A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

2020. augusztus 27.

Kapcsolódó tünetek:

fogszuvasodás

Rengetegen olyan fehér fogakat szeretnének, mint a hollywoodi sztároké, így képesek bármit kipróbálni, hogy elérjék a céljukat. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket ebben a fogfehérítés kapcsán.

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

A 9 leggyakoribb kérdés a fogfehérítés kapcsán

 1. Milyen eljárás a fogfehérítés?

A fogfehérítés egy kémiai eljárás, amely során különböző elegyek reakcióba lépnek a hidrogén-peroxiddal. Ezután ezek aktiválódnak a fogakkal való érintkezés során, aminek következtében felszabadulnak az oxigén szabad gyökei, melyek bejutnak a fog felszínébe, és fehérebbé teszik azokat.

A fogfehérítést végeztethetjük fogorvossal, vagy direkt erre a célra kifejlesztett, boltban vásárolható eszközökkel. Arra mindig figyeljünk, hogy utóbbiak mindig hiteles készítmények legyenek, nehogy kárt tegyünk a fogainkban.

 1. Mire kell figyelni a fogfehérítés során?

Amennyiben a fogfehérítés mellett döntünk, akkor nagyon fontos, hogy először utánajárjunk annak, hogy számunkra egyáltalán ajánlott és szükséges-e, hiszen az is lehet, hogy az alapos és professzionális fogtisztítással is látványos eredményt érhetünk el. Mindenféleképp egyeztessünk a fogorvosunkkal, nehogy véletlenül kárt tegyünk a fogsorunkban.

 1. Milyen sűrűn szabad a fogakat fehéríteni?

Ez számos tényezőtől függ – például a választott kezeléstől (fogorvos vagy otthoni), a kiindulási színtől, a hatástól és a mellékhatásoktól. Amennyiben egy szakember végzi a fogfehérítést, akkor ő pontosan tudja, hogy milyen sűrűn, illetve hány alkalommal lehet ismételni a kezelést, hiszen ismeri a fogaink állapotát. Amennyiben otthon, mi magunk fehérítjük a fogainkat, akkor azt javasoljuk, hogy mindig kérjük ki a fogorvosunk véleményét és javaslatát a megfelelő termék kiválasztásához.

 1. A fehérítés hatása tartós?

A fogak fehérítését többször szükséges elvégezni, de általánosságban elmondható, hogy egy professzionális kezelés következtében akár 1-3 évig is kitart a hatása. Ehhez azonban számos dologra kell figyelnünk. Ilyen például a megfelelő étrend, a dohányzás mellőzése, illetve a speciális fogfehérítő fogkrémek használata, illetve a helyes fogmosási technika.

 1. A fogfehérítés károsítja a fogzománcot?

Tény, hogy a fogzománc a fogfehérítés hatására nem lesz ellenállóbb, sőt, sok esetben épp az ellenkezője figyelhető meg. A kémiai anyagok és folyamatok következtében ugyanis a fogaink érzékenyebben reagálhatnak a savakra. Manapság ezen már utólag lehet segíteni a lokális fluoridos ecseteléssel.

 1. Érzékeny fogúaknak is ajánlott a fogfehérítés?

Alapvetően nem, ugyanis a kezelés után ez az érzékenység tovább fokozódhat. Ilyen esetben kérjük ki a fogorvosunk véleményét.

 1. Fájdalmas a fogfehérítés?

Ahogy már fentebb is említettük, a fogfehérítés következtében érzékenyebbek lehetnek a fogaink, illetve a fognyak is. Ez az állapot általában pár nap elteltével elmúlik, de egyes esetekben akár maradandó is lehet.

 1. A fogfehérítés válthat ki allergiás reakciót?

Alapvetően ez a veszély nem áll fenn. Ennek ellenére a kezelés során próbáljunk minél kevesebbet a fehérítéshez használt anyagból lenyelni, ugyanis ez károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját.

 1. Kinek nem ajánlott a fogfehérítés?

A fogfehérítés nem ajánlott gyerekek, serdülők, várandósok vagy szoptató anyukák esetén. Szintén jobb elkerülni ezt a kezelést, ha

 • ínybetegségünk van
 • túlzottan szabadak a fognyakaink
 • extrém érzékenyek a fogaink
 • valamelyik elülső fogunk tömve van
 • allergiások vagyunk a peroxidra.
Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

Hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogínygyulladást az íny akut vagy krónikus fertőzése okozza, aminek hátterében általában baktériumok, egyes esetekben vírusok vagy gombák állnak. Legtöbbször a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza, de akár egy sérülés is okozhatja. Lássuk, hogy milyen kezelési lehetőségek léteznek!

8 tipp, hogyan védjük meg fogainkat a kávétól

8 tipp, hogyan védjük meg fogainkat a kávétól

Rengeteg embernek kávéval indul a napja, ami tény, hogy rendkívül finom, azonban kárt is tehet a fogakban, hiszen akár komoly elszíneződésekhez vezethet. Az alábbi tippek alkalmazásával azonban ezt könnyedén megelőzhetjük.

kellemetlen szájszag okai

Kellemetlen szájszag? Íme öt gyakori kiváltó ok

Ha kellemetlen a szájszagunk az nemcsak számunkra, de környezetünk számára is zavaró lehet és gyakran igen súlyos betegségek állhatnak a hátterében, ezért érdemes körül járni és kivizsgálni a problémát.

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A leghatékonyabb tippek fogkő ellen

A szájápolás elengedhetetlen része a mindennapoknak, hiszen mindenkinek csak egészséges és szép fogakkal lehet teljes a megjelenése. Ha a fogak romlani kezdenek, azonnal fogorvoshoz érdemes fordulni, de az alapos és rendszeres szájápolás képes megelőzni a fogproblémák nagy részét.

Mit ne tegyünk fogmosáskor?

Bár jobb esetben hosszú évek óta naponta többször is tesszük, sokan mégis helytelenül. Íme néhány fontos tudnivaló, avagy mit NE tegyünk fogmosáskor!?

Összes cikk Fog- és szájápolás témában