A farkasvakság jelei és kezelése

A farkasvakság jelei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A farkasvakságnak első tünetei feltűnőek, hiszen a beteg vezetés vagy munka közben gyorsan észreveszi a jelentős, ideiglenes látásromlást. A betegség hátterében több probléma is állhat, de jellemzően kettő okra vezethető vissza. A farkasvakság leginkább a 2-5 éves korosztályt, valamint a terhes nőket veszélyezteti, mivel náluk gyakrabban léphetnek fel ezek a tényezők. A leggyakoribb kiváltó ok az A-vitamin folyamatos hiánya. E hiánybetegségben csökken a látásfunkciókban alapvető szerepet játszó purpurin nevű fehérje termelése. Az A-vitamin több fontos feladatot is ellát szervezetünkben – ilyen a látás, a szövetnövekedés, a csontfejlődés vagy a fertőzések elleni védelem támogatása. A farkasvakságot az A-vitamin hiánya mellett egy retinitis pigmentosa-nak nevezett betegség okozhatja. Ez egy örökletes kór, mely során az ideghártya sejtjeinek korai öregedése és pusztulása a jellemző. A betegség következtében a csapok és pálcikák egyaránt pusztulnak a szemünkben, de a sötétben látásért felelős pálcikák fokozottabban. Egyéb tünetei lehetnek a látótér körkörös szűkülése, végül csőlátótér kialakulása. Ilyenkor a betegek úgy érzékelik a külvilágot, mintha egy kulcslyukon néznék azt. Elképzelhető még látásvesztés és az éles látás helyének megbetegedése. A szemlencsében homályos foltok alakulhatnak ki, a műtétek pedig sok esetben csak átmeneti megoldással szolgálnak. Mivel a betegség gyakran örökletes, ezért, ha a családban előfordult már, érdemes rendszeresen eljárnunk szakemberhez szűrésre. Ha a farkasvakságot vitaminhiány okozza, akkor megfelelő vitaminbevitel esetén a tünetek gyorsan javulhatnak. Az A-vitamin zsíroldékony vegyület, ennek megfelelően a szervezet képes raktározni belőle. Felnőtt szervezet esetén a máj egy éves A-vitamin szükségletet képes raktározni, gyermekek esetén a raktár csak néhány hétre elegendő. Az A-vitamin szintet naponta fontos fenntartani, erről érdemes gyógyszertárban vagy a háziorvosnál érdeklődni. Az A-vitamin legfontosabb természetes forrásai a vaj, a tojássárgája, a máj, valamint piros és sárga zöldségek, gyümölcsök – különösen a paradicsom, a sárgarépa, a narancs vagy a sütőtök. A-vitamint tartalmaznak továbbá a tejtermékek, tengeri halak, vitaminozott margarinok, leveles zöldségek. Minden esetben, ha farkasvakság tüneteit észleljük, érdemes szakemberhez fordulni, mert a kezdeti tünetek erősödhetnek, idővel pedig akár látásvesztéssel is járhatnak.
2019. szeptember 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek