Miben van sok magnézium?

Miben van sok magnézium?

Kapcsolódó tünetek:

Izomgörcsök, fáradékonyság és fejfájás – ezek a magnéziumhiány leggyakoribb tünetei, melyeken azonban egy kiegyensúlyozott étrenddel enyhíteni tudunk. Ehhez sok olyan élelmiszert kell fogyasztanunk, melynek magas a magnéziumtartalma.

Az emberi szervezet számára a magnézium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag,, hiszen 60 százalékát a csontokban, 29 százalékát az izmokban raktározza el, míg 1 százalék a vérben áramlik. Ahhoz, hogy egészségesek legyenek a csontjaink, a fogaink, továbbá az anyagcserénk és az idegrendszerünk is rendesen működjön, oda kell figyelnünk a megfelelő magnéziumbevitelre.

Nők esetében a szükséges napi mennyiség 350 mg, míg férfiaknak 400 mg. Várandósok, szoptató anyukák, cukorbetegek és sportolók esetén ez az érték magasabb. Mivel a szervezetünk nem képes magnéziumot előállítani, élelmiszerekkel kell bevinnünk azt. Az alábbiakban kiderül, hogy miben található a legtöbb ebből az értékes nyomelemből.

Miért fontos a megfelelő mennyiségű magnézium bevitele?

A magnézium kulcsfontosságú jelentőséggel bír idegrendszerünk megfelelő működése szempontjából, emellett a szív számára is elengedhetetlen: jelenlétében csökken a szívritmuszavar kialakulásának esélye, nő az érfalak rugalmassága. A magnézium – a kalcium mellett – fogaink és csontrendszerünk felépítésében is nagy szerepet játszik.

A magnéziummal számos kutatást is folytattak évtizedeken át, így állapították meg, hogy:

  • részt vesz a kognitív képességek javításában,
  • és jótékonyan befolyásolja a memóriát is, ha elegendő mennyiségben van jelen az emberi szervezetben.
  • A magnézium, mint stroke csökkentő faktor is bizonyított hatású, dohányzó férfiak körében vizsgálták, és arra jutottak, hogy 15 %-al csökkenti a halálos betegség kockázatát a cigarettázók körében.
  • Szívvédő hatását úgy éri el a magnézium, hogy lassítja a szívverést, ezáltal csökkenti a szívritmuszavarok kockázatát.
  • Előnyös tulajdonságai itt nem érnek véget, kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást (pl.terhességi magas vérnyomás),
  • segít az asztmás rohamok mérséklésén,
  • és közvetetten a véralvadást is elősegíti. Ezeket úgy éri el, hogy gátolja a sejtek túlzott kalcium felvételét.
  • A magnézium kiemelten fontos a normál izomműködéshez, amelyhez például szinergiára lép a B-vitaminokkal.

A magnéziumhiány tünetei

Amennyiben szervezetünk a szükségesnél kisebb mennyiségben jut magnéziumhoz, fáradékonyság, ingerlékenység jelentkezhet, amelyhez alvászavarok vagy szorongás is társulhat, csökkent koncentrálóképesség mellett, de előfordulhat szem tikkelés, izomrángások, és hasmenés is..

Jelentkezhetnek emellett izomgörcsök, de jelentősen nő a szívritmuszavarok kialakulásának kockázata is.

Magnéziumhiány esetén nő az olyan betegségek felbukkanásának rizikója is, mint a cukorbetegség / diabétesz, magas vérnyomás, csontritkulás. A magnéziumhiányban szenvedők gyakran panaszkodnak szapora szívverésre, szorongásra, de körükben gyakoribbnak számít a depresszió is.

A magnéziumhiány lehetséges okai

  1. Egészséges táplálkozás mellett viszonylag ritkának számít a magnéziumhiány előfordulása, ám diéta, fogyókúra esetén, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaiként is előfordulhat. E gyógyszerek közé sorolhatók a vérnyomás-csökkentésre használt ACE-gátlók, vízhajtók, vagy az immunrendszer egyes betegségeinek kezelésére szedett gyógyszerek és antibiotikumok.
  2. Magnéziumhiányt okozhat emellett a túlzott alkoholfogyasztás is,
  3. a stresszes időszakok,
  4. vagy túlzott fizikai aktivitásnak kitett szervezet.
  5. Terhesség és szoptatási időszakban is a magnézium fokozott kiürülése, felhasználása jellemző, ezért érdemes magunknál tartani valamilyen magnézium tablettát, vagy készítményt.

Miben van sok magnézium?

Magvak

Az élelmiszerek között a legtöbb magnéziumot a magok tartalmazzák. Azokon belül is a kendermag bizonyul a legjobb választásnak, hiszen 100 grammban 700 mg található ebből az értékes nyomelemből. Ez azt jelenti, hogy 3 evőkanál kendermagolajjal már fedezzük a napi szükséges magnézium mennyiség felét. Ezen kívül fehérjét és Omega-3-at is tartalmaz, így kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Szintén sok magnéziumot tartalmaz a tökmag, a napraforgómag, a lenmag, a chiamag, a szezámmag és a mák.

Dió- és mogyorófélék

A dió- és mogyorófélékben szintén rengeteg magnézium található. A legértékesebb a szervezetünk számára a dió, ugyanis nem csupán magnéziummal, hanem folsavval, B- és E-vitaminnal, cinkkel és káliummal is ellátja szervezetünket. Szintén pozitívum, hogy nincs benne koleszterin, viszont annál több Omega-3 zsírsav. De más ilyen típusú magok is rendkívül egészségesek. Ezek közé tartozik a mogyoró, a brazil dió, a kesudió, a mandula, a fenyőmag, a földimogyoró és a pekándió.

Mindemellett fontos megemlíteni, hogy mindegyiknek magas a zsír- és kalóriatartalma, így csak mértékkel fogyasszuk ezeket. Az ajánlott napi mennyiség egy maroknyi, azaz kb. 25 gramm, amivel a magnézium szükségletünk negyedét fedezni tudjuk.

Kakaó

Talán kevésbé köztudott, de a kakaónak is magas a magnéziumtartalma, így abban az esetben, ha ennek a nyomelemnek a hiányát észleljük magunkon, nyugodtan együnk étcsokoládét, aminek viszont 70-85 százalék körüli legyen a kakaótartalma. Minél sötétebb színe van a csokinak, annál több magnéziumot tartalmaz. Sütemények és italok készítéséhez is a cukrozatlan kakaóport ajánlott használni.

Hüvelyesek

A hüvelyes zöldségeknek szintén magas a magnéziumtartalmuk, ugyanis 100 grammonként 100-200 milligrammot tudunk bevinni velük ebből az értékes nyomelemből. Ide tartozik a zöldborsó, a csicseriborsó, a fehér bab, a vesebab, a szójabab, a lencse és a farkasbab.

Gabona

A teljes kiőrlésű rizs, kenyér és tészta nagyon sok magnéziumot szolgáltat a szervezetünknek. Ezeknek a gabonáknak a héjában rengeteg értékes tápanyag található, így a héj eltávolításával a magnéziumtartalom is jelentősen csökken. Épp ezért inkább a teljes kiőrlésű változatokat ajánlott fogyasztani. A búzakorpa, a búzacsíra és a zabpehely szintén jó magnéziumforrások, így bátran készítsünk belőlük müzlit, smoothie-t vagy kenyeret.

Gyümölcsök

A gyümölcsöknél leginkább a bogyók tartalmaznak sok magnéziumot, ennek ellenére természetesen más gyümölcsöt is együnk. A szederben és a málnában 30 mg, a banánban 36 mg, a kiviben 17 mg, az ananászban 12 mg magnézium található.

Halak

A hal nem csupán rengeteg Omega-3-at tartalmaz, hanem magnéziumot is. Leginkább a nyelvhal, a nagy rombuszhal, a hering, a ponty, a lazac és a pisztráng fogyasztása javasolt.

Összefoglalva

A legjobb természetes magnéziumforrásnak tehát olyan növények számítanak, mint a dió, mogyoró, mandula vagy a kakaó és spenót, de emellett a hüvelyesek, a gabonafélék (főleg héjjal rendelkező szemek, teljes kiőrlésűek), a tejtermékek és a halak is nagyobb mennyiségben tartalmaznak magnéziumot. Magnéziumpótlásra emellett szerves és szervetlen sók bevitelével (magnézium-citrát, magnézium-laktát) is lehetősége van.

Magnéziumhiány esetében a megfelelő táplálkozás mellett étrend kiegészítőkkel is bevihető a szükséges mennyiség. Ezek már számos formában -tabletta, instant por, ital- elérhetők. A magnéziumot sok esetben B6-vitaminnal együtt célszerű szedni, mivel az segíti az ásványi anyag felszívódását.

Mennyi a magnézium helyes napi adagja?

Mivel a magnézium túladagolható – túladagolás esetében hányinger, hányás, alacsony vérnyomás, szédülés, álmosság jelentkezhet – az ön számára megfelelő készítmény kiválasztásához és annak adagolásával kapcsolatban feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerésze véleményét.

A magnézium felszívódását gátolhatják bizonyos gyógyszerek, illetve a magnézium is gátolhat más ásványi anyagokat, ezért általános javallat, hogy 2-3 óra teljen el a Mg és más szerek bevétele között!

Átlagosan egy felnőttnek napi 300-400 mg magnézium bevitelére lehet szüksége, gyerekeknél ez jóval kevesebb.

Ha a fentebb említett rizikófaktorok bármelyikének ki vagyunk téve, akkor viszont nagyobb mennyiségben is bevihető ez a fontos ásványi anyag.

2020. szeptember 14.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek