A bölcsességfogakról

2016. október 26.

A bölcsességfogak védtelenebbek a plakk-képződés szempontjából.

Bizonyos egyéneknél a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak ki, hiányozhatnak is, de olyan eset is előfordult már, hogy az egyik vagy másik hiányzott.

Panaszok a bölcsességfogak körül

A bölcsességfogaknál már az eleve problémát jelenthet, ha nem megfelelő helyzetben bújnak elő (vízszintesen, ferdén, dőlve, stb.). A szerencsétlen módon fejlődött és kinőtt bölcsességfog torlódást és sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben is.

Azok a bölcsességfogak, melyek az őrlőfogakra hajlanak, védtelenebbé teszik azokat (és saját magukat is) a fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás tekintetében.

A bölcsességfogak sokszor a lágy szövetek vagy az állkapocs „csapdájába” is eshetnek azáltal, hgy csak részben (vagy egyáltalán nem) bújnak elő, ezt impaktált fognak nevezik. Ilyen szempontból a félig előbújt fog a veszélyesebb, mely utat enged a kóbolcsessegfog240rokozóknak, fájdalmas gyulladás, duzzanat, állkapocs merevség alakulhat ki. Nem mellékesen ezek hajlamosabbak a szuvasodásra és a különböző fogínybetegségekre, mivel nehezen elérhetők, problémásabb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni őket.

Előbújt vagy sem?

A rossz pozícióban lévő bölcsességfog többféle problémát okozhat, valószínűleg érezni fogja. A tünetmentes, panaszt nem okozó egyéneknek is érdemes rákérdezni fogak helyzetére, illetve rendszeres röntgenfelvétellel nyomon követhető az állapotuk, elhelyezkedésük, így a komolyabb problémák megelőzhetők.

Megeshet, hogy a fogorvos a fogak eltávolítását javasolja, mielőtt fájdalmas folyamatokat indítanának be, ez a művelet fiatalabb korban egyszerűbb, mert a fog gyökere nem alakult ki teljesen, és a csont sem olyan sűrű, sajnos idősebbeknél a gyógyulás is több időt vesz igénybe.

Ha el kell távolítani…

A bölcsességfog likvidálása, annak egyszerűsége nagyban függ annak elhelyezkedésétől. A fogínyt már átszakított eltávolítása nem különbözik a többi fogétól, viszont ha a fogíny alatt található, illetve beágyazódott az állkapocsba, az ínyt be kell metszeni, valamint szükség lehet a fog fölötti csontrész eltávolítására. Az ilyen fogat sokszor nem egyben, hanem kisebb darabokban távolítják el.

Szövődmények is lehetnek

A bölcsességfog eltávolításának lehetséges szövődménye a nem megfelelő vérrögképződés a fog helyén. A gyógyulás ilyenkor elhúzódik, fájdalmas lehet és néha kellemetlen szájszagot is okoz.

Ritkábban előforduló szövődmény a paresztézia: a fog eltávolítása során megsérülhetnek az idegek a nyelv, ajak vagy áll zsibbadását okozva, ez bizony eltarthat néhány napig, hétig, hónapig is.

Fogzománc károsító ételek és szokások

A következő ételek, italok és szokások egyáltalán nem tesznek jót a fogaknak, sőt kifejezetten károsítják a fogzománc anyagát. Mit tehetünk fogaink épségének megőrzéséért?

Vitaminok az egészséges fogakért és szájüregért

Az egészséges szájnyálkahártya és fogazat fenntartásához az alábbi vitaminok nélkülözhetetlenek.

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

Fogyínyvérzés okai, megelőzése, kezelése

A gyakori fogínyvérzés valódi okai, megelőzése és kezelése.

A fogerózió jelei, okai és megelőzése

A fogerózió jelei, okai és megelőzése

A fogerózió megelőzésének legfontosabb szabályai.

Érzékeny fogak

A fogak érintése és a levegővel történő érintkezése is kellemetlen lehet.