások.
  • Hólyagok a szájban vagy a torokban.
  • Viszketés és bőrpír a száj területén vagy a nyakon.
  • Tüsszentés, orrfolyás.
  • Ritka esetekben akár allergiás sokkot is okozhat.
Mit tegyünk, ha valóban allergiásak vagyunk? Amennyiben az orvos megállapítja a túlérzékenységet, illetve azonosítja azt az összetevőt, ami allergiás reakciót okoz, akkor elkezdődhet a kezelés. A méz fogyasztását nem kell hanyagolni, mindössze azt a fajtát kell kerülnünk, ami tartalmazza azt a hozzávalót, amire érzékenyek vagyunk.
2018. december 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink