Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Az egyik legelterjedtebb szembetegségnek számít a kötőhártya-gyulladás, ami bárkit érinthet, a csecsemőt éppúgy, mint az idősebbet. Fontos, hogy időben felismerjük, kezeljük, hiszen azon túlmenően, hogy fertőző betegség, komoly szövődményekkel is járhat.

A kötőhártya-gyulladást bakteriális vagy vírusos fertőzés éppúgy előidézheti, mint allergiás reakció, ennek megfelelően az egyes esetek kezelése is eltérő. Cikkünkben körbejárjuk a szembetegség okait, tüneteit és kezelési módjait.

Mi pontosan a kötőhártya-gyulladás?

Ha piros a szemünk, úgy érezzük, mintha egy idegen test lenne benne, váladzik, viszket, duzzadt, netán érzékenyen reagálunk a fényekre, akkor nagy az esélye annak, hogy kötőhártya-gyulladásunk van.

A kötőhártya (latinul conjunctiva) egy áttetsző, erekkel sűrűn átszőtt hártya, amely beborítja a szemfehérjét és a szemhéjak belső felszínét, azaz egyszerre lát el védelmi és elválasztó funkciót.

A kötőhártya - védelmi funkciójából adódóan - külső hatásra viszonylag gyakran megsérülhet, ami lehet átmeneti kellemetlenség, ám gyulladás is.

A kötőhártya-gyulladás leggyakoribb tünetei

A piros szem a kötőhártya-gyulladás legjellemzőbb tünete, hiszen gyulladás esetén az erek kitágulnak, és ettől rózsaszín, piros vagy épp vörös lesz a szemünk. Emellett könnyezést, viszketést, fényérzékenységet, a szem váladékozását, illetve idegen test érzését tapasztalhatjuk.

Allergiás kötőhártya-gyulladás

Allergiás kötőhártya-gyulladásnál jellemzően a szem felszíne halványvörös, ám az alsó szemhéjat lehúzva az áthajlás már gyulladt, vörös. A váladék ez esetben áttetsző.

Bakteriális kötőhártya-gyulladás

Bakteriális eredetű fertőzésnél ugyanakkor sárgás-zöldes, gennyes váladékot tapasztalhatunk, és szempillák akár össze is tapadhatnak.

Vírusos kötőhártya-gyulladás

Vírusfertőzésnél vizes váladékra lehetünk figyelmesek, illetve erős könnyezés kíséri a betegséget.

Ezek a különbségek segíthetnek abban, hogy világosan lássuk a kötőhártya-gyulladást kiváltó okot. Fontos, hogy mielőbb felismerjük, hiszen fertőző betegségről van szó, és nem csupán a másik szemünkre terjedhet át, de másokat is nagy eséllyel megfertőzhetünk.

A kötőhártya-gyulladás okai és kezelése

Ezek az okok vezethetnek gyulladáshoz

A kötőhártya-gyulladást legtöbbször vírus- vagy baktériumfertőzés okozza, ám kiválthatja allergia, illetve szemet ért irritáció is.

A baktériumok, vírusok cseppfertőzés útján terjednek, azaz másoktól is elkaphatjuk őket, például köhögés útján, különösen az ősz eleji, tél végi időszakban. Kialakulhat a gyulladás megfázással, felső légúti fertőzéssel is, de a különböző vírusos megbetegedések esetén (pl. kanyaró) is jó eséllyel fordulhat elő. 

Ugyanakkor mi is előidézhetjük a gyulladást, ha nem mosunk kezet például egy nyilvános mosdót használva, vagy piszkos kézzel tesszük be a kontaktlencsét a szemünkbe.

A szembetegség kialakulhat válaszreakcióként egy allergizáló anyagra, például a pollenre. Emellett előfordulhat a szemet érő egyéb irritáció esetén is, ami lehet az uszoda vize, a légkondicionálóból kiáramló levegő, vagy épp egy homokszem, amit a szél szerencsétlen módon a szemünkbe fújt.

Mivel a betegség kezelése függ a kiváltó okoktól, mindenféleképp javasolt egy orvos felkeresése, hiszen ő tudja pontosan megállapítani, hogy vírus, baktérium, esetleg allergia áll-e a kötőhártya-gyulladás hátterében. Amennyiben félrekezeljük a betegséget, akkor akár maradandó károkat is okozhatunk a szemeinkben.

Így kezelhetjük eredményesen a kötőhártya-gyulladást!

Bakteriális kötőhártya-gyulladás kezelése

A baktériumokat a leghatékonyabban antibiotikumokkal lehet leküzdeni. Ebben az esetben antibiotikum tartalmú kenőcsök és antibiotikus szemcseppek alkalmazása javasolt, melyeket közvetlenül a szembe kell juttatnunk, így azok a fertőzés helyén fejtik ki hatásukat. A panaszok gyakran 2-3 nappal a kezelés megkezdését követően már enyhülnek. Nagyon fontos, hogy mindig az orvos javaslata alapján folytassuk a kezelést, és akkor se hagyjuk abba, amikor már úgy érezzük, hogy jobban vagyunk. A szakember pontosan tudja, hogy milyen hosszú kezelés szükséges a teljes gyógyuláshoz, így addig használjuk a készítményeket, ameddig az orvos tanácsolja.

Ellenkező esetben lehet, hogy nem sikerül az összes baktériumot felszámolnunk, így azok ismét elszaporodhatnak, a betegség pedig kiújulhat. Egyes esetekben az antibiotikumot tabletta formájában is szükséges lehet szedni. Legtöbbször ez akkor fordul elő, ha a fertőzés a kötőhártyán kívül más szerveket is érint. Ilyen például a chlamydia, ami alapvetően egy nemi betegséget okozó baktérium, de egyes szerotípusok kötőhártya-gyulladást is okozhatnak.

Vírusos kötőhártya-gyulladás kezelése

A baktériumok által kiváltott kötőhártya-gyulladással ellentétben a vírusosra nem léteznek hatékony gyógyszerek. A leggyakoribb vírusok, melyek kiválthatják ezt a betegséget, a náthát is okozó vírusok, illetve a rendkívül fertőző adenovírusok. Az ilyen típusú kötőhártya-gyulladás tünetei az influenzáéra hasonlítanak, és leginkább házi praktikákkal lehet enyhíteni azokat.

Súlyos panaszok esetén a kortizontartalmú szemcseppek is javíthatnak az állapotunkon, de hosszabb időn keresztül ezeket nem szabad alkalmazni, ugyanis gyengítik a szervezetünk védekezőképességét, aminek következtében elhúzódhat a gyógyulás, rosszabb esetben pedig elkaphatunk további fertőzéseket is.

Allergia okozta kötőhártya-gyulladás kezelése

Amennyiben allergiára vezethető vissza a kötőhártya-gyulladás, akkor olyan szemcsepp javasolt, mely allergiás reakciót gátló hatóanyagot tartalmaz. A legfontosabb, hogy próbáljuk meg kerülni az allergiát kiváltó allergéneket.

A könnyező és duzzadt szemekre rövid távon használhatunk kortizon tartalmú szemcseppeket, de az allergiát kezelő szemcseppek vagy gyógyszerek, melyek megfékezik a túlzott immunvédelmet, szintén enyhíthetnek a tüneteken. A legfontosabb, hogy próbáljuk meg kerülni az allergiát kiváltó allergéneket.

Mire figyeljünk a gyulladás kialakulásakor?

A gyulladás továbbterjedését érdemes minél jobban elkerülni, amelyhez néhány, higiéniát érintő szabályt szükséges betartanunk. A legfontosabb, hogy a kezünkkel semmiképpen se érjünk a szemünkhöz, ne dörzsöljük. Gyakran mossunk kezet, naponta cseréljük a törölközőket és vigyázzunk arra, hogy azt senki más ne használja, nehogy megfertőződjön. Ennek megfelelően a párnahuzatunkat is érdemes gyakran cserélni.

A gyulladás ideje alatt kerüljük a kontaktlencse használatát, mint ahogy egy időre felejtsük el a szemfestéket és a szemspirált is. Gyerekeknél különösen fontos, hogy ne vigyük közösségbe, felnőttként pedig szintén az lenne az ideális, hogy ne menjünk munkába a tünetek elmúltáig.

Hogyan előzhetjük meg a kötőhártya-gyulladást?

A gyulladás megelőzését segítheti a megfelelő higiénia kialakítása, ahol első helyen szerepel a gyakori és alapos kézmosás. Fontos, hogy ne használjuk más kozmetikumait, mint ahogy mi se adjuk kölcsön a szemspirálunkat, szemceruzánkat másoknak.

Piszkos kézzel semmiképp se nyúljunk a szemünkbe, főképp, ha kontaktlencsénket szeretnénk felhelyezni. Csak tiszta törölközőt használjunk kéztörlésre, illetve szemünk megtörlésére, illetve a párnahuzatok gyakori cseréje is segít a megelőzésben.

2016. augusztus 5.

Kiemelt ajánlatunk