A legfontosabb tudnivalók a lázról

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

láz

A 7 legfontosabb tudnivaló a lázról.

A legfontosabb tudnivalók a lázról

A láz nem ellenség

Egyes kórokozók hőérzékenyek, ezért nem szaporodnak jól magas hőmérsékleten. Az immunrendszer viszont fellép ellenük és lázat produkál az elpusztításukra. Az új lázcsillapítási ajánlás szerint nem kell mindenáron csökkenteni, csak akkor, ha gyermeke közérzete kimondottan rossz a láz miatt vagy 39 fok fölé emelkedik.

Láz és hőemelkedés

A láz 38 foknál kezdődik, a 37-37,9 fok még hőemelkedésnek számít. Ha popsiban méri, vonjon le 0,5 fokot, így kapja meg a valós eredményt! Kisgyerekek esetében fontos, hogy vezessünk láznaplót, amelyben rögzítjük a mért eredményeket. Ez a lázgörbe fontos információkkal szolgálhat az orvosnak.

Fél éves kor alatt vigye orvoshoz!

Fél éves kor alatti pici babával mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha lázas, mivel az ő hőháztartásuk pillanatok alatt felborulhat és előfordulhatnak olyan lázzal járó betegségek, amelyek nagyon gyorsan súlyosbodhatnak. Ebben az esetben jogos az ügyeletre vagy a legközelebbi gyermekkórházba vinni a kicsit, de indulás előtt érdemes odatelefonálni! Kérjen tanácsot, mi a teendő, amíg beér a babával!

A legfontosabb tudnivalók a lázról

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Symptomed Wick belsőleges oldathoz por citrom ízű 10x

  Symptomed Wick belsőleges oldathoz por citrom íz...

  <p>A SymptoMed Wick Citrom ízű por a megfázás, a meghűlés és az influenza tüneteinek – úgymint fejfájás, általános fájdalmak, torokfájás, orrdugulás – enyhítésére szolgál és lázcsillapításra szolgál.</p>

  2 599 Ft
 • Wick Sinex Aloe Vera és Eukaliptusz orrspray 0,5mg 15ml

  Wick Sinex Aloe Vera és Eukaliptusz orrspray 0,5m...

  <p>A Sinex Wick Eukaliptusz egy helyi alkalmazásra szánt orrspray a megfázással vagy orrmelléküreg gyulladással (szinuszitisz) járó orrdugulás tüneti kezelésére.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  2 599 Ft
 • Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldathoz 10x

  Wick TriActin citrom ízű por belsőleges oldatho...

  <p>A TriActin Wick citrom ízű por belsőleges oldathoz a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésére szolgál. Három hatóanyagot tartalmaz: A paracetamol jól ismert fájdalomcsillapító. A különböző fájdalmak, így a fejfájás és a torokfájás megszüntetésére és a láz csillapítására alkalmazható. A gvajfenezin (köhögéscsillapító) fellazítja a váladékot és enyhíti a hurutos köhögést. A fenilefrin-hidroklorid (orrdugulás elleni szer) csökkenti az orrjárat duzzanatát, így enyhíti az orrdugulást.</p>

  2 529 Ft helyett:2 149 Ft
 • Wick Vaporub kenőcs 50g

  Wick Vaporub kenőcs 50g

  <p>A Wick VapoRub kenőcs alkalmazása náthával, köhögéssel, torok- és hörghuruttal járó meghüléses panaszok esetén ajánlott.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div>

  2 529 Ft helyett:2 149 Ft

Pótolja a folyadékot!

Nagyon fontos, hogy a láz miatt kialakult fokozott párologtatás hatására távozott folyadékot pótolja! Ha még szoptat, tegye mellre a babát, minél többször! Az anyatej remekül alkalmas folyadékpótlásra és egyben rengeteg gyógyító anyagot tartalmaz: ellenanyagokat, gyulladáscsökkentőket, vitaminokat. Ha a baba már nem szopizik, itassa gyakran babavízzel, forralt vízzel, az életkorának megfelelő teával! Ha a lázat hányás kíséri, kínálja kis mennyiségű, hideg innivalóval, ami nyugtatja a gyomrot, így nagyobb az esélye, hogy nem hányja ki.

A megfelelő lázmérő

Már léteznek olyan lázmérők, amelyek gyorsak, hatékonyak és semmiféle kellemetlenséget nem okoznak. Ilyen az érintés nélküli infra lázmérő vagy a homlokhőmérő, a cumiba épített hőmérő. Nem árt azonban tudni, hogy minél kevésbé érintkezik a lázmérő a testtel, annál kevésbé pontos! Egy éves kor alatt még mindig a legegyszerűbb a végbélnyílásban megmérni a lázat, erre pedig a régi, higanyos hőmérőt utánzó forma a legalkalmasabb. Egy éves kor után már hónaljban is mérhetjük a testhőmérsékletet.

Korszerű gyógyszerek

Ma már korszerű és jól adagolható gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek feladata az agyalapi mirigy hőközpontjának szabályozása. Kisgyerekeknél elsősorban szirupként vagy kúp, később pedig tabletta formájában használjuk – ilyen készítmény mindig legyen otthon, a házi patikában! Mindig a gyermek súlyának megfelelően adagoljuk a gyógyszert és olvassuk el alaposan a gyógyszer mellé adott tájékoztatót!

A lázgörcsöt nem előzhetjük meg!

Sokáig élt a köztudatban az a tévhit, hogy a lázgörcs megelőzhető azzal, ha a betegség első tüneteitől lázcsillapítót adunk a picinek. Erről szó sincs, mivel a nevével ellentétben nem a láz, hanem maga a fertőzés a görcsroham előidézője. A fertőzésen kívül sok minden más is okozhat görcsrohamot, ezért mindig szükség van orvosi vizsgálatra.

Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Kulcsszavak: