A fogamzásgátlók típusai

2020. november 7.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Számos lehetőség van a védekezésre, így mindenki megtalálhatja saját magának, illetve partnere számára legkényelmesebb megoldást. Cikkünkből kiderül, hogy milyen módszerek vannak a szexuális úton terjedő betegségek, illetve a teherbeesés kivédésére.

A fogamzásgátlók típusai

A fogamzásgátlók típusai

A megfelelő módszer kiválasztásánál a jelenlegi életszituációnkat is vegyük figyelembe, továbbá a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait is mérlegeljük. A fogamzásgátlóknak eltérő a működési elvük, így ezek alapján lehet csoportosítani:

  • mechanikus fogamzásgátlók
  • hormonális fogamzásgátlók
  • kémiai fogamzásgátlók
  • sterilizáció

A Pearl-index

Az úgynevezett Pearl-index azt hivatott megmutatni, hogy mennyire biztonságos egy adott védekezési forma. A névadó biológus, Raymond Pearl, a következő képletet hozta létre: ha 100 nő egy éven át ugyanazzal a módszerrel védekezik, akkor azoknak a nőknek a száma, akik ez idő alatt mégis teherbe esnek, adja meg a Pearl-indexet. Minél kisebb ez a szám, annál biztonságosabb az adott fogamzásgátló módszer.

Következzenek a különböző fogamzásgátló típusok

Mechanikus fogamzásgátlás

Ennél a védekezési formánál különböző akadályoknak köszönhetően nem jut el a sperma a hüvelybe, illetve nem érik el a petesejtet. Ebbe a csoportba soroljuk az óvszert, és a spirált, de a pesszárium, a méhszájsapka, és a női óvszer is ide tartozik.

Hormonális fogamzásgátlás

Ezekben a típusú fogamzásgátlókban mesterségesen előállított hormonok találhatóak, melyek hatásukban majdnem ugyanolyanok, mint szervezetünk saját hormonjai, az ösztrogén és a gesztagén, melyek a havi ciklusért felelősek. A legismertebb ilyen típusú fogamzásgátló az antibébi tabletta, ami ösztrogént és gesztagént is tartalmaz. Szintén ebbe a csoportba tartozik a hüvelygyűrű, a fogamzásgátló tapasz, a bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum, a hormonális spirál, illetve a fogamzásgátló injekció, amit 3 havonta kell megismételni.

Ezeken kívül létezik még az esemény utáni tabletta is, amit azonban csak végszükség esetén ajánlott alkalmazni. Abban az esetben javasolt beszedni, ha valami balul sült el a védekezés során, így fennáll a teherbeesés lehetősége. Annak ellenére, hogy időben alkalmazva megakadályozza a fogantatást, mégsem sorolható a hagyományos értelemben vett fogamzásgátlók közé, így nem is lehet oly módon alkalmazni.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Kémiai fogamzásgátlás

Ezekben a típusú fogamzásgátlókban olyan kémiai anyagok vannak, melyek megölik a spermákat. Ezeket krém-, illetve zseléformában, de akár hüvelykúpként és habként is lehet alkalmazni. Mivel ezek nem túl biztonságosak, kiegészítésként mindig ajánlott valamilyen mechanikus fogamzásgátló módszert is használni.

Sterilizáció

Mivel ez végleges megoldás, csak abban az esetben döntsünk a sterilizáció mellett, ha már ténylegesen nem szeretnénk további gyerekeket vállalni. Nők esetében a sterilizáció során műtéti úton megszüntetik a petevezetékek folytonosságát, melyek ennek következtében már nem lesznek átjárhatóak. Férfiak esetében pedig lekötik az ondóvezetékeket.

Így működik a terhességi teszt

Így működik a terhességi teszt

A drogériákban egyre több terhességi teszt között válogathatunk, melyek egyszerűek és gyors eredményt hoznak. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán hogyan működnek ezek a tesztek. Erre adunk most választ.

A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet

A terhesség jelei – 7 kevésbé ismert tünet

Számos jele lehet egy terhességnek, melyek közül talán a reggeli rosszullét és a menstruáció kimaradása a két legismertebb. Azonban több olyan tünet létezik, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy állapotosságra utalnak. De vajon melyek ezek?

Diétás étrend kismamáknak

Diétás étrend kismamáknak

A kismamák táplálkozása nagyon fontos téma, hiszen rengeteg kérdés merül fel a várandósokban, melyekre válaszokat keresnek. Ezekre vesszük most végig.

Gyerekvállalás 40 felett

Gyerekvállalás 40 felett

Manapság egyre gyakoribb, hogy a negyvenes éveikben vállalnak gyermeket a nők, legyen az az első vagy épp a negyedik. Ennek rengeteg kockázata lehet, hiszen már 35 év felett rizikósabb egy terhesség.

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik_750

Terhesség – Melyik trimeszterben mi történik?

A várandósság kilenc hónapját három trimeszterbe szokás osztani, és minden egyes ilyen időszak a magzat fejlődésének egy újabb fázisát jelöli. Most pedig megtudhatjuk, hogy pontosan mikor mi történik.

Összes cikk Baba-mama, gyermeknevelés témában