A legjobb vitaminok téli betegségek ellen 2. rész

A legjobb vitaminok téli betegségek ellen 2. rész

A téli immunturbó legfontosabb vitaminjai

1. Az erős immunrendszer vitaminjai:

Az antioxidánsok – a C- és az E-vitamin, a karotinoidok, a koenzim Q10 – a szabadgyökök hatását semlegesítő vegyületek, melyek azonban csak együtt hatékonyak!

A koenzim Q10 a bőr- és a szervezet öregedési folyamatainak lassítására képes antioxidáns, amely nélkülözhetetlen a sejtek energiaellátásához, a zavartalan biokémiai és biológiai folyamatok fenntartásához. Termelődése az életkorral párhuzamosan csökken, ezért bevitele 30 év felett nagyon fontos. E-vitaminnal, béta-karotinnal és szelénnel kiegészítve kölcsönösen erősítik egymás hatását.

  • Forrásai: vörös húsok, máj, vörös húsú halak, szója, olíva olaj, petrezselyem, avokádó   

A C-vitamin az egyik leguniverzálisabb vitamin, amelynek legfontosabb funkciói az antioxidáns hatás és az immunrendszer megfelelő működésének támogatása, a kötő- és támasztószövetek optimális felépítésének elősegítése, a kollagéntermelés fokozása.

  • Forrásai: citrusfélék, eper, kiwi, feketeribizli, brokkoli, petrezselyem, zöldpaprika.

Az erős antioxidáns hatású E-vitamin csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, erősíti az immunrendszert, a szelént, a C- és A-vitamint és a telítetlen zsírsavakat védi az oxidációtól. Dohányzás, szoláriumozás, alkoholfogyasztás, fogyókúra és fizikai terhelés esetén kiemelt fontosságú a pótlása.

  • Forrásai: búzacsíraolaj, napraforgómag és napraforgóolaj, mogyoróolaj, olívaolaj, földimogyoró, törökmogyoró, tojás, zöld levélzöldségek, hántolatlan gabonafélék

2. Az egészséges haj és bőr bajnoka

Az A-vitamin fontos a bőr, a szemek, a haj és a nyálkahártyák egészségének megőrzéséhez, segíti a fertőzésekkel szembeni ellenállást. Az A-vitamin hasznosulását az E-vitamin segíti.

  • Forrásai: máj, hal, tojás, illetve a tejtermékek (pl. tej és sajt), provitaminját, a béta-karotint pedig a sárgarépa, a kajszi- és sárgabarack, a sütőtök és a paraj tartalmazza.

3. A külső-belső egyensúly őrei

A B-vitaminok (más néven B-komplex) együtt felelnek a sejtek energiaháztartásának szabályozásáért, a kiegyensúlyozott emésztésért, serkentik az agyi funkciókat, belülről építik a bőrt, hajat és a körmöt, szabályozzák a vércukor- és koleszterinforgalmat valamint a hormon- és immunrendszer működését, a és  részt vesznek a szívbetegségek megelőzésében, a vörösvértest-képzésben, valamint a DNS szintézisben is. Segítik egymás felszívódását. A B-vitaminok egymáshoz viszonyított aránya nagyon fontos, érdemes egyszerre bevinni őket a szervezetbe.

  • A B-vitaminok forrásai: teljes kiőrlésű gabonafélék, gabonacsírák, hüvelyesek, olajos és egyéb magvak, belsőségek (pl. máj), tojás és a zöld leveles zöldségek, sörélesztő.

 

 

4. A fertőzések ellen

A D-vitamin, különösen K-vitaminnal együtt- elsősorban a kalcium és foszfor felszívódásához és csontokba épüléséhez nélkülözhetetlen, emellett a fertőzéses és a légutakat érintő betegségek megelőzésében is kiemelt a szerepe.

  • Forrásai: füstölt hering, makréla, lazac, szardíniakonzerv, hering, tonhal, tej, vaj, vitaminozott margarin, tojássárgája és a különböző halolajok valamint az éltető napfény, amely hatására D-vitamin képződik.

5. A jó anyagcseréért

A H-vitamin, közismertebb nevén, a biotin fő funkciója a fehérje, szénhidrát és koleszterin anyagcsere szabályozása, az energiatermelés. Fokozottan szükséges terhesség, szoptatás, nehéz fizikai munka, stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás és menopauza esetén. Hiányában bőr- és ajakgyulladás, hajhullás, lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység és koleszterinszint-emelkedés jellemző.

  • Forrásai: sörélesztő, máj, élesztő, karfiol, olajos magvak, hántolatlan búza, tojássárgája

6. A kiegyensúlyozottságért

A magnézium nagyrészt a csontokban található és közel 300 enzim működésében vesz részt.  Fontos szerepe van az ideg- és izomműködésben, a stressz csökkentésében, a szívműködés szabályozásában, a légutak tágításában (asztma, hörghurut). A hétköznapi stressz óriási mértékben leköti a magnéziumot az adrenalin szint emelkedésével arányosan, de a szervezet magnézium készletét csökkenti a drasztikus fogyókúra és a rostszegény táplálkozás is. Magnézium hiányára utal a koncentrálóképesség csökkenése, fáradtság, idegesség, alacsony vérnyomás, izomgörcsök.

  • Fő forrásai: a teljes kiőrlésű gabona, szója, lencse, babfélék, banán, csipkebogyó, dió, mogyoró, mák, mandula, napraforgómag, tökmag.

7. A szervezet olajozott működéséért

Az omega-3-zsírsavak szerepet játszanak a magas vérnyomás, a különböző rosszindulatú daganatok és a gyulladásos megbetegedések kialakulási kockázatának mérséklésében, a káros koleszterin csökkentésében, cukorbetegeknél az inzulinszint kiegyensúlyozásában, a látás és az agyi funkciók javításában, az ízületi gyulladások és az asztma, a menstruációs görcsök, a migrénes fejfájás és a különböző eredetű fájdalmak kezelésében, a bőrszárazság és bőrviszketés enyhítésében, a depresszió megelőzésében.

  • Fő forrásai: a mélytengeri halak, a diófélék és a lenmag és a hidegen sajtolt növényi olajok.
 
2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink