6 dolog, amit soha ne csináljon a szemével

2018. november 23.

Kapcsolódó tünetek:

látászavar

A szem, azon kívül, hogy lelkünk tükre, az egyik legfontosabb érzékelő szervünk is. Egészségére emiatt mindenképpen vigyáznunk kell. Nézzük, mi az a 6 dolog, amit soha ne tegyünk, ha szemeinkről van szó.

6 dolog, amit soha ne csináljon a szemével

6 dolog, amit soha ne csináljon a szemével

 1. Szemtetoválás

A szemtetoválás eljárása – azon kívül, hogy a szemgolyóba szúrt tű miatt igencsak hátborzongatóan hangzik – fertőzésveszélyes. Ugyanis, mint minden tetoválás esetében, itt is felmerül, hogy ha a tű nem teljesen steril, kötőhártya-gyulladás, hepatitis C vagy akár HIV fertőzés kockázata is fenyegethet minket.

 1. Őrült kontaktlencsék

A kontaktlencsék gyógyászati eszközök, amelyek csak szakértő ajánlásával és tanácsaival viselhetők biztonságosan. A parti kellékes boltokban vagy interneten árusított, színezett, mintázott, sokak által valamilyen alkalomra, divatból vagy kedvtelésből viselt lencsék azonban egyáltalán nem biztos, hogy megfelelően illeszkednek szemünk formájához. Azok alakja, mérete, görbülete sokféle lehet, így nincsen egy, mindenkire jó kontaktlencse ’fazon’. A nem megfelelő lencsék pedig azon kívül, hogy fertőzéshez vezethetnek, a szaruhártyát is könnyedén megsérthetik.  Az orvosok azt ajánlják, ha mindenképpen különleges kontaktlencsét szeretnénk viselni, azt csak a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberen keresztül szerezzük be.

 1. Kontaktlencsével aludni

Hiába reklámoznak ma már több kontaktlencsét is úgy, hogy biztonságos velük aludni, szakértők szerint nem ajánlatos hinni ennek. Az ugyan nem valószínű, hogy már egy alkalom után bajt okoznának, azonban hosszú távon komoly problémákat jelenthetnek szemeinknek. A kontaktlencsék ugyanis elzárják az oxigént a szaruhártyák elől, amelyeken így jelentősen megnő a fertőzéseket okozó baktériumok szaporodásának kockázata.

 1. Otthon eltávolítani a ’kis valamit’ a szemhéjunkról

Legyen az árpa, hólyagocska vagy valamilyen ismeretlen eredetű dudor, ha a szemhéjunkon van, az nem éppen ugyanaz, mint egy vízhólyag a sarkunkon. A szemhéj a testünkön lévő egyik legvékonyabb bőrréteg, és ha házilag nyomkodjuk, megszúrjuk vagy piszkáljuk, nem csak a szemek fertőzését kockáztatjuk, hanem a véletlenül okozott, maradandó sérüléseket is. A mechanikai ’kezelés’ helyett, ha valami furcsát észlelünk a szemhéjakon, helyezzünk rájuk naponta 2-3 alkalommal meleg borogatást. Ha ez nem segít egy-két napon belül, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

 1. Sminken vagy gyógyszeren osztozni

Az magától értetődő, hogy az orvos által felírt, vényköteles gyógyszert csakis az használhatja, aki számára felírták, de ha a szemeinkről van szó, a vény nélkül kapható gyógyszereket sem szabad egymás között cserélgetni. A különféle szemkenőcsök és szemcseppek használatával ugyanis könnyedén tovább hajtjuk a baktériumokat és egyéb mikroorganizmusokat, ez pedig sok esetben fertőzéshez vezet. Ugyanez a probléma a szempillaspirál, szemhéjpúder, szemceruza vagy a kontaktlencsék közös használatánál.

 1. Elhanyagolni a védőszemüveg viselését

A védőszemüvegek nem tartoznak a legdivatosabb viseletek közé, azonban a funkciójuk egyáltalán nem is az, hogy szépek legyenek. Ha munkahelyünkön előírt a szemüveg viselete vagy olyan hobbinak hódolunk, ahol melegen ajánlott a szemvédelem, ne vegyük félvállról a figyelmeztetéseket! Sőt, bizonyos otthoni barkácsolási munkáknál vagy motorral felszerelt eszközök használatánál is elengedhetetlen, hogy beruházzunk egy megbízható darabra.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Bausch&Lomb RENU MultiPlus kontaktlencse folyadék + tok 360ml

  Bausch&Lomb RENU MultiPlus kontaktlencse folyadék...

  <p>Multifunkciós kontaktlencse ápolószer. Bármilyen lágy kontaktlencse tisztításához és tárolásához. Sokoldalúan tisztít és fertőtlenít.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30px" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

  3 799 Ft
szemfehérje gyulladás

Mi az a szemfehérje gyulladás?

A szem fehér része (sclera) egy szövetréteg, amely megvédi a szem többi részét. Amikor ez a terület begyullad és fáj, azt nevezi az orvostudomány szemfehérje gyulladásnak, vagy más néven scleritisnek.

szaruhártya fekély

Szaruhártya fekély kialakulásának okai, tünetek és kezelése

Mi a szaruhártya fekély? Mi okozza és mit lehet tenni ellene?

zöld hályog megelőzése vitaminokkal

Vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segítenek a zöld hályog megelőzésében!

A zöld hályog, vagy más néven glaukóma a súlyos látáskárosodás leggyakoribb oka szerte a világon. Így hazánkban is sok embert érint, megelőzése és korai felismerése nagyon fontos lehet. Szerencsére egyes vitaminok és ásványi anyagok is nagy segítségünkre lehetnek ebben.

5 látásjavító zöldség, gyümölcs és hal

5 látásjavító zöldség, gyümölcs és hal

A szem egészségének megőrzéséért sokat tehetünk szemtornával, szemcseppekkel, de helyes táplálkozással is. Rengeteg olyan vitamin, ásványi anyag és más összetevő létezik, melyek megfelelő bevitele a szem karbantartásában is segíthet!

Összes cikk Szemészeti problémák témában