A gyógyszerallergia - 7 kérdés, amire tudnia kell a választ!

A gyógyszerallergia - 7 kérdés, amire tudnia kell a választ!

Kapcsolódó tünetek:

Milyen nem kívánt hatásai lehetnek a gyógyszereknek?

Az adverz reakciók

A gyógyszerek szedésekor toxikus hatás (mérgezés) is kialakulhat, amennyiben a beteg az adagolást nem tartja be. Fontos, hogy a termékismertetőben szereplő adagolást tartsuk be és ne alkalmazzunk önkényesen mindenféle gyógyszert. A gyógyszerszedéssel kapcsolatban időnként tapasztalható mellékhatások nem jelentenek allergiát. Szinte minden gyógyszer okoz például enyhe gyomor-bélrendszeri tüneteket, mint hasmenés, émelygés.

Az előre nem megjósolható adverz hatások közé tartozik az egyéni érzékenység, amikor is a szokásos adagok mellett túladagolás tünetei lépnek fel. Másik ok lehet a gyógyszerek lebontásának zavara genetikai ok miatt. Harmadik ok a gyógyszer által okozott immunológiai hatás. Ezen utóbbiak esetén szoktunk allergiáról beszélni.

Milyen tünetei vannak a gyógyszerallergiának?

Az allergia legtöbbször változatos bőrtünetek formájában jelentkezik, de utal rá az egyidejű vérképeltérés és a szedés alatt kialakuló lázas állapot.

Bőrtünetek: Csalánkiütés, száj- és szemödéma, apró grízszerű kiütések, az ún. fix gyógyszerexanthéma (vörös kerek folt megjelenése mindig ugyanazon a helyen, tetején hólyagképződés lehetséges, barnás foltként gyógyul. Egyéb bőrtünetek lehetnek a kontakt dermatitis és a fotoallergiás reakció.

Egyéb szervek tünetei: légzőszervi (szénanátha jellegű tünetek, asztmás panaszok, tüdőgyulladás) gyomor-bél rendszeri (májgyulladás, sárgaság), vérképzőszervi eltérések (vérzékenység, nagyobb nyirokcsomók, vérszegénység) veseérintettség (vérvizelés), ízületi panaszok (duzzanat, fájdalom).

Milyen esetekben gyanakodhatunk gyógyszerallergiára?

Ha a betegnél a gyógyszer kis mennyisége is panaszt okoz, különösen, ha ehhez láz illetve vérképeltérés társul, valószínű az allergia. Szerkezeti hasonlóság fordulhat elő egyes antibiotikumoknál, itt a hasonló panaszokat keresztallergia okozza. Ha a panaszok az adott gyógyszer szedésével időben összefüggést mutatnak és a gyógyszer alkalmazásakor minden esetben kialakulnak, szintén valószínű az allergia.

Mikor jelentkeznek a gyógyszerallergia tünetei?

A gyógyszerallergia tünetei jelentkezhetnek a bevételt követően 1 órán belül (azonnali hatás- legtöbbször csalánkiütés, anafilaxia, asztmás roham formájában), 1-2 napon belül (heveny hatás - előző tünetek, súlyos hasmenés, tenyerek és talpak dagadása, vizenyője), 3. napon (késői forma - bármely klinikai tünetet okozva). Van, hogy az allergiás tünetek évek óta tartó gyógyszerszedés mellett jelentkeznek, alakulnak ki.

Milyen gyógyszerek okoznak leggyakrabban allergiát?

Leggyakoribb panaszt okozó gyógyszerek az antibiotikumok (pl. penicillinek, szulfonamidok), a láz és fájdalomcsillapítók.

Hogyan mutatható ki a gyógyszerallergia?

Alapos gyanú esetén az orvosok LTT tesztet (lymphocyta transzformációs teszt) végeznek. A vizsgálat során a betegből nyert fehérvérsejteket a kérdéses gyógyszer jelenlétében 5-7 napig tenyésztik. Gyógyszerérzékenység esetén a fehérvérsejtek jellegzetes átalakuláson mennek keresztül, melyet izotóp segítségével mérnek.

Másik lehetőség a vérteszt, mellyel gyógyszerspecifikus IgE ellenanyag néhány esetben kimutatható. Azokban az esetekben azonban, amikor nem ilyen módon alakul ki az allergia, negatív lesz az eredmény.

A bőrtesztek is használhatók a gyógyszerérzékenység kimutatására, a Prick teszt alkalmazásakor azonban súlyos allergiás reakció léphet fel.

A kevésbé veszélyes epicután tesztek a kontakt túlérzékenység kimutatására kontaktdermatitis és fotoallergiás reakció esetén használhatók.

Hogyan kezelhető a gyógyszerallergia?

Első és legfontosabb lépés a gyógyszer elhagyása, rendszeresen szedett gyógyszer esetén annak helyettesítése. Súlyos allergiás reakció esetén tüneti kezelés jön szóba kiegészítésként, ez főleg szteroidok, antihisztaminok adását jelenti.

2016. augusztus 15.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek