A bölcsességfogakról

2016. október 26.

A bölcsességfogak védtelenebbek a plakk-képződés szempontjából.

Bizonyos egyéneknél a bölcsességfogak egyáltalán nem bújnak ki, hiányozhatnak is, de olyan eset is előfordult már, hogy az egyik vagy másik hiányzott.

Panaszok a bölcsességfogak körül

A bölcsességfogaknál már az eleve problémát jelenthet, ha nem megfelelő helyzetben bújnak elő (vízszintesen, ferdén, dőlve, stb.). A szerencsétlen módon fejlődött és kinőtt bölcsességfog torlódást és sérülést okozhat a szomszédos fogakban, az állkapocsban és az idegekben is.

Azok a bölcsességfogak, melyek az őrlőfogakra hajlanak, védtelenebbé teszik azokat (és saját magukat is) a fokozott plakk-képződés és ételmaradék felhalmozódás tekintetében.

A bölcsességfogak sokszor a lágy szövetek vagy az állkapocs „csapdájába” is eshetnek azáltal, hgy csak részben (vagy egyáltalán nem) bújnak elő, ezt impaktált fognak nevezik. Ilyen szempontból a félig előbújt fog a veszélyesebb, mely utat enged a kóbolcsessegfog240rokozóknak, fájdalmas gyulladás, duzzanat, állkapocs merevség alakulhat ki. Nem mellékesen ezek hajlamosabbak a szuvasodásra és a különböző fogínybetegségekre, mivel nehezen elérhetők, problémásabb a fogkefével vagy fogselyemmel elérni őket.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Előbújt vagy sem?

A rossz pozícióban lévő bölcsességfog többféle problémát okozhat, valószínűleg érezni fogja. A tünetmentes, panaszt nem okozó egyéneknek is érdemes rákérdezni fogak helyzetére, illetve rendszeres röntgenfelvétellel nyomon követhető az állapotuk, elhelyezkedésük, így a komolyabb problémák megelőzhetők.

Megeshet, hogy a fogorvos a fogak eltávolítását javasolja, mielőtt fájdalmas folyamatokat indítanának be, ez a művelet fiatalabb korban egyszerűbb, mert a fog gyökere nem alakult ki teljesen, és a csont sem olyan sűrű, sajnos idősebbeknél a gyógyulás is több időt vesz igénybe.

Ha el kell távolítani…

A bölcsességfog likvidálása, annak egyszerűsége nagyban függ annak elhelyezkedésétől. A fogínyt már átszakított eltávolítása nem különbözik a többi fogétól, viszont ha a fogíny alatt található, illetve beágyazódott az állkapocsba, az ínyt be kell metszeni, valamint szükség lehet a fog fölötti csontrész eltávolítására. Az ilyen fogat sokszor nem egyben, hanem kisebb darabokban távolítják el.

Szövődmények is lehetnek

A bölcsességfog eltávolításának lehetséges szövődménye a nem megfelelő vérrögképződés a fog helyén. A gyógyulás ilyenkor elhúzódik, fájdalmas lehet és néha kellemetlen szájszagot is okoz.

Ritkábban előforduló szövődmény a paresztézia: a fog eltávolítása során megsérülhetnek az idegek a nyelv, ajak vagy áll zsibbadását okozva, ez bizony eltarthat néhány napig, hétig, hónapig is.

Mi váltja ki az afta megjelenését?

Mi váltja ki az afta megjelenését?

Az afta a szájnyálkahártya sérülése, de ritka esetben a nemi szerveknél is kialakulhatnak. Gyakran erős fájdalommal jár, ennek ellenére általában ártalmatlan és sok esetben magától elmúlik.

Mit kell tudni az fekélyes szájnyálkahártya gyulladásról?

Mit kell tudni az fekélyes szájnyálkahártya gyulladásról?

A fekélyes szájgyulladás a szájnyálkahártya fertőző és fájdalmas gyulladása, amit a herpesz szimplex vírus 1 vált ki (HSV1). A legtöbb esetben csecsemőknél és 5 évnél fiatalabb kisgyerekeknél alakul ki. Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk ezt a betegséget.

5 házi praktika az ínyfájdalom csökkentésére

5 házi praktika az ínyfájdalom csökkentésére

Az ínyfájdalomnak számos egészségügyi és életmódbeli oka lehet, azonban jó hír, hogy több olyan házi praktika létezik, ami enyhítheti.

Így kell helyesen fogat mosni!

A fogmosás a napi rutin része gyerekkorunktól kezdve – egy kötelező dolog, amire gyakran már oda sem figyelünk rendesen. Pedig, ha nem jól csináljuk, még árthatunk is vele fogainknak vagy például az ínyünknek. De mégis hogyan kell jól csinálni? Elmondjuk, mire figyelj, ha helyesen akarod mosni a fogaid!

Milyen sűrűn és mikor kell fogat mosni?

Ha helyesen akarunk fogat mosni, akkor többféle szempont is van, amire figyelnünk kell. Nem elegendő ugyanis a megfelelő fogkefe, fogkrém, vagy éppen fogselyem kiválasztása, hiszen az se mindegy, hogy mikor mosunk fogat, mennyi ideig és milyen sűrűn tesszük mindezt. Próbáljuk eloszlatni a tévhiteket és megtalálni a legoptimálisabb megoldást!