A fagyási sérülésekről

A fagyási sérülésekről

Ilyen típusú sérülések ellátása során fontos, hogy a visszamelegítés orvos felügyelet mellett történjen, így elkerülhetők a szövődmények.

A fagyás súlyossága kiváltó hőmérséklet, és a hidegben eltöltött idő függvénye.

A hideg szervezetre gyakorolt hatását fokozza a nyirkos, párás levegő, a légmozgás, a nedves öltözék, és minden olyan tényező, amely rontja a vérkeringést. Ezek közé tartozik a szoros ruházat és az érszűkület is.

A szövetsérülés kétféle módon alakulhat ki:

  • a hideg hatásának közvetlen eredménye, ilyenkor a sejtekben lévő víz megfagy, így azok elpusztulnak, ez extrém időjárási körülmények között fordul elő;
  • sokkal gyakoribb a hideg hatására a szervezet védekező mechanizmusa miatt érszűkületet lép fel, így oxigénhiányos területek jönnek létre, végül szövetelhalás következik be. Ez a folyamat néhány óra alatt kialakulhat.

A különféle szövettípusok eltérően reagálnak a hidegre. A leginkább ellenállóak a csontok és az izompólyák, a harántcsíkolt izmok és az idegek viszont érzékenyek csakúgy, mint az erek.

Fagyási sérülések fokozatai

  • Elsőfokú fagyás: a bőr fehéres elszíneződésével és égő-zsibbadó érzéssel jár. Ödéma léphet fel, illetve heteken át tartó hámlás is.
  • Másodfokú fagyás: a bővérűség, hólyagképződés jellemzi. A hólyagok néhány hét alatt beszáradnak, helyükön fekete pörkösödés jelenik meg.
  • Harmadfokú fagyás: a bőr csaknem teljes vastagságában sérülést szenved el. A fagyott testrész megdagad. Fekete, kemény, száraz pörk jelenik meg, majd leválik végül fekélyek képződnek. Erős fájdalom kíséri a folyamatot.
  • Negyedfokú fagyás esetén a bőr, az izomszövet sőt, még a csont is elhal. Az érintett szövet elfeketedik, szárazzá válik, mumifikálódik.

Mi a teendő?

A gyors ellátás esetén fontos a vérkeringés mihamarabbi helyreállítása. A szoros ruházaton lazítani kell, az érintett végtagot, testrész dörzsölése kifejezetten káros.

A sérültet meleg helyre kell vinni, ahol a fagyást szenvedett testrészt minél előbb vissza kell melegíteni, ehhez a 32-40 °C-os fürdő az ideális. Nyílt tűznél, nagyon forró berendezésnél azért nem szabad végezni a visszamelegítést, mert az érzékelés megszűntével égési sérülés léphet fel.

A fagyott sebek ellátásakor elég a fertőtlenítés, majd steril kötés felhelyezése, valamint tetanuszoltás adása. Az alsó végtag sérülésekor ágynyugalom kell, felső végtagnál a kart fel kell kötni.

2015. december 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink