A legfontosabb tudnivalók a lázról

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

láz

A 7 legfontosabb tudnivaló a lázról.

A legfontosabb tudnivalók a lázról

A láz nem ellenség

Egyes kórokozók hőérzékenyek, ezért nem szaporodnak jól magas hőmérsékleten. Az immunrendszer viszont fellép ellenük és lázat produkál az elpusztításukra. Az új lázcsillapítási ajánlás szerint nem kell mindenáron csökkenteni, csak akkor, ha gyermeke közérzete kimondottan rossz a láz miatt vagy 39 fok fölé emelkedik.

Láz és hőemelkedés

A láz 38 foknál kezdődik, a 37-37,9 fok még hőemelkedésnek számít. Ha popsiban méri, vonjon le 0,5 fokot, így kapja meg a valós eredményt! Kisgyerekek esetében fontos, hogy vezessünk láznaplót, amelyben rögzítjük a mért eredményeket. Ez a lázgörbe fontos információkkal szolgálhat az orvosnak.

Fél éves kor alatt vigye orvoshoz!

Fél éves kor alatti pici babával mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha lázas, mivel az ő hőháztartásuk pillanatok alatt felborulhat és előfordulhatnak olyan lázzal járó betegségek, amelyek nagyon gyorsan súlyosbodhatnak. Ebben az esetben jogos az ügyeletre vagy a legközelebbi gyermekkórházba vinni a kicsit, de indulás előtt érdemes odatelefonálni! Kérjen tanácsot, mi a teendő, amíg beér a babával!

A legfontosabb tudnivalók a lázról

Pótolja a folyadékot!

Nagyon fontos, hogy a láz miatt kialakult fokozott párologtatás hatására távozott folyadékot pótolja! Ha még szoptat, tegye mellre a babát, minél többször! Az anyatej remekül alkalmas folyadékpótlásra és egyben rengeteg gyógyító anyagot tartalmaz: ellenanyagokat, gyulladáscsökkentőket, vitaminokat. Ha a baba már nem szopizik, itassa gyakran babavízzel, forralt vízzel, az életkorának megfelelő teával! Ha a lázat hányás kíséri, kínálja kis mennyiségű, hideg innivalóval, ami nyugtatja a gyomrot, így nagyobb az esélye, hogy nem hányja ki.

A megfelelő lázmérő

Már léteznek olyan lázmérők, amelyek gyorsak, hatékonyak és semmiféle kellemetlenséget nem okoznak. Ilyen az érintés nélküli infra lázmérő vagy a homlokhőmérő, a cumiba épített hőmérő. Nem árt azonban tudni, hogy minél kevésbé érintkezik a lázmérő a testtel, annál kevésbé pontos! Egy éves kor alatt még mindig a legegyszerűbb a végbélnyílásban megmérni a lázat, erre pedig a régi, higanyos hőmérőt utánzó forma a legalkalmasabb. Egy éves kor után már hónaljban is mérhetjük a testhőmérsékletet.

Korszerű gyógyszerek

Ma már korszerű és jól adagolható gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek feladata az agyalapi mirigy hőközpontjának szabályozása. Kisgyerekeknél elsősorban szirupként vagy kúp, később pedig tabletta formájában használjuk – ilyen készítmény mindig legyen otthon, a házi patikában! Mindig a gyermek súlyának megfelelően adagoljuk a gyógyszert és olvassuk el alaposan a gyógyszer mellé adott tájékoztatót!

A lázgörcsöt nem előzhetjük meg!

Sokáig élt a köztudatban az a tévhit, hogy a lázgörcs megelőzhető azzal, ha a betegség első tüneteitől lázcsillapítót adunk a picinek. Erről szó sincs, mivel a nevével ellentétben nem a láz, hanem maga a fertőzés a görcsroham előidézője. A fertőzésen kívül sok minden más is okozhat görcsrohamot, ezért mindig szükség van orvosi vizsgálatra.

A megfázás tünetei

A megfázás tünetei

Ha folyik az orra és rossz a közérzete, sokan megfázásra gyanakszanak és egy meleg teával és néhány nap pihenéssel kúrálják ki magukat. Milyen tünetek igazolják ezt és mik azok, amikkel már orvoshoz kell fordulni?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás

Az akár életveszélyes szövődményekkel is együttjáró influenza ellen sokak számára a megoldás az ingyenesen elérhető influenza elleni oltás lehet.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Sóterápia a megfázás ellen!

Sóterápia a megfázás ellen!

Az egyik olyan terápia, amely az utóbbi évtizedben itthon is fellángolt, a haloterápia, vagy más néven sóterápia, amely megfázás ellen nagyon hatékony módszer.

Kulcsszavak: