A 7 legnagyobb diéta mítosz, aminek nem szabad bedőlni!

A 7 legnagyobb diéta mítosz, aminek nem szabad bedőlni!

Kapcsolódó tünetek:

Mítosz 1: 6 óra után már semmit nem ehetünk

  • Tény: A leginkább az számít, hogy mennyi kalóriát viszünk be egy nap.  Ha fogyni szeretnénk, csökkenteni kell a napi kalóriamennyiséget, délben enni a legtöbbet, este a legkevesebbet.

A fogyókúra legjobb módja, ha számoljuk a kalóriákat és ha nem lépjük túl a számunkra előírt mennyiséget. Ha este visszük be a napi kalóriamennyiség nagy részét, leterheljük az emésztőrendszerünket, másnap fáradtan ébredünk és energiahiányunkat ismét étellel próbáljuk pótolni. Ezért javasolják a táplálkozás-szakértők, hogy a fő étkezés ne a vacsora legyen, hanem az ebéd, és a napi kalóriamennyiséget a nap folyamán kisebb adagokra osztva vigyük be.

Mítosz 2: A light termékek egészségesebbek

  • Tény: Bár a light ételek valóban kevesebb kalóriát tartalmaznak, de bőven van bennük nátrium, adalékanyagok, mesterséges édesítőszerek, cukor és ízfokozók.

Ha például krémsajtból a zsírszegény verziót választjuk, megspórolhatunk ugyan 15 kalóriát, de 11 milligrammal több nátriumot viszünk be a szervezetünkbe. Bár ez nem tűnik soknak, de a sok kicsi összeadódik, a felhalmozódott nátrium megköti a vizet és puffadást okoz. A másik veszélyforrás, hogy a light termékekből hajlamosabbak vagyunk többet enni, így végső soron több kalóriát viszünk be, mintha a normál verziót választottuk volna.

Mítosz 3: Mindent ehetünk, ami egészséges

  • Tény: Az egészséges ételek is bőven tartalmazhatnak kalóriát, cukrot, nátriumot, zsírt.

Teljes kiőrlésű kenyér, durum tészta, magvak, avokádó, szárított gyümölcsök, zab, frissen facsart gyümölcslevek – közös bennük, hogy bár nagyon egészségesek, de nincsenek híján a kalóriáknak. Még ha minőségi ételeket is fogyasztjuk, érdemes odafigyelnünk a kalóriatartalmukra és a megfelelő adagra.

Mítosz 4: Ha áttérünk a vegán étkezésre, fogyni fogunk

  • Tény: A vegán ételek üres kalóriákat tartalmazhatnak.

Sült krumpli, étcsoki, tészta és házilag készített csokiszelet – bár mindegyik vegán, de ha pusztán ezekből áll az étrendünk, a várt fogyás helyett felfelé indul majd el a mérleg nyelve. A diéta lényege a kiegyensúlyozott táplálkozás sok gyümölccsel, zöldséggel, növényi fehérjeforrással – mint amilyen a tofu és a bab és a teljes kiőrlésű gabonák- és kalóriaszámolással.

Mítosz 5: Ha mozgunk, bármennyit ehetünk

  • Tény: Pusztán mozgással nem lehet az összes bevitt kalóriát elégetni.

30 perc futással – 10 km/órás tempóban – nagyjából 300 kalóriát tudunk elégetni, így ha utána sajtburgerrel, sült krumplival és kólával kényeztetjük magunkat, máris legalább 500 kalóriával több energiát viszünk be, mint amennyit lemozogtunk. A fogyás szimpla matematika: ha 300 kalóriát égettünk el, 200 kalóriát válthatunk ki finomságokkal az étrendünkben.

Mítosz 6: Egy-egy étkezés kihagyása felgyorsítja a fogyást

  • Tény: A koplalás lassítja az anyagcserét, így a kilók is nehezebben mennek le.

Ahhoz, hogy az anyagcserénk pörögjön, mindig reggelizzünk és 3-4 óránként együnk! A legjobb, ha minden napra jut gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű pékáru és valamilyen fehérjeforrás pl. hal, szárnyas vagy tojás. A szervezetünk éheztetésével felborítjuk az anyagcserénket, lemerítjük testünk energiatartalékait, ami falási rohamokhoz, plusz kilókhoz és jo-jo effektushoz vezet.

Mítosz 7: Tilos a szénhidrát, még a gyümölcs is

  • Tény: Nagy hiba, ha a fogyókúrából teljesen száműzzük a szénhidrátot, mert amint visszatérünk régi szokásainkhoz, már kis mennyiségtől is hízni fogunk.

Ha a megfelelő szénhidrátot választjuk, még fogyhatunk is vele! A teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek ugyanis tele vannak rostokkal, telítenek, javítják az emésztést és energiát adnak, így segítenek abban, hogy kevesebb kalóriával is beérjük.

2016. október 10.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek