6 fontos tudnivaló az orrszívókról

6 fontos tudnivaló az orrszívókról

Kapcsolódó tünetek:

A náthát sajnos még a legkisebbek sem ússzák meg, ráadásul náluk sokkal jobban oda kell figyelni a termelődő váladék eltávolítására, mert egy egyszerű megfázásnak is komoly szövődményei lehetnek.

1. Miért használjunk orrszívót?

Amíg a kicsi nem képes rendesen kifújni az orrát, addig nincs más alternatíva, muszáj a váladékot alaposan eltávolítani a komolyabb bajok megelőzése érdekében. Lehet, hogy kicsit kellemetlen, de semmiképp sem fájdalmas, a gyógyulást pedig felgyorsítja.

2. Hogyan használjuk?

Mindig a fiziológiás sóoldat befújásával kezdjünk, mert az fellazítja a váladékot. Várjunk pár percet és mehet az orrszívás. Ha gyermekünk ellenáll, göngyöljük takaróba vagy ültessük az ölünkbe, bal karunkkal szorítsuk magunkhoz, a jobbal pedig szippanthatunk. Ha meg tudjuk oldani, mert van segítségünk, fogjuk be a kicsi egyik orrlyukát, így a másikból alaposabban eltávolítható a váladék.

3. Nem árthat a készülék a gyereknek?

Ne aggódjon, nem tesz gyermekében kárt akkor sem, ha az orrszívót a porszívóra csatlakoztatja, mivel a készülék nem annak erejével, csak annak segítségével szívja ki a váladékot.

4. Melyik a jobb?

Létezik kézi pumpás, elektromos és porszívóhoz csatlakoztatható változat, de az már egyénenként változó, ki melyiket részesíti előnyben. Ha helyes technikával alkalmazzuk őket, mindegyik megfelelő lehet. A legújabb készülékek között találunk elemmel működőt és vízcsapra szerelhető, a vízsugár erejével szabályozhatót is, sőt létezik orrszívó és mellszívó funkciót kombináló eszköz is.

5. Meddig kell használni?

Nem igaz, hogy csak csecsemőknél hatásos az orrszívó, mindaddig szükség van rá, amíg a gyerek nem tudja nagyon alaposan kifújni az orrát.

6. Hogyan tisztítsuk?

A legtöbb készülék meleg vizes mosogatással tisztítható, némelyik még a mosogatógépet is jól bírja, de nem árt a használati útmutatót alaposan áttanulmányozni, mert vannak olyan darabok is, melyek csak hideg fertőtlenítős oldattal tarthatók tisztán. A fertőtlenítés módja attól is függ, mi a készülék alapanyaga, az üvegből készültek például kiválóan sterilizálhatóak akárcsak a cumisüvegek.

2016. november 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek