A bababőr ápolása nyáron

2018. július 11.

Kapcsolódó tünetek:

csípés, zsibbadás

A babák bőre különösen érzékeny, védekezőképessége pedig kifejletlen, így fokozott törődést igényelnek – különösen nyáron. Nézzük, mi mindenre kell kiemelt figyelmet fordítanunk ilyenkor.

A bababőr ápolása nyáron

A bababőr ápolása nyáron

Fényvédelem

Bőrük érzékenysége miatt a kisbabák különösen ki vannak téve a leégés veszélyének: hajuk, szemük és bőrük még kevesebb melanint tartalmaz, amely a bőr természetes védelmezője az UV-sugarakkal szemben. A leégés megelőzésére pedig azért is kell nagyon ügyelnünk, mert a gyermekkori leégés megkétszerezi a későbbiekben kialakuló melanóma kockázatát.

Babák esetében fényvédelem terén több tényezőt is észben kell tartanunk. Például, hogy a vékony bőr fokozott felszívóképessége és fejletlen szervezetük alacsonyabb lebontó képessége miatt a kémiai fényvédők használata káros lehet. Így jobban tesszük, ha fizikai fényvédőkrémet alkalmazunk. 1 éves kor alatt semmiképpen se napoztassuk gyermekünket, és a szabadtéri programokat is inkább kora reggel vagy 16 óra utánra tervezzük. Ruházat terén válasszunk sűrűn szőtt anyagokat. A bőrfelületet takaró öltözet és a sapka viselése nagyban hozzájárul gyermekünk védelméhez.

Hőség

Kisbabánk szervezete még nem tudja olyan mértékben szabályozni hőháztartását, mint egy felnőtté. Ez azt eredményezi, hogy ha felkúszik a hőmérő higanyszála, a babának hirtelen nagyon melege lehet, és ugyan erősen izzadni kezd, ami azonban mégsem elegendő minden esetben ahhoz, hogy megóvja a túlmelegedéstől. A verejtékmirigyek elzáródása és gyulladása miatt kisbabáknál különösen gyakori a hőkiütések (melegkiütések) megjelenése. A kicsi piros pöttyök a testen mindenfelé viszkető, kellemetlen érzést okoznak a picinek.

Leggyakoribb előfordulási helyük az egymásra hajtódó bőrfelületek közt és a hajlatokban van, így a nyári időszakban fordítsunk különös figyelmet babánk higiéniájára: alaposan fürdessük meg langyos vízben, és naponta többször is törölgessük át a kis hurkák közti bőrfelületet. Ha kisbabánk hajlamos a kiütésekre, fürdetésnél lehetőleg ne használjunk babaolajat vagy testápolót, mivel ezek további póruseltömődést okozhatnak. Figyeljünk oda, hogy a meleg hónapok alatt jól szellőző, lenge viseletet hordjon kisgyermekünk, és próbáljuk mindig szárazon tartani ruháit. A kiütéseknek pár nap alatt maguktól el kell múlniuk, azonban ha 5-7 napnál tovább is jelen vannak, forduljunk orvoshoz helyi hatású kenőcsért.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Rovarok

A nyár rovarokban gazdag hónapjaiban igencsak nehéz dolgunk van szülőként, hiszen gyermekünk sokszor érdekesnek találva őket még keresi a közelségüket. A 2 hónapnál fiatalabb babák esetében semmiképpen sem szabad kémiai szerrel védekezni a rovarok ellen, így esetükben a lenge, könnyű, de hosszú és nagy bőrfelületet takaró öltözet jelenthet csak megoldást. Idősebb babáknál is igyekezzünk minél kevesebb kémiai anyagot tartalmazó készítményt használni. Keressünk például természetes összetevőkből álló rovarriasztót. A bölcső és kiságy fölé helyezzünk hálót vagy baldachin függönyt, hogy távol tartsuk az éjszaka támadó szúnyogokat, és nyaraláshoz, strandoláshoz vigyünk magunkkal hálós árnyékoló sátrat, hogy kisbabánk nyugodtan pihenhessen. Ha mégis megcsípné valamilyen rovar, a területet tisztítsuk meg langyos szappanos vízzel, szárazra törlés után pedig fertőtlenítsük. Erős duzzanat esetén enyhítsük a kellemetlenséget többször, rövid ideig tartó jegeléssel. Ehhez tegyünk gumikesztyűbe vagy nylon zacskóba hideg vizet és néhány jégkockát, gumizzuk be a száját, hogy ne szivároghasson ki a víz, és ezt tegyük a csípésre.

Hogyan állapítsuk meg, mi csípett meg

Hogyan állapítsuk meg, mi csípett meg?

Bár valószínűleg mindenki szenvedett már el csípéseket, és nagyobb komplikációk nélkül túl is jutott az incidensen, a gyors gyógyulás érdekében hasznos, ha a leggyakrabban előforduló csípéseket fel tudjuk ismerni.

Mit tegyünk csaláncsípés esetén?

Mit tegyünk csaláncsípés esetén?

Noha a csalánt jótékony hatásai miatt előszeretettel használják a gyógyászatban, gyomnövényként tartjuk számon. Nem véletlenül, hiszen a levelein és szárán lévő mirigyszőrök váladéka bőrünkhöz érve nagy kellemetlenséget tud okozni.

Csípések a bőrön – Mi okozta?

Csípések a bőrön – Mi okozta?

A nyári meleg nem csak a napsütéssel jár együtt, hanem sajnos a rovarok csípéseivel is. Bár hazánkban a legtöbb rovar csípése nem veszélyes, akkor tudjuk minimalizálni a kellemetlenségeket, ha tudjuk, mivel is állunk szemben.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában