A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Kapcsolódó tünetek:

Hogyan alakul ki? Az allergia kialakulásának előfeltétele az ismétlődő érintkezés az adott allergénnel. Az első kontaktus során legtöbbször még nem tapasztalunk semmilyen tünetet, de a szervezetünk ekkor már érzékenyedik. Az allergénnel történő első érintkezés és a tünetek megjelenése között változó, hogy mennyi idő telik el: lehet mindössze pár nap, de akár több év is. Amikor ismét találkozunk az anyaggal, akkor az immunrendszerünk védekezni kezd. Ez az allergiás reakció nagyon különböző lehet. Örökölhető? Valójában az allergiára való hajlam öröklődik csupán, de tény, hogy nagyobb valószínűséggel lesz egy gyerek allergiás, ha az egyik vagy mindkét szülője az. Ha például az anyuka és az apuka szervezete ugyanarra az anyagra reagál érzékenyen, akkor kb. 60-80 százalék, hogy a gyermekük is allergiás lesz. Ha csupán az egyik szülő allergiás, akkor ez a szám 50-60 százalékra csökken. Fontos megemlíteni, hogy nem csupán a génektől függ, hogy életünk során betegek, illetve allergiásak leszünk-e, ugyanis a különböző környezeti és pszichés hatásoknak is nagy szerepük van ebben. Ezek felelősek azért, hogy végül valóban érzékenyek leszünk-e egy adott allergénre vagy sem. Ha például vitamindúsan étkezünk és kisbabánkat 6 hónapos koráig szoptatjuk, akkor nagymértékben csökkentjük az allergiás megbetegedések kialakulását. Nem az allergiát örökli a gyermekünk, hanem a hajlamot.

Megelőzhető? Nincs olyan csodaszer, amivel 100 százalékosan megelőzhetjük az allergia kialakulását, hiszen ehhez el kellene kerülnünk az érzékenységet kiváltó anyagot, ami nem minden esetben kivitelezhető. Sokat tehetünk azonban annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsük annak az esélyét, hogy gyermekünk allergiás legyen. Lássuk, hogy melyek ezek:
  • A várandósság és a szoptatási időszak alatt ne dohányozzunk, se aktívan, se passzívan.
  • Gyermekünket hat hónapos koráig szoptassuk, és csak utána kezdjük el a hozzátáplálást.
  • Veszélyeztetett gyerekek esetében ajánlott valamilyen háziállat tartása, ugyanis az a tapasztalat, hogy ilyen esetben csökken az allergia kialakulása.
  • Szellőztessünk rendszeresen, így meggátoljuk a penész kialakulását az otthonunkban.
Gyógyítható? A legtöbb ember egy életen át szenved valamilyen allergiától, azonban vannak esetek, amikor egyik napról a másikra megszűnik ez az érzékenység. Gyerekek esetében ennek a valószínűsége sokkal nagyobb, mint felnőtteknél. Az immunrendszer alapvetően nagyon toleráns az élelmiszerekkel, a pollenekkel és a fémekkel szemben, így akár az is megtörténhet, hogy egy olyan anyag, ami korábban allergiás reakciót váltott ki, hirtelen már nem allergizál. Leginkább élelmiszerek esetében figyelhető meg ez a jelenség. A tehéntej-allergiát például a gyerekek fele a pubertás korig kinövi. Mogyoróallergia esetén ez a szám 30 százalék. Minél idősebbek vagyunk, sajnos annál kisebb az esély arra, hogy eltűnjön az allergia. Milyen veszélyek vannak? Az allergiás sokk (anafilaxiás sokk) egy életveszélyes állapot, amely során drasztikusan leesik a vérnyomásunk, továbbá leállhat a légzésünk és a keringésünk. Erre az élelmiszer-, a gyógyszer, és a rovarméreg-allergiában szenvedők a legveszélyeztetettebbek. A tünetek közé tartozik a kéz- és lábbizsergés, a fejfájás, a szédülés és az intenzív verejtékezés. Az enyhébb tünetek igen változatosak lehetnek, mivel megjelenhetnek a bőrön, a légutaknál, a szemben, de lehetnek gyomor-, illetve bélrendszeri panaszok is, mivel az allergia az egész szervezetet érintő betegség valamilyen szervi dominanciával, különböző erősségű és minőségű tünetekkel.
2020. július 10.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek