9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

9 szokás, ami egészségesen tartja szemünket

Kapcsolódó tünetek:

Valószínűleg nem sokszor jut eszünkbe szemeink egészsége. Ha szemüvegesek vagyunk, azért, ha pedig tökéletes látással rendelkezünk, azért. Azonban van pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk, hogy ne kelljen aggódnunk a jövőben sem.

Napszemüveg mindennap Lehet, hogy nem is gondoltuk volna, de szemeink is ’leéghetnek’ a napon. Ahogyan hosszú távon bőrünket is megviseli és öregíti az UV-sugárzás, szemeink felszínén is jelentős károsodás mehet végbe, ha nem vigyázunk. A védtelen szemek esetében az UV-sugarak ugyanis azon kívül, hogy a szürkehályog kialakulásának kockázatát növelik, még a szemkörnyéki bőrrák veszélyével is fenyegetnek. Kapjuk fel a napszemüveget, ha elindulunk otthonról, hiszen azon kívül, hogy egészségünket védi, még divatos kiegészítő is.

Óvatosan a lencsékkel Az emberek közel 90 százaléka nem kezeli megfelelően a kontaktlencséit, és nem figyel oda a szükséges higiéniai szabályok betartására. Pedig a szennyezett kontaktlencsék vagy a kezünkről szemünkbe jutott kórokozók az enyhétől az igencsak súlyos fertőzésekig bármit kiválthatnak szemeinkből. Mindig mossuk meg alaposan kezeinket, mielőtt a kontaktlencséinkhez vagy szemeinkhez nyúlnánk, és ne hagyjuk bent a lencséket éjszakára, még ha azt is írja a tájékoztatójuk, hogy szabad.

Öblítsünk, ne pislogjunk! Amikor szappan, fogkrém, sampon vagy bármely más anyag a szemünkbe kerül, mindenképpen az öblítés legyen az első, ami eszünkbe jut, ne a pislogás. Bár az ilyen irritációt okozó anyagok sokszor kevésbé csípnek, mint például a savas citromlé vagy az ecet, több kárt okozhatnak szemeinkben, így a legfontosabb, hogy minél gyorsabban távolítsuk el őket. Ez pedig tiszta vizes öblítéssel előbb fog sikerülni, mint sűrű pislogással.

Védőszemüveg Kertészkednénk egy kicsit, vagy egy alapos fürdőszoba takarításra készülünk? Bár nem a legdivatosabb viselet, azonban a védőszemüveg haszna tagadhatatlan az ilyen helyzetekben: óvja szemeinket a felpattanó kövektől, törmeléktő, homoktól, vagy a rájuk fröccsenő vegyszerektől. Ne ódzkodjunk a védőszemüveg viselésétől. Ha csak egyszer megvédi szemeinket egy kockázatos helyzetben, már megérte felvenni őket.

Rendszeres vizsgálat Ha nem viselünk szemüveget, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szemészet és a szemvizsgálat fontosságáról, pedig szerepük különösen jelentős például az öregedéssel kapcsolatban álló látásváltozások terén. Ha közel vagyunk a negyvenhez, vagy már el is hagytuk azt, mindenképpen jelentkezzünk be egy szemvizsgálatra, mivel ha elhanyagoljuk egy most már szükséges szemüveg viselését, az csak ronthat látásunk állapotán.

Ne nézzünk bele! Nem mítosz és nem tévhit: a különösen erős fény igenis roncsolja a látásunkat és a szemek egészségét. Mindig tartsuk magunknál a napszemüveget, és semmi esetre se nézzünk a napba.

Tartsuk meg a szemüveget! Annak ellenére, hogy a kontaktlencsék mára igencsak kényelmes megoldást jelentenek sokak számára, érdemes óvatosan bánni velük, és a biztonság kedvéért megtartani szemüvegünket is. Mivel a kontaktlencsék szivacsként viselkedve tudják megtartani a rájuk került kórokozókat és szennyeződéseket, ha olyan helyre megyünk, ahol fokozott eséllyel kerülhet szennyeződés rájuk –például strandon –, inkább a szemüvegünk kapjuk fel a lencsék helyett.

Edzés közben Egyes mozgásformák, mint a jógázás, közben felvett pozíciók közül nem mindegyik kedvez a szemek jóllétének, például a fejenállás sem. Fejenállás közben ugyanis a szemekben lévő nyomás jelentős mértékben és hirtelen nőhet meg, ez pedig súlyosbíthat olyan problémákat, mint például a zöld hályog. Ha nem szeretnénk kockáztatni, hagyjuk ki a fejenállást, és vegyünk fel helyette egy szem barátabb pózt.

20-20 Biztosan észrevettük már, hogy egy hosszabb közösségi oldalon való lapozgatás vagy internetes szörfölés után mintha minden nedvesség kiszivárgott volna szemeinkből. Jól éreztük, mivel a képernyő bámulása közben egyáltalán nem pislogunk annyit, mint igényelnék azt szemeink. Ha munkánk közben a telefon vagy a számítógép képernyőjéhez vagyunk kötve órákon keresztül, próbáljuk betartani a 20-20 szabályt, és 20 percenként 20 másodpercre nézzünk el a képernyőről, egy távolabbi pontra.

2018. december 12.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek