A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

2019. július 7.

Kapcsolódó tünetek:

légzési panaszok

Megdöbbentő megállapításra jutott egy kutatás, amely szerint akár 20 hónappal is lerövidítheti a légszennyezettség a most született gyermekek életét.

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

A légszennyezés megrövidíti a most születők életét

Világszerte komoly egészségügyi problémákat okoz a levegő szennyezettsége. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint 2017-ben minden tíz halálozásból egy erre vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy több ember hunyt el a levegő szennyezettsége miatt, mint közúti balesetben vagy maláriában.

Ázsiában a legrosszabb a helyzet: délen 30 hónappal rövidül le a mai kisbabák élete, keleten 23 hónappal, míg a szubszaharai afrikai részen 24 hónappal. A fejlett világban ez a szám jóval alacsonyabb, mindössze 5 hónap.

A jelentést elkészítő Robert O’Keefe, a The Guardian című lapnak, a következőt nyilatkozta: „A gyerekek élettartamának ilyen nagy csökkenése sokként ért minket.” Továbbá hozzátette, hogy a kormányoknak lépniük kellene annak érdekében, hogy valamelyest javuljon a helyzet. Véleménye szerint az egyre csak öregedő népesség miatt a világ bizonyos részein akár tovább is nőhet a légszennyezettség okozta halálozások száma.

A 2019-es State of Global Air (SOGA) jelentés szerint a légszennyezettség a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség okozta halálok 41 százalékáért felelős. Ennek megváltoztatása érdekében valóban a kormányoknak kellene tenniük, hiszen Kína a legjobb példa arra, hogy van esély a kialakult helyzet javítására. Kínában 2013-ban kezdtek el foglalkozni ezzel a problémával, és mára úgy tűnik, javul a levegő minősége. Utóbbi az Egyesült Államokban, Kanadában, Norvégiában, Svédországban, Új-Zélandon, Észtországban és a Maldív-szigeteken viszonylag jó, míg Ázsia déli részén rettentő rossz.

A levegő ilyen mértékű szennyezettsége világszerte komoly egészségügyi gondokat okoz, kezdve a demenciától a vetélésig. A helyzeten rengeteget javíthatna az elektromos autók elterjedése és a megújuló energiák használata.

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Ez történik velünk, ha bent tartjuk a levegőt

Élete során mindenki legalább egyszer párbajra hívja barátait, családtagjait, hogy eldöntsék, ki bírja tovább víz alatt egy levegővel. Azonban kevesen gondolnak bele abba, hogy pontosan milyen élettani hatásai is vannak a levegő visszatartásának.

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Egy közelmúltban készült, átfogó tanulmány szerint a dohányosok számára nincs értelme ’csak’ visszavenni a napi cigaretták számából, mivel az egyetlen megoldás az egészségügyi kockázatok megszüntetésére az, ha teljesen abbahagyjuk a füstölést.

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

Az egészséges életmód és a megfelelő étrend több mindenre válasz lehet, mint gondolnánk. A legújabb eredmények szerint az asztma elleni harcban is sokat segíthet.

takarítani veszélyes

A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

szmogriadó

Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

Az egészségünk is romlik, ha a levegő minősége gyengül, vagy szmogriadó van érvényben. A légszennyezés hatásai személy szerinti érzékenységi szintünktől függően változnak. Van, akire gyengébben és van, akire erősebben hatnak.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában