A futószemölcs

A futószemölcs

Kapcsolódó tünetek:

A futószemölcs, lapos, bőrből kissé kiemelkedő, bőrszínű szemölcs, ami legtöbbször csoportosan jelenik meg a fertőzött személy bőrén. Tulajdonképpen minden korosztály érintett a kialakulást illetően, de leginkább 12-18 éves kor körül és legyengült immunrendszerű egyének között jellemző.

Kialakulásának okai

A szemölcsöket, a HPV-k családjába tartozó vírusok váltják ki. A fertőződés leggyakrabban bekövetkező módja az egyének közti közvetlen bőrérintkezés..

A vírus könnyen terjed a bőrfelszín más területeire, főleg a szemölcs megsértésével, melynek következtében több száz szemölcs is kialakulhat a tesfelszínen.

A futószemölcs tünetei:

  • A testen bárhol előfordulhat (nyak, arc, csukló, térd), ám gyermekeknél inkább az arcon gyakori a megjelenése. Férfiaknál a borotválkozással érintett helyeken bukkan fel gyakrabban, míg nőknél a leginkább a lábon jegyeztek fel gyakoribb kialakulást, utóbbi esetében is a szőrtelenítés miatt.
  • A futószemölcsök kisebbek és egyenletesebb felszínűek, mint a többi szemölcs. Nem vagy csak kissé emelkednek ki a bőrfelszínből. Mivel laposak és küllemük nem utal a bőr szarurétegének túlburjánzására, a páciensek tévesen azt hihetik, ha pigmentáltak, hogy szeplőről, esetleg napozástól kialakuló pigmentfoltokról van szó.
  • Jellemzően csoportosan fordulnak elő, 20-100 darab futószemölcs is megjelenhet egyidejűleg.
  • Általában 2-5 mm nagyságúak és a páciens bőrszínének megfelelően színük a pirosastól a barnáig változik. A környező bőrfelület színéhez viszonyítva lehetnek sötétebbek vagy világosabbak.

A futószemölcs kezelése

A futószemölcs fertőzés akár éveken keresztül is fennállhat, viszont kezelés nélkül el is múlhat. Már a szemölcsök megjelenésekor érdemes orvosi segítségét kérni, már csak azért is, mert az „otthoni” módszerek sokszor a vírus továbbterjedését és a szemölcsök elszaporodását okozzák.

2016. március 25.

Kiemelt ajánlatunk