A mell vizsgálatának lépései

A mell vizsgálatának lépései

Kapcsolódó tünetek:

#1 lépés – A mell szemmel történő vizsgálata

Álljunk szembe a tükörrel, a karjaink lazán lógjanak a testünk mellett, majd alaposan nézzük meg a melleinket, és keressünk esetleges elváltozásokat. Ilyenkor az alábbi kérdések segíthetnek nekünk abban, hogy pontosan mire figyeljünk:
  • A legutóbbi vizsgálat óta megváltozott a mellünk formája vagy mérete?
  • A legutóbbi vizsgálat óta esetleg megereszkedtek a melleink?
  • Megváltozott a mellbimbók színe?
  • A mellbimbóudvar területén találhatóak vöröses foltok?

#2 lépés – A mell mozgásban történő vizsgálata

Emeljük fel a karjainkat, és lassan mozgassuk őket fel és le. Eközben a tükörben figyeljük, hogyan mozognak a melleink és a mellbimbónk. Mindeközben az alábbi kérdésekre keressünk választ:
  • Mindkét mellünk egyenletesen mozog fel és le?
  • A két mellbimbó egy magasságban található?
  • A karjaink mozgatása során észlelünk bármilyen elváltozást a melleink formáját tekintve (ráncot, dudort, vastagodást)?

#3 lépés – A mell letapogatása

Az egyik karunkat tegyük a fejünk mögé. Az ellentétes kezünk három középső ujjával tapogassuk végig a mellünket. Ehhez laposan fektessük az ujjbegyeinket a bőrünkre, és eltérő nyomással tapintsuk végig a mellünket: először óvatosan, utána kicsit nagyobb nyomással, végül még nagyobb nyomással. Ezáltal a mellünk mélyebb rétegeit is meg tudjuk vizsgálni. Mindig tartsuk szem előtt, hogy mellünk külső része sokszor vastagabb és csomósabb, mint a többi része.

#4 lépés – A mellek körkörös letapogatása

Annak érdekében, hogy melleink minden apró szegletét át tudjunk vizsgálni, ajánlott egy bizonyos sémát követni. A következő egy jól bevált módszer: kívülről belülre, a mellbimbó felé haladva, egyre kisebb körkörös mozdulatokkal vizsgáljuk át a melleinket.

#5 lépés – Melleink lineáris letapogatása

Ennél a lépésnél egyenes vonalak mentén, felülről lefelé, illetve kívülről befelé haladva tapogassuk végig a melleinket.

#6 lépés – A mellbimbók összenyomása

A hüvelykujjunk és a mutatóujjunk segítségével óvatosan nyomjuk össze a mellbimbóinkat. Amennyiben ekkor valamilyen folyadék vagy váladék távozik, akkor mindenféleképp keressük fel a nőgyógyászunkat.

#7 lépés – A mell vizsgálata háton fekve

Miután az eddigi lépéseket egyenesen állva végeztük el, most ezeket ismételjük meg hanyatt fekve. Ennél a póznál fokozottan figyeljünk melleink alsó területeire.

#8 lépés – A hónaljunk vizsgálata

Melleink vizsgálata után ne feledkezzünk meg a hónaljainkról sem, ahol nyirokcsomók találhatók. Ehhez emeljük hátra a karunkat, majd enyhébb, végül pedig egyre erősödő nyomással tapogassuk végig ezt a területet, Mindeközben figyeljünk arra, hogy érzünk-e valamilyen kemény csomót.

Fontos! A rendszeres otthoni mellvizsgálat nem helyettesíti a szakszerű szűrővizsgálatokat, így azokra is mindig menjünk el!

2021. január 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink