A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

2019. július 7.

Kapcsolódó tünetek:

légzési panaszok

Megdöbbentő megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint akár 20 hónappal is lerövidítheti a légszennyezettség a most született gyermekek életét.

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

Világszerte komoly egészségügyi problémákat okoz a levegő szennyezettsége. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint 2017-ben minden tíz halálozásból egy erre vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy több ember hunyt el a levegő szennyezettsége miatt, mint közúti balesetben vagy maláriában.

Ázsiában a legrosszabb a helyzet: délen 30 hónappal rövidül le a mai kisbabák élete, keleten 23 hónappal, míg a szubszaharai afrikai részen 24 hónappal. A fejlett világban ez a szám jóval alacsonyabb, mindössze 5 hónap.

A jelentést elkészítő Robert O’Keefe, a The Guardian című lapnak, a következőt nyilatkozta: „A gyerekek élettartamának ilyen nagy csökkenése sokként ért minket.” Továbbá hozzátette, hogy a kormányoknak lépniük kellene annak érdekében, hogy valamelyest javuljon a helyzet. Véleménye szerint az egyre csak öregedő népesség miatt a világ bizonyos részein akár tovább is nőhet a légszennyezettség okozta halálozások száma.

A 2019-es State of Global Air (SOGA) jelentés szerint a légszennyezettség a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség okozta halálok 41 százalékáért felelős. Ennek megváltoztatása érdekében valóban a kormányoknak kellene tenniük, hiszen Kína a legjobb példa arra, hogy van esély a kialakult helyzet javítására. Kínában 2013-ban kezdtek el foglalkozni ezzel a problémával, és mára úgy tűnik, javul a levegő minősége. Utóbbi az Egyesült Államokban, Kanadában, Norvégiában, Svédországban, Új-Zélandon, Észtországban és a Maldív-szigeteken viszonylag jó, míg Ázsia déli részén rettentő rossz.

A levegő ilyen mértékű szennyezettsége világszerte komoly egészségügyi gondokat okoz, kezdve a demenciától a vetélésig. A helyzeten rengeteget javíthatna az elektromos autók elterjedése és a megújuló energiák használata.

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Egy közelmúltban készült, átfogó tanulmány szerint a dohányosok számára nincs értelme ’csak’ visszavenni a napi cigaretták számából, mivel az egyetlen megoldás az egészségügyi kockázatok megszüntetésére az, ha teljesen abbahagyjuk a füstölést.

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

Az egészséges életmód és a megfelelő étrend több mindenre válasz lehet, mint gondolnánk. A legújabb eredmények szerint az asztma elleni harcban is sokat segíthet.

takarítani veszélyes

A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

szmogriadó

Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

Az egészségünk is romlik, ha a levegő minősége gyengül, vagy szmogriadó van érvényben. A légszennyezés hatásai személy szerinti érzékenységi szintünktől függően változnak. Van, akire gyengébben és van, akire erősebben hatnak.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában