A hölgyek réme: a felfázás – Így előzd meg vagy kezeld!

2016. november 26.

Hogyan előzhetjük meg, és hogyan kezeljük a felfázást?

A hölgyek réme: a felfázás - Így előzd meg vagy kezeld!

Felfázásra hajlamosító tényezők

Míg újszülött korban az alsó húgyúti fertőzésekre hajlamosabbak a fiúk, mint a lányok, egyéves korra a lányoknál már 8-10-szer gyakoribb a megbetegedés. Ebben nagy szerepe van a női anatómiának: a női húgycső rövid, így a fertőzést okozó baktériumok könnyen feljuthatnak a hólyagba.

A nők esetében egyéb anatómiai adottságok is növelhetik a felfázás esélyét. A húgycső külső nyílása ugyanis közel van a végbélnyíláshoz, így a vastagbélben található kórokozók nagyon könnyen átjuthatnak. A hüvely nyílása pedig közvetlenül a húgycső mellett található, így a hüvely flórájának megváltozása miatt megtelepedett baktériumok is komoly veszélyforrást jelenthetnek.

A hölgyek réme: a felfázás - Így előzd meg vagy kezeld!

Bár a szervezet spontán tisztulási képességének köszönhetően a húgyutakba bejutó baktériumokat általában kimossa a vizeletáramlás, ha valaki hólyagürítési zavarral, vagy vizelet-visszafolyással küzd, esetleg veseköve van, a pangó vizelet fertőzést okozhat. Emellett segíti a kórokozók megtelepedését a kevés folyadékfogyasztás, és a vizelet visszatartása is.

A hajlamosító tényezőkön túl néha az is elég a felfázáshoz, ha mezítláb mászkálunk a hideg kövön vagy nem cseréljük le időben nedves fürdőruhánkat és az aktív szexuális élet is okozhat hasonló jellegű panaszokat. A felfázás kellemetlen tünetei: a gyakori vizelési inger, a csípős, szagos, a megszokottnál sötétebb színű vizelet, alhasi fájdalom.

Hogyan kezeljük?

Már az első tüneteknél érdemes orvoshoz (háziorvoshoz, urológushoz, nőgyógyászhoz) fordulni, aki néhány kérdéssel és egy párperces vizeletteszttel eldönti, húgyúti fertőzésről van-e szó, és ennek megfelelő kezelést ajánl. Ha a tünetek nem szűnnek meg teljesen, vizelettenyésztést kell végezni és célzottan kell kezelni a kórokozót. Amennyiben a húgyúti infekció mellett hüvelygyulladás is jelentkezik, további vizsgálatra is szükség van. A legegyszerűbb módszer erre a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata. Kevesen tudják, de gyakori kórokozók – melyek mindkét betegség kialakulásáért is felelősek lehetnek – a chlamydia ,a mycoplasma és az ureoplasma, amelyek a hüvelygyulladás és a húgyúti infekció mellett meddőséget is okozhatnak.

Praktikák megelőzésre

  • Igyunk sok folyadékot, cickafarkfűből, mezei zsurlóból és csalánból készült teát, mert ezek vizelethajtó hatásúak, átmossák a hólyagot, és megnehezítik a baktériumok megtelepedését!
  • Fogyasszunk sok áfonyát vagy rendszeresen igyunk tőzegáfonya levet, amely kiváló ellenszere a húgyúti fertőzéseknek!
  • Ha uszodába járunk, soha ne maradjunk vizes fürdőruhában, igyekezzünk minél hamarabb levenni és megtörölközni!
  • Ne viseljünk műszálas alsóneműt (főleg ne tangát), mert könnyen beleizzadhatunk, ami melegágya a fertőzéseknek!
  • Ha azt érezzük, hogy pisilni kell, akkor azonnal menjünk vécére, ne tartogassuk!
  • Tartsuk be az egyik legfontosabb higiéniai alapszabályt: székelést követően mindig elöről hátra töröljük ki végbélnyílásunkat, nehogy átvigyük a baktériumokat, kórokozókat a hüvelybe vagy a húgycsőbe!

A nyári felfázás okai és kezelése

Nyáron a felfázás és annak kellemetlen tünetei, a gyakori vizelési inger, a csípős vizelet, alhasi fájdalom sok nőnél jelentenek gyakori problémát .

Ezért fáj, viszket, ég odalent az együttlét után

Míg a szexuális együttlét egy örömteli, szervezetünkre pozitív hatásokkal rendelkező dolog, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy mégis egészségügyi kellemetlenséget vált ki a partnerekben. De mi okozza ezeket, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

ismétlődő vetélések

Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!

Tények és tévhitek a felfázásról

Ezek a leggyakoribb tévhitek a felfázásról.

5 gyógynövény klimax idejére, amely valóban segít

5 gyógynövény klimax idejére, amely valóban segít

A változókor több éven át tart, ez alatt a petefészkek működése fokozatosan leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, majd végleg elmarad a menstruáció. Íme ezen időszak megkönnyítésére 5 szuper gyógynövény.