A legfontosabb teendők stroke esetén

A legfontosabb teendők stroke esetén

Kapcsolódó tünetek:

Mi történik egy stroke-nál?

A stroke-nak – vagyis agyi történésnek – több kiváltó oka is lehet. Ilyen lehet például az agyvérzés, az agyi infarktus és az agyi trombózis. Utóbbi kettőt egy agyi ér elzáródása okozza – az agyi infarktust egy odaérkező leszakadt vérrög, az agyi trombózist egy ott helyben kifejlődő elzáródás. Ilyen esetben az agy bizonyos területei nem jutnak elegendő vérhez. Agyvérzés során azonban szétreped egy agyi ér, melynek hatására szintén zavar keletkezik a vérellátásban. Ezt idősebb korban a legtöbb esetben érelmeszesedés okozza, amihez általában vérnyomáskiugrás is társul, ezek következtében reped meg az ér. Mindkét esetben az agy bizonyos területei nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Ezen területek típusától függ, hogy milyen testi funkciók és képességek lesznek érintettek, azaz milyen készségekben léphet fel zavar. Épp ezért olyan fontos a baj gyors felismerése, ugyanis minél előbb kap kezelést az érintett, annál nagyobb az esély a teljes felépülésre.

A stroke előjelei

A stroke kialakulása előtt jelentkezhet hirtelen fellépő erős fejfájás, szédülés, émelygés és látászavar. Amennyiben eszméletvesztés és bénulás is társul ezekhez, akkor már súlyosabb a helyzet. Ilyen esetben azonnal hívjunk mentőt!

Így erősítse meg a gyanút

Sok esetben nem ennyire egyértelműek és számottevőek a tünetek, így érdemes megbizonyosodnunk a gyanúnkról. Erre akkor lehet szükségünk, ha például csak pillanatnyi bénulás lép fel. Ezeket a jeleket is komolyan kell venni, ha azonban nem vagyunk biztosak a megérzésünkben, végezzük el az alábbi teszteket. Arc Kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon, és zárja szorosan, majd lazán a szemét. Amennyiben a szájának az egyik sarka lóg és/vagy az egyik szemét nem tudja zárni, akkor féloldali bénulás lépett fel. Ezen kívül akár a nyálfolyás, a nyelv kinyújtásakor látott „ oldalra húzás” is utalhat stroke-ra. Karok Kérjük meg, hogy emelje maga elé a karjait úgy, hogy a tenyerek felfelé nézzenek, vagy kérjük meg, hogy fekvő helyzetben emelje meg az egyik lábát. Ha nem tudja mozdítani vagy megtartani, máris tárcsázzuk a mentőket. Egy stroke nem csak bénulást okozhat, hanem az egyensúlyérzéket is megzavarhatja, aminek következtében az érintettek nem tudják tartani az egyensúlyt. Beszéd Kérjük meg az érintettet, hogy ismételjen meg egy egyszerű mondatot. A legtöbb esetben erre már nem képesek, mert vagy nem értik, amit kérünk tőlük, vagy egyszerűen nem tudják elmondani, amit akarnak, mert nem képesek megszólalni, esetleg összefüggéstelenül beszélnek. Nagyon fontos, hogy ha megerősödik a gyanúnk, akkor azonnal hívjuk a 112-t!

Elsősegélynyújtás storke esetén

Amíg nem érkezik meg a professzionális segítség, addig elengedhetetlen az elsősegélynyújtás, hiszen így akár meg is menthetjük a beteg életét. Az alábbi tanácsokat mindenféleképp fogadjuk meg, és tartsuk be!
  • A mentősök megérkeztéig mindig maradjunk az érintettel, egy percre se hagyjuk magára!
  • Ellenőrizzük a beteg légzését, pulzusát és szívverését. Ha nem lélegzik és nincs pulzusa, akkor kezdjük el az újraélesztést!
  • Ha tudjuk , mérjük meg a vérnyomását.
  • Ha eszméleténél van az érintett, és nem nagyon alacsony a vérnyomása, akkor emeljük meg kissé felsőtestét, hogy ne feküdjön teljesen hanyatt, továbbá próbáljuk nyugtatni, és lazítsuk meg a ruháját, ugyanis a stroke következtében nehezére eshet a légzés. Zárt térben nyugodtan nyissunk ablakot, hogy minél több oxigén jusson be a helyiségbe.
  • Amennyiben eszméletlen az érintett, helyezzük stabil oldalfekvésbe.
  • Semmiféleképp ne adjuk neki innivalót, ételt vagy gyógyszert, ugyanis ezeket könnyedén félrenyelheti, aminek következtében ezek a tüdőbe juthatnak.
2020. december 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek