A leggyakoribb tévhitek az allergiáról

2016. augusztus 15.

Összeszedtük a leggyakoribb tévhiteket, miért nem helytállóak.

Ha gyerekként megúsztuk, később már nem lehetünk allergiásak

Az allergia nem korfüggő, bármely életszakaszban jelentkezhet, sőt a betegek legnagyobb százaléka épp a kamasz, fiatal felnőtt, 20-30 éves korosztály tagjai közt található.

Zárt lakásban megúszhatjuk a tüneteket

A hajunkon, bőrünkön, ruháinkon a pollen akkor is bejut a lakásba, ha az ablakokat zárva tartjuk. A légkondicionáló segíthet enyhíteni a tüneteket, de csak akkor, ha a szűrőjét rendszeresen cseréljük.

A reggeli szellőztetéssel megszabadulhatunk a lakásban lévő pollenektől

Vidéken a pollenkoncentráció reggelente a legmagasabb. Ezért az itt lakóknak tanácsos az esti órákra időzíteni a szellőztetést. A nagyobb városokban viszont pont fordított a helyzet, ott valóban délelőtt célszerű szellőztetni, mivel a pollenkoncentráció estére emelkedik meg.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray 10ml

    Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orr...

    <p>Az Otrivin Menthol az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas érszűkítő hatású készítmény, amely gyorsan megszünteti az orrdugulást. Az orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő hatóanyaga mellett hűsítő mentol és eukaliptusz aromapárát is tartalmaz.</p>

    2 899 Ft

Allergia ellen hatásos az egészséges életmód

Young girl in autumn park blowing nose. Standing in park in warm clothing.Az egészséges életmód önmagában nem segít az allergia elleni küzdelemben, hiszen ez a betegség genetikailag meghatározott. Ráadásul számos, tőlünk független környezeti tényező pl. a légszennyezettség is előhívhatja a tüneteket.

Az állatallergia megoldása: a rövid szőrű, tollas vagy szőrtelen állat

Nem kizárólag az állat szőrére lehetünk allergiásak. Az állatok nyálában, vizeletében, ürülékében található fehérjék, a bőrmirigyek váladéka vagy apró, elhalt hámsejtek mind allergizálhatnak.

Az allergiával nem kell foglalkozni

Amíg valakinél az allergiás tünetek „csak” enyhe formában jelentkeznek, hajlamos lehet elhanyagolni a kezelését. A nem megfelelően kontrollált allergia azonban ronthatja az alvásminőséget, gyengíti az immunrendszert. Ráadásul a kezeletlen betegség szövődményeként kialakulhat allergiás asztma is.

A megoldás: párásítás

A párásítás általánosságban jótékony hatású, ám túlzott alkalmazás esetén ellentétes következményei lehetnek. A 60 százalék feletti relatív páratartalom ugyanis kedvez a házi poratka szaporodásának, így fokozódnak az atkák által kiváltott allergiás panaszok.

Vidéken erőteljesebbek a pollenallergia tünetei

Nem feltétlenül. A pollenallergia tünetei sokkal erőteljesebben jelentkezhetnek a nagyvárosokban élőknél, mivel itt a légszennyezettség hatására az allergén növények okozta tünetek fokozódnak. Ráadásul a parlagfű virágzásának idején a levegőbe jutó pollenek a széllel akár 100km távolságra, így a nagyvárosokba is eljutnak.

A pollenszórás csúcsidőszaka a nyár

A pollennaptár bizonyítja, hogy a legtöbb potenciális allergén növény fő virágzási időszaka áprilisra esik. A nyáron virágzó növények virágzási időszaka viszont sokkal hosszabb.

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A 7 legjobb természetes antihisztamin

A hisztamin egy olyan fehérje, mely allergiás reakciókat válthat ki. Egyik legismertebb ellenszere az ún. antihisztamin, amit gyógyszerek formájában vagy az alábbi élelmiszerek fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.