A céklában lehet az Alzheimer-kór ellenszere

2018. március 28.

A növényi vegyületek kulcsszerepet játszhatnak az Alzheimer-kór gyógyításában, közli egy friss, 2018 márciusában publikált tanulmány, melyet az Amerikai Vegyipari Társaság találkozóján mutattak be.

A céklában lehet az Alzheimer kór ellenszere

A céklában lehet az Alzheimer kór ellenszere

A tanulmány szerint a cékla összetevője, amely a zöldségnek a megkülönböztető piros színét adja, úgy tűnik segíthet az agyban a meghibásodott fehérjék felhalmozódásának lassításában, azaz az Alzheimer-kór gyógymódja lehet. A tudósok azt állítják, hogy ez a felfedezés olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhat hozzá, amelyek enyhíthetik a betegség hosszú távú hatásait, többek között a demenciát.

“Az adataink arra utalnak, hogy a betanin, a cékla-kivonatban lévő vegyület jelentheti a megoldást bizonyos, az agyban előforduló kémiai reakciók gátlójaként, amelyek részt vesznek az Alzheimer-kór kifejlődésében” – mondja Li-June Ming Ph.D. “Ez csak egy első lépés, de reméljük, hogy megállapításaink arra ösztönzik majd a többi tudóst is, hogy keressenek olyan struktúrákat, mint a betanin, amelyek felhasználhatók olyan gyógyszerek szintetizálására, amelyek megkönnyítenék az életet az Alzheimer kórral élők számára.”

Az amerikai Országos Ideggyógyászati ​​Intézet szerint jelenleg több mint 5 millió amerikai szenved Alzheimer-kórban. A tudósok még mindig keresik, hogy mi okozza ezt a progresszív és visszafordíthatatlan agyi rendellenességet, de azt már biztosan tudni, hogy egyik fő okozója a béta-amiloid, vagy a peptid, amely felhalmozódik az agyban, megzavarva az agysejtek közötti kommunikációt, más néven a neuronokat.

Egy korábbi kutatás eredménye, hogy a céklalé növelheti az oxigén áramlását az öregedő agyban, és így javíthatja a kognitív teljesítményt. E munkára alapozva Li-June Ming és Darrell Cole Cerrato a Dél-Floridai Egyetem munkatársai meg akarták tudni, hogy az ebből kinyert betanin képes-e a peptideknek az eltérítésére és megakadályozza-e az idegsejtek oxidációját.

“Nem mondhatjuk, hogy a betanin teljes mértékben megakadályozza a hibás sejtműködést, de azt kijelenthetjük, hogy csökkenti az oxidációt” – mondja Cerrato. “Az enyhe oxidáció bizonyos mértékig megakadályozhatja a hibás működést, remélhetőleg olyannyira, hogy lassítja a béta-amiloid peptidek aggregációját, ami nagy valószínűséggel állítható, hogy az Alzheimer-kór okozója.”

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Dr.Steinberger céklalé 750ml

    Dr.Steinberger céklalé 750ml

    A céklalé a növény valamennyi egészséges alkotóelemét hiánytalanul tartalmazza: vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort és vitaminokat. Méregtelenítéshez, lé- és böjtkúrához kiválóan alkalmas.

    1 549 Ft

Forrás