A diabéteszes sebekről

A diabéteszes sebekről

Egy kisebb vágás is súlyos következményekkel járhat. Egy cukorbetegségben szenvedő embernek a lábápolásra is jobban oda kell figyelnie.

A cukorbetegségnek sajnos vannak idegi károsodással járó következményei, emiatt nagy mértékben csökkenhet a láb fájdalomérzete, ez pedig ahhoz vezethet, hogy egyes sérülések észrevétlenül keletkeznek.

A betegség következményeként károsodhat a láb vérkeringése, így az érintett láb gyógyulása lassabb és védtelenebb a fertőzésekkel szemben. Mindezek együttesen sokáig fennálló seb kialakulásához vezethetnek és sajnos az amputáció kockázata is felmerül.

Lábápolási tippek

Mindennap vizsgálja át lábát: nézze meg, nincs-e rajtuk sérülés, ha kell, használjon nagyítót az alapos vizsgálathoz. Ha elváltozást tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz orvosával.

Meleg vízben mossa a lábait: lábait mindig tartsa tisztán, mindennap kellemesen meleg (nem forró!) vízben mossa meg őket.

Óvatosan mossa a lábait: használjon kímélő fürdőkesztyűt vagy fürdőszivacsot! Törölje szárazra a talpát, különös tekintettel a lábujjakra és lábujjközökre.

Hidratálja a talpait: hidratálja a lábait, hogy azok ne száradjanak ki és megkímélje magát a viszketéstől. A lábujjak közét ne kenje testápolóval, mert gombásodáshoz vezethet.

Vigyázzon a körömvágással: a körömszéleket mindig kerekítse le! Ne vágja nagyon rövidre, mert benőhet a köröm.

Soha ne kezelje otthon tyúkszemét, bőrkeményedését, szemölcsét: a sajátmagunk végezte „műtéteknek” súlyos következményei lehetnek, bízza a dolgot szakemberre.

Ne dohányozzon: a dohányzás károsan hat a láb vérkeringésére. Érszűkületet okozhat és a szervezetet tekintve gyakorlatilag nincs, aminek ne ártana.

Diabéteszes cipő

A kimondottan cukorbetegeknek készült ortopéd lábbelik különleges, puha béléssel rendelkeznek, és segítenek a neuropátia, a rossz vérkeringés, és a lábdeformitások elkerülésében.

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel orvosát, ha:

  • bőrpír vagy duzzanat jelentkezik a seb körül;
  • láz, hidegrázás lép fel;
  • erősödik a fájdalom;
  • gennyesedik a seb;
  • nem vagy nagyon lassan gyógyul.
2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink