A leggyakoribb ételallergiák

2018. augusztus 23.

A különböző ételallergiák igencsak gyakorivá váltak, a felnőtt lakosság körülbelül 5, a gyermekek 8 százalékát érinti, és a számok növekednek. És bár elméletileg bármely ételnél okozhatna allergiát, a leggyakrabban a következő hat váltja ki.

A leggyakoribb ételallergiák

A leggyakoribb ételallergiák

Tej

A tehéntej allergia a gyermekek körében a leggyakoribb, főleg azoknál, akik 6 hónapos koruk előtt érintkeztek vele. Az állapot azonban kinőhető, és ezt a gyermekek 90 százaléka meg is teszi, így felnőttek esetében már ritkább a jelenség. A tejallergiát nehezen veszik észre, mivel a tünetekből – ha azok nem a legsúlyosabbak – gyakran egyszerű intoleranciára vagy laktóz-érzékenységre következtetnek. Ha viszont bebizonyosodott a tejallergia fennállása, az érintettnek minden tejterméket szükséges kiiktatniuk az étrendjükből.

Tojás

A tojásallergia szintén a gyermekek körében a gyakoribb, szerencsére azonban ezt is sokan (közel 70 százalékuk) kinövi, mire tinédzser korba ér. Érdekesség, hogy a tojás fehérjére és sárgájára külön-külön is allergiás lehet valaki. Míg „megoldása” a tojás-mentes étkezésben rejlik, sokszor fordul elő, hogy a tojást kisebb arányban tartalmazó ételeket (péksüteményt, tortát, tésztákat) nyugodtan el tudják fogyasztani az ilyen típusú allergiában szenvedők.

Olajos magvak

Az olajos magvak miatti allergia az olyan termények esetében fordul elő, amelyek fákon nőnek. Ilyenek például a dió, brazil dió, kesudió, mandula, fenyőmag és a pisztácia is. Az allergiásoknak minden ilyen magot és származékaikat tartalmazó ételtől tartózkodniuk kell, már csak azért is, mivel egy esetleges reakció növeli az újabb, hasonló típusú allergia kialakulásának esélyét. Ráadásul a tünetek igen súlyosak lehetnek, és akár életveszélyes következményekkel is járhatnak.

Mogyoró

A mogyoróallergia az egyik legsúlyosabb allergiafajta, amely életveszélyes reakciót válthat ki az ebben szenvedőknél. Bár az állapot kialakulásának okai ismeretlenek, annyit tudunk, hogy genetikailag hajlamosabbak lehetünk a mogyoróallergiára, ha családunkban valaki szenved ilyenben. Megoldást egyedül a földimogyoró fogyasztásának teljes mellőzése jelenthet.

Tenger gyümölcsei

A különböző kagylók, rákok és tintahalak esetében az allergiás reakciót szervezetünk védekezése váltja ki a bennük lévő fehérjékkel (tropomiozin, miozin, arginin-kináz) szemben. A tünetek hasonlóak más, súlyos allergiákéhoz, azonban a tenger gyümölcsei által kiváltott allergia sokszor összetéveszthető a romlott vagy fertőzött étel elfogyasztását követő ételmérgezés tüneteivel.

Halak

A halak miatti ételallergia kivételes, olyan szempontból, hogy míg a legtöbb allergia gyermekkorunkban jelentkezik, ez gyakran csak később, felnőttkorban alakul ki. Ahogy a tengeri herkentyűk esetében, itt is súlyos reakciókat szenvedhet el az allergiás ember, és a tüneteket ez esetben is könnyű összetéveszteni egy ételmérgezés szimptómáival.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata: