A legjobb sportok 50 felett

A legjobb sportok 50 felett

Míg őseink napjaik nagy részét a szabadban, aktív mozgással töltötték, manapság jellemző az egész napos zárt helyiségben végzett ülő vagy álló munka. Emiatt tudatosan kell figyelnünk arra, hogy testünk megkapja azt a mozgásmennyiséget, melyre egészséges működéséhez és a betegségek megelőzéséhez szüksége van.

A rendszeres testmozgásnak számos jótékony hatása van: - elhízás, cukorbetegség, csontritkulás, daganatos betegségek, mozgásszervi betegségek megelőzése - lelki egészség megőrzése - nőkben a változó kori tünetek enyhítése

Általában két típusú ember van: akik kisebb-nagyobb intenzitással egész életükben sportolnak, illetve akik szinte sosem sportoltak, de valamilyen okból most szeretnék elkezdeni az intenzívebb, tudatos testmozgást.

A rendszeresen sportolók általában tudják, mekkora terhelést bírnak, és mely mozgásformák megfelelők a számukra. Akik azonban 50 év felett szeretnének elkezdeni sportolni, először mindenképp keressék fel háziorvosukat és konzultáljanak vele, hogy az adott állapotukban, esetleges betegségeik mellett milyen sport lenne a megfelelő. Bármilyen új mozgásforma elkezdésénél fontos a fokozatosság és az alapos bemelegítés. Ha fájdalom jelentkezik, ezt figyelmeztető jelnek kell tekinteni, a gyakorlatot ki kell hagyni, a túlterhelést kerülni kell.

Néhány ajánlott sport, melyeket akár kombinálni is lehet egymással

Úszás: szinte a legoptimálisabb mozgásforma életkortól függetlenül, mert tehermentesíti a gerincet, erősíti a hátizmokat, gerincproblémák esetén pedig különösen ajánlott, ugyanis kicsi a sérülés esélye és az egész testet megmozgatja. Hátránya, hogy a rendszeres úszás uszodához kötött, ez pedig sokak számára nehezen elérhető.

Kerékpározás: előnye, hogy bárki számára elérhető és szabadban végezhető. Hátránya, hogy a felső testfelet kevésbé mozgatja meg, illetve térdízületi betegségek esetén nem ajánlott.

Futás: előnye, hogy könnyen, szinte bárhol, bármikor, szabadban végezhető. Hátránya, hogy a boka, térd, gerinc és a csípő ízületeit megterheli, ezért nem mindenkinek ajánlható.

Gyaloglás, nordic walking: Hatékonyságához szükséges, hogy intenzív, 30-60 perces mozgás legyen, mely során a pulzus emelkedik, a légzésszám nő. További előnye, hogy csoportosan, szabadban végezhető.

Csoportos torna: előnye, hogy másokkal együtt, illetve képzett edző segítségével végezhető, így a kellemes testmozgás mellett általában a jó hangulat is garantált.

Akinek ideje, anyagi vagy egyéb korlátai miatt a fentiek közül egyik mozgásforma sem felel meg, jó megoldás lehet egy torna vagy fitnessz dvd és a gyakorlatok otthoni elvégzése. Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára örömet nyújtó mozgásformát. A lényeg: mozogni, mozogni, mozogni és sosem késő elkezdeni!

2015. január 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink