A legfontosabb tudnivalók a lázról

2016. november 2.

Kapcsolódó tünetek:

láz

A 7 legfontosabb tudnivaló a lázról.

A legfontosabb tudnivalók a lázról

A láz nem ellenség

Egyes kórokozók hőérzékenyek, ezért nem szaporodnak jól magas hőmérsékleten. Az immunrendszer viszont fellép ellenük és lázat produkál az elpusztításukra. Az új lázcsillapítási ajánlás szerint nem kell mindenáron csökkenteni, csak akkor, ha gyermeke közérzete kimondottan rossz a láz miatt vagy 39 fok fölé emelkedik.

Láz és hőemelkedés

A láz 38 foknál kezdődik, a 37-37,9 fok még hőemelkedésnek számít. Ha popsiban méri, vonjon le 0,5 fokot, így kapja meg a valós eredményt! Kisgyerekek esetében fontos, hogy vezessünk láznaplót, amelyben rögzítjük a mért eredményeket. Ez a lázgörbe fontos információkkal szolgálhat az orvosnak.

Fél éves kor alatt vigye orvoshoz!

Fél éves kor alatti pici babával mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha lázas, mivel az ő hőháztartásuk pillanatok alatt felborulhat és előfordulhatnak olyan lázzal járó betegségek, amelyek nagyon gyorsan súlyosbodhatnak. Ebben az esetben jogos az ügyeletre vagy a legközelebbi gyermekkórházba vinni a kicsit, de indulás előtt érdemes odatelefonálni! Kérjen tanácsot, mi a teendő, amíg beér a babával!

A legfontosabb tudnivalók a lázról

Pótolja a folyadékot!

Nagyon fontos, hogy a láz miatt kialakult fokozott párologtatás hatására távozott folyadékot pótolja! Ha még szoptat, tegye mellre a babát, minél többször! Az anyatej remekül alkalmas folyadékpótlásra és egyben rengeteg gyógyító anyagot tartalmaz: ellenanyagokat, gyulladáscsökkentőket, vitaminokat. Ha a baba már nem szopizik, itassa gyakran babavízzel, forralt vízzel, az életkorának megfelelő teával! Ha a lázat hányás kíséri, kínálja kis mennyiségű, hideg innivalóval, ami nyugtatja a gyomrot, így nagyobb az esélye, hogy nem hányja ki.

A megfelelő lázmérő

Már léteznek olyan lázmérők, amelyek gyorsak, hatékonyak és semmiféle kellemetlenséget nem okoznak. Ilyen az érintés nélküli infra lázmérő vagy a homlokhőmérő, a cumiba épített hőmérő. Nem árt azonban tudni, hogy minél kevésbé érintkezik a lázmérő a testtel, annál kevésbé pontos! Egy éves kor alatt még mindig a legegyszerűbb a végbélnyílásban megmérni a lázat, erre pedig a régi, higanyos hőmérőt utánzó forma a legalkalmasabb. Egy éves kor után már hónaljban is mérhetjük a testhőmérsékletet.

Korszerű gyógyszerek

Ma már korszerű és jól adagolható gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek feladata az agyalapi mirigy hőközpontjának szabályozása. Kisgyerekeknél elsősorban szirupként vagy kúp, később pedig tabletta formájában használjuk – ilyen készítmény mindig legyen otthon, a házi patikában! Mindig a gyermek súlyának megfelelően adagoljuk a gyógyszert és olvassuk el alaposan a gyógyszer mellé adott tájékoztatót!

A lázgörcsöt nem előzhetjük meg!

Sokáig élt a köztudatban az a tévhit, hogy a lázgörcs megelőzhető azzal, ha a betegség első tüneteitől lázcsillapítót adunk a picinek. Erről szó sincs, mivel a nevével ellentétben nem a láz, hanem maga a fertőzés a görcsroham előidézője. A fertőzésen kívül sok minden más is okozhat görcsrohamot, ezért mindig szükség van orvosi vizsgálatra.

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

Készüljünk fel időben az őszi-téli megfázásokra!

Készüljünk fel időben az őszi-téli megfázásokra!

Ha ősz, akkor megfázás, ezt sajnos sokan tudjuk. Ebben a hűvös és nyirkos időszakban ugyanis könnyebben terjednek a kórokozók, melyek gyorsan okoznak sokszor egészen makacs náthákat. Ha kellően és időben felkészülünk, nem csak megkönnyíthetjük a gyógyulást, de akár meg is úszhatjuk a megfázást – tippjeinkkel ebben próbálunk segíteni!

A légkondi veszélyei

A klímaberendezések esetében nem csak vásárláskor kell a minőségre hangsúlyt fektetni, hanem a megfelelő és szakszerű karbantartásra is szükséges odafigyelni, arra időt és pénzt szánni. A klíma helytelen használata átmeneti, de akár tartós egészségkárosodáshoz is vezethet.

3 bevált módszer az influenza megelőzésére

3 bevált módszer az influenza megelőzésére

Hogyan kerülhetjük el az influenzát és milyen módszerekkel enyhíthetők a kellemetlen tünetek?

Nem kötelező elkapni! Hasznos tippek megfázás ellen

Mit tegyünk és mit ne az erős immunrendszerért, hogy kivédje a kórokozók támadásait?

Kulcsszavak: