A leggyakoribb körömbetegségek

2017. május 14.

Kapcsolódó tünetek:

köröm elváltozások

Ezekre az árulkodó jelekre figyeljen!

A köröm nem más, mint elszarusodott, fehérje anyagú képződmény, melynek fontos védő szerepe van. Érdemes figyelni alakjának, színének, állagának változásait, mert fontos információkat hordoz egészségügyi állapotunkról. A köröm különféle elszíneződése májbetegségre, vagy szív- és érrendszeri zavarokra is utalhat. A körömszélek kanálszerű felhajlása vashiányra hívhatja fel a figyelmet, ha domború a köröm felszíne, szív és tüdő, légzőszervi okok állhatnak a háttérben, az apró tűszúrásnyi pontok pedig pikkelysömört jelezhetnek.

A leggyakoribb körömbetegségek

A körömbetegségek kialakulhatnak helytelen körömápolási szokások miatt: ha rendszeresen lakkozzuk körmünket – főként, ha tartós géllakkot használunk- vagy műkörmünk van, a köröm nem képes a megújulásra, elveszíti természetes rugalmasságát, zsírtartalmát, elvékonyodik, és mivel nem szellőzik, könnyen a gombák melegágyává válhat. A körömágy bőrének helytelen vágása, a körmök túlzott lerövidítése, felületének rendszeres csiszolása ugyancsak negatív irányú változásokat eredményezhetnek. A körömlemez változásai azonban fertőző vagy krónikus betegségek tünetei is lehetnek.

Néhány a leggyakrabban előforduló körömbetegségek közül:

Körömágygyulladás

Ez a körmök széle mellett kialakuló fertőzés következménye.  A bőr berepedése, tartós irritáció, – lábakon a szűk, kényelmetlen cipő viselésének – következménye. A duzzadt körömágyban megtelepednek a baktériumok és gombák, fájdalmas fertőzéseket okozva.

Benőtt köröm

A benőtt köröm olyan elváltozás, mikor a köröm rendellenesen – nem kifelé, hanem befelé, a bőr alá – nő, vagy a köröm mellett a bőr gyorsabban nő és beborítja a köröm egy részét is. Főként akkor kezd fájni, ha a körmöt nyomás éri, ilyenkor akár gennyes hólyagok is kialakulhatnak.

Gombásodás

Gombásodást sok minden okozhat, de sok a hajlamosító tényező is (például a cukor- és érrendszeri betegségek, a közös zuhanyhasználat). Látványos jelei vannak, a köröm megvastagszik és elszíneződik, alatta törmelékes anyag halmozódik fel. A körmöt megtámadó gombák rendkívül sokfélék, gyógyításuk alapja a fertőző gombafajta azonosítása. A gomba olyan enzimet termel, amely megemészti a körömben lévő keratint, ezáltal megváltozik a köröm szerkezete, és a körömlemez elválik a körömágytól. A gombás fertőzések ma már jól, eredményesen kezelhetők, különféle külsőleg alkalmazott szerekkel és szájon át bevehető gyógyszerekkel is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Loceryl 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 1x2,5ml

    Loceryl 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk 1x2,5ml

    <p>A Loceryl körömlakk a köröm különböző gombák okozta (sarjadzógombák, dermatophytonok és penészgombák) fertőzéseinek helyi, külsőleges kezelésére alkalmas készítmény. Aktív hatóanyaga az amorolfin (hidroklorid formában) nemcsak gátolja a gombák növekedését, hanem el is pusztítja azokat. Az egyetlen gyógyszeres körömlakk kezelés, amely felvitele után kozmetikai körömlakk is használható. Hetente 1x alkalmazandó.</p>

    6 599 Ft helyett:4 899 Ft

Tyúkszem

A tyúkszem nagyon kellemetlen és fájdalmas, tömött, elszarusodott kinövés a lábon, amely akár a köröm alá is nőhet. Főként fokozott nyomásnak kitett területeken jelenik meg, bőrkinövés, megvastagodás formájában, de létezik olyan típusa is, amely vírusfertőzés miatt alakul ki. Kezelése lehetséges tyúkszemtapasszal és vírusölő szerekkel, de egyes esetekben sebészi úton való eltávolítása indokolt.

A körömgomba megelőzése

A körömgomba megelőzése

A körömgomba egy viszonylag elterjedt betegség, számos helyen el lehet kapni, de legfőképp ott, ahol nedves és meleg a levegő. Szerencsére azonban sok mindent tehetünk a megelőzése céljából.

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Az egészséges és erős körmök 7 titka

Tippjeinknek hála végre búcsút inthetünk a gyenge, töredezett körmöknek, melyek mindig a legrosszabb pillanatban képesek letörni vagy beszakadni.

Ezért veszélyes a körömrágás

Ezért veszélyes a körömrágás

A körömrágás egy igencsak elterjedt rossz szokás. Azonban jobb mielőbb leszokni róla, ugyanis akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

7 tipp, hogyan szokjunk le a körömrágásról

Mindenkinek vannak rossz szokásai, de talán a körömrágás az egyik legidegesítőbb. Gyakran unalomból vagy stresszes szituációkban kezdjük el. De vajon mit tehetünk, ha le akarunk erről szokni? Az alábbi tippek segíthetnek.

Benőtt köröm kezelése házilag

Benőtt köröm kezelése házilag

Kevés kellemetlenebb dolgot ismerünk a benőtt körömnél, hiszen rettentően fájdalmas és még vérezhet is. Lássuk, milyen házi gyógymódok léteznek erre a problémára.

Összes cikk Életmód témában