7 érdekesség a kómáról

2018. december 8.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Valószínűleg nem sokan ismerünk olyan személyt, aki már volt kómában, így a legtöbben a filmekben látott főbb jellemzők alapján szereztük meg ismereteinket az állapottal kapcsolatban. De vajon helyesek ezek a szedett-vedett információk?

7 érdekesség a kómáról

7 érdekesség a kómáról

  1. Nem kóma

Az eszméletlen állapot nem ugyan az, mint a kóma. Kómának akkor nevezhetjük a beteg állapotát, ha már több, mint 6 órája eszméletlen.

  1. Oxigénhiány

Bár, ha kómáról esik szó, sokan asszociálunk a különféle belső vagy külső traumák hatásaira – például fejsérülés, agyvérzés, rohamok vagy méreganyagok –, a kóma leggyakoribb kiváltója az oxigénhiány.

  1. Pupillák

Két kitágult pupilla a kóma jele lehet, ahogyan az is, ha az egyik pupilla tág, míg a másik összeszűkült állapotban van. Azonban a legnagyobb jelzést mégis a fényre való reagálás képessége adja. Azok, a fejsérülést szenvedett emberek, akiknek pupillái nem reagálnak a fényre, 90 százalékban nem élték túl a kómás állapotot.

  1. Guiness-rekord

A leghosszabb kómás állapot Elaine Sposito nevéhez köthető, aki 6 éves korában nem ébredt fel egy műtéti altatásból, életének hátralevő részét, 37 évet és 111 napot, pedig kómában töltötte.

  1. Két hét

A legnagyobb esély a kómából való felépülésre a 2 hetet vagy annál kevesebb ideig kómában töltők esetében van.

  1. Öntudat

A kómába esett páciensek mintegy 10 százalékának még szemeik kinyitása után sem sikerül visszanyernie öntudatát, őket apallikkereknek nevezik. Náluk a nagyagyban történt károsodás miatt csak a légzési és keringési folyamatok állnak vissza, azonban szellemi képességeikkel és személyiségükkel nincsenek tisztában.

  1. Glasgow-skála

A kómás állapot mélységét és lehetséges következményeit a Glasgow-skála alapján mérik. A skála bizonyos reakciók vizsgálatával jól jelzi az agykárosodás mértékét és az állapot súlyosságát.

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A Reading Egyetem legújabb kutatása arra az eredményre jutott, hogy a heti három pohár pezsgő fogyasztása megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását.

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Kiszáradás esetén a szervezetünkben folyadékhiány lép fel, ami enyhe, közepes, de akár súlyos következményekhez is vezethet.

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

A só azon kívül, hogy tartósít, extra ízt is ad fogásainknak, nélküle szinte elképzelhetetlen az étkezés. Valószínűleg ezért is van, hogy néhányan többet fogyasztanak belőle, mint kellene. De honnan vehetjük észre, ha ez a helyzet?

Az ájulás 4 előjele

Szakemberek szerint az emberek 35 százaléka ájul el életében legalább egyszer. Hogy fel tudjunk készülni rá, és egy rövid eszméletvesztés ne forduljon át vészhelyzetbe – például egy rossz esés miatt–, hasznos, ha fel tudjuk ismerni az előjeleit.

Az agyrázkódás jelei

Az agyrázkódás jelei

Noha agyunk koponyánkban védve van, az agyrázkódás az agyat érő egyik leggyakoribb traumás sérülés. Összeszedtük az agyi sérülésre utaló leggyakoribb jeleket és tüneteket.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , ,