7 fogyókúrás baki, ami miatt nem sikerül a diéta

7 fogyókúrás baki, ami miatt nem sikerül a diéta

Kapcsolódó tünetek:

1. Túl sok fehérje fogyasztása

A protein hasznos, szervezetünk számára nélkülözhetetlen. Azonban fogyókúrázóként hajlamosak vagyunk túlzásba esni. Ha pedig a szükségesnél többet fogyasztunk belőle, zsírpárnáink gyarapodni fognak. A nőknek átlagosan 46 g fehérjére van szükségük naponta, de ha pontosan szeretnénk kiszámolni, segítségünkre lehetnek különböző kalóriaszámláló oldalak, ahol súlyunkat, magasságunkat, életkorunkat megadva derül ki, mennyi fehérjére van szükségünk.

2. Túl kevés zöldség

Bár tisztában vagyunk vele, hogy zöldségből soha nem elég, mégis általában abból fogyasztunk kevesebbet. Ennek oka lehet, hogy mindig egyféleképpen készítjük el és hamar ráununk az ízére. Próbáljunk ki új recepteket: a zöldségekből készülhet smoothie, főzelék, leves, köret vagy salátafeltét chips formában, ízesítésre pedig bátran használjunk fűszereket! Minél több étkezéshez együnk minél többféle zöldséget, mert így biztosítható a rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálkozás.

3. Cukorbomba reggelire

Sokan esnek abba a hibába, hogy reggelire túl sokat esznek vagy nem a megfelelő ételt választják a nap indításául: a dobozos gyümölcslé helyett például inkább frissen facsart vagy préselt levet fogyasszunk! A dobozos változatnak ugyanis nagyon magas a cukortartalma, ami megdobja a vércukor-szintet és rövid időn belül farkaséhséget okoz.

4. Csak a mérlegnek hiszünk

A fogyókúra első heteiben könnyebben és gyorsabban fogyunk. Amikor lassul a folyamat és a mérleg nyelve hetekig alig mozdul, hajlamosak vagyunk elkeseredni és feladni a diétát. Fontos, hogy ne mérje magát gyakran: mindössze hetente, egy kijelölt napon álljon mérlegre! A fogyás több okból is megtorpanhat, a súlyveszteség lassulása pedig nem jelenti azt, hogy a fogyás megállt. Ne feledje, a zsír könnyebb, mint az izom, így lehet, hogy a mérleg ugyanannyit mutat, sziluettünk mégis karcsúbb.

5. Csak a kardió

A legtöbben, ha fogyókúrába kezdünk, a kardió ozgásformákat részesítjük előnyben: futunk, lépcsőzünk. Lehet, hogy ez segít a kezdeti időszakban, de hosszútávon mégsem tanácsos csupán a kardió gyakorlatokra hagyatkozni. Ötvözzük a kardiót a súlyzós edzéssel! A több izom nem csak hatékonyabb zsírégetésre képes, de ha a kettő mozgásformát kombináljuk a fejlődés gyorsabb és látványosabb is lesz!

6. Nem pihenünk eleget

Kutatások bizonyítják, hogy a túl kevés és nem kielégítő alvás akár hízáshoz is vezethet. Aki napi öt óránál kevesebbet alszik, annak ötven százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy rövidebb-hosszabb távon túlsúlyos lesz. Egyrészt a kialvatlanság megemelkedett inzulinszintet eredményez, másrészt az energiahiány arra ösztönöz, hogy kalóriában gazdag ételeket fogyasszunk. Legalább 6 órát kell ahhoz aludnunk naponta, hogy a szervezet regenerálódni tudjon.

7. Mindig ugyanazt, ugyanúgy

A kezdő lendület hamar alábbhagyhat, ha pár hét után nem érezzük a változást. Ennek oka lehet, hogy minden alkalommal ugyanazt a mozgást végezzük. A szervezetünk hozzászokik a terheléshez, az előrelépés pedig elmarad. Próbáljunk ki új sportágakat, edzésformákat! Változtassunk az edzés gyakoriságán, intenzitásán, idején! Ha például fut, próbálja ki az intervall edzést, ha eddig sík terepen sportolt, válassza az emelkedőt!

+1 A fogyás fejben dől el

A buktatók elkerülésében a pszichés tényezőknek is fontos szerepük van. A súlytöbblet kialakulásában lelki okok is szerepet játszhatnak, ezek feltárása, a hízáshoz vezető életszemlélet megismerése és az ezen való változtatás alapvető a sikerhez.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek