A menopauza lelki tünetei

A menopauza lelki tünetei

Kapcsolódó tünetek:

A változókor idején a női nemi hormonok termelése lecsökken. Ezek a hormonális zavarok nem csak olyan fizikai tüneteket eredményeznek, mint például a hőhullámok és a hüvelyszárazság, hanem lelkileg is megviseli a nőket, akik ingerültségről, koncentrációs zavarokról, motiválatlanságról és hangulatingadozásokról, sőt, depresszív epizódokról is beszámolnak.

A menopauza lelki tüneteinek okai

A kiváltó okok között az első helyen a hormonháztartásban bekövetkező változások állnak. Az ösztrogénnek például szerepe van az úgynevezett boldogsághormon, a szerotonin termelésében, melynek csökkenésével a hangulatunk is romlik. Az ösztrogén előállítása mellett a progeszteroné is lecsökken, aminek hatására hasonló mértékben borul fel a hormonháztartásuk egyensúlya, mint a menstruációt megelőző napokban, így ettől is mélypontra kerül a hangulatuk. Az említetteken kívül különféle pszicho-szociális tényezők is okozhatják ezeket az érzelmeket, ugyanis a változókor idején gyakran átformálódik a nők élete, melyek szintén megviselik őket. Ide soroljuk a párkapcsolatokban fellépő változásokat, a gyerekek elköltözését, esetleg valamelyik szülő halálát. Az ezekkel összefüggő félelmek és aggodalmak pedig felerősödhetnek a hormonális változások következtében. A nők hozzáállása a menopauzához szintén nagyban befolyásolja a lelki állapotukat. A nők többsége semlegesen áll a változókorhoz, háromnegyedük fittnek és egészségesnek érzik magát, sőt mi több, egyesek boldogabbak, mint ez előtt. A másik résznek azonban nehezére esik elfogadni a test változásait, a terméketlenség ténye pedig végképp kikészíti őket, előfordulhat, hogy már nem is érzik igazi nőnek magukat. Úgy vélik, hogy már nem olyan vonzóak, amit a menopauza során bekövetkező bőrváltozások tovább fokoznak.

Az emlékezet és az érzékek romlása

Mivel az ösztrogén hatással van az agyi véráramlásra és az idegek növekedésére, a változókor során a hormonátállás következtében romolhat az emlékezőképesség. Mivel az ösztrogén pozitív hatással van a rövid távú memóriára és az érzékekre, azaz a látásra, a hallásra, az ízérzékelésre és a szaglásra, a menopauza következtében ezek a képességek is romlanak. Ez azonban egy teljesen normális jelenség. Számos nő emiatt is frusztrált lesz, aminek következtében csökken az önbecsülése, ez pedig akár felerősítheti a depressziót.

Mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében?

Annak érdekében, hogy minél kevesebb vagy enyhébb panasszal vészeljük át ezt az időszakot, figyeljünk oda magunkra. Rendszeresen mozogjunk, figyeljünk oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra, továbbá ápoljuk a szociális kapcsolatainkat. Ezeket kiegészíthetjük akár egy hormonhelyettesítő terápiával is, aminek következtében enyhülnek az olyan panaszok, mint a hangulatingadozás, a koncentrációs zavar és a depresszív hangulat. Az ilyen típusú kezelésben segítségünkre lesz egy orvos, aki pontosan tudja ennek helyes módját.

Amennyiben nagyon megvisel minket a változókor, kérhetjük akár egy pszichiáter segítségét is, aki korán felismeri, ha valamilyen komoly probléma van kialakulóban, illetve azt szakszerűen tudja kezelni azt.
2021. március 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek