A gének nem felejtenek – Emlékeznek a szegénységre

2019. szeptember 9.

Az amerikai Északnyugati Egyetem tanulmánya arra a megállapításra jutott, hogy a szegénység nyomot hagy a génjeinkben. Ezzel a felfedezéssel együtt az a génekről alkotott kép is módosul, amely szerint azok már a fogantatáskor rögzülnek.

A gének nem felejtenek – Emlékeznek a szegénységre

A gének nem felejtenek – Emlékeznek a szegénységre

Nem ez az első kutatás, ami erre a megállapításra jutott, hiszen már korábban is születtek olyan eredmények, melyek arra engedtek következtetni, hogy a társadalmi és gazdasági státusz nagymértékben befolyásolja az emberek egészségi állapotát.

Ki gondolná, de az alacsony iskolázottság, illetve a csekély jövedelem megnöveli az olyan megbetegedések kialakulásának a rizikóját, mint a diabétesz, a szívbetegség és a rák. A Science Daily ismeretterjesztő weboldal értesülései szerint továbbá olyan élettani folyamatokkal hozható összefüggésbe, melyek a későbbiekben inzulinrezisztenciát, kortizol diszregulációt vagy krónikus gyulladásokat okozhatnak.

Amerikai kutatóknak most sikerült bebizonyítaniuk, hogy a szegénység valóban beépül a genomba, illetve összefüggésben áll a DNS kémiai változásával, több mint 1500 génben, és több mint 2500 helyen. Ez azt jelenti, hogy az örökítőanyag génjeinek 10 százalékában nyomott hagy a szegénység. A kutatás vezetője, Thomas McDade szerint ez a felfedezés az alábbiak miatt rendkívül fontos: “Régóta tudjuk, hogy a társadalmi-gazdasági státusz fontos meghatározója az egészségünknek, viszont nem ismertek azok az alapmechanizmusok, melyek segítségével szervezetünk emlékszik a szegénységre. Másfelől a fejlődés során megtapasztaltak testet öltenek a genomban, azaz formálják szerkezetét és funkcióit.”