5 veszélyes diéta, ami többet árt, mint használ

2016. augusztus 15.

Kapcsolódó tünetek:

elhízás

Összeszedtünk néhány veszélyes diétát.

Atkins diéta

Az Atkins diéta lényege, hogy radikálisan visszaszorítja a szénhidrátok – burgonya, kenyér, rizs, tészta – fogyasztását, miközben megemeli a fehérjebevitelt.

Miért veszélyes?

Amerikában és Európában is számos szakértőcsoport vizsgálta a diéta hatásait, és a kutatások eredményei azt mutatják, hogy minél kevesebb szénhidrátot – és minél több fehérjét – fogyaszt valaki, annál nagyobb a keringési rendszert érintő megbetegedések kialakulásának kockázata. Az alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú étrendet szakorvosok legfeljebb három-négy hetes időszakra ajánlják.

Alko- és Colarexia

Fiatalok körében népszerű az alkorexia, melynek lényege a hétköznapok folyamán jelentősen csökkentett energiabevitel, amiért cserébe hétvégén vagy esténként komolyabb mennyiségű alkoholbevitel is megengedett. Ugyanezen a módszeren alapul a Cola Zero-diéta is, ahol az éhségérzet elnyomására nullkalóriás kólát isznak a fogyókúrázók.

Miért veszélyes?

A nagyobb mértékű alkoholfogyasztás – illetve Cola Zero-diéta esetén a napi két-három liter kóla – már önmagában is veszélyes, de a durván csökkentett táplálékbevitel vitamin-, illetve tápanyaghiányhoz vezethet, és már néhány nap múltán levertséget, fáradtságot eredményez.

Dukan-diéta

A négyfázisú diéta alapja a magas fehérje- és alacsony szénhidrátbevitel, aminek köszönhetően rövid időn belül látványos súlyvesztés érhető el – ám a kezdeti fogyás inkább csak a folyadékvesztésnek köszönhető.

Miért veszélyes?

Fit young woman fighting off fast foodA Dukan-diéta túlságosan merev, sok élelmiszer fogyasztását teljesen kizárja az étrendből. Még a fogyókúrát megalkotó Pierre Dukan is felhívta rá a figyelmet, hogy a diéta olyan mellékhatásokkal járhat, mint a gyengeség, a székrekedés, és követése mellett szükség van különböző táplálékkiegészítők szedésére. Általánosságban is elmondható, hogy minden diéta, ami egyoldalú táplálkozáson alapul, hosszú távon egészségtelen.

5:2 diéta

A diéta lényege, hogy a hét öt napján gyakorlatilag étrendi megkötés nélkül fogyaszthatunk bármit – tehát akár édességet, hamburgert, cukrot is -, mindössze arra kell ügyelni, hogy a napi kalóriaadagunk ne haladja meg a 2000 kcal-t. A hét fennmaradó két napján azonban böjt következik, napi mindössze 500 kcal energiabevitellel.

Miért veszélyes?

Mivel a diéta csupán a kalóriabevitel mennyiségét határozza meg, az elfogyasztott ételek minőségét nem, nem biztos, hogy mindenki egészséges étrend szerint kezd étkezni. A diéta hatására inzulinszintünk ingadozni fog, így ez a fajta kiegyensúlyozatlan táplálkozási mód – megvonás majd nagy kalóriatartalmú ételek fogyasztása- számos egészségügyi probléma – többek között az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség kialakulását segíti elő.

Bébiétel-diéta

A diéta rendkívül egyszerű: a nagyobb kalóriatartalmú táplálékokat bébiétellel kell helyettesíteni. Az igazán elszántak minden étkezést ezzel helyettesítenek, ám legtöbben csak napi egy-két alkalommal fogyasztanak a babáknak készült táplálékból.

Miért veszélyes?

A babáknak készült pépek előnye, hogy jellemzően adalékanyag-, illetve tartósítószer-mentesek, valamint alacsony zsír-, cukor-, és sótartalommal bírnak. Ugyanakkor a bébiételekből hiányzik a rost, a kalcium és a D-vitamin, ezért a felnőtt szervezet legfeljebb egy hétig tolerálja fogyasztását. További veszélye, hogy hiányzik a diétából a rágás folyamata is, ami a megfelelő emésztéshez – bizonyos enzimek aktiválásához – nélkülözhetetlen.
Hogy lehet szülés után lefogyni?

Hogy lehet szülés után lefogyni?

7 tipp, hogy mihamarabb megszabaduljon a terhességi súlyfeleslegtől!

Íme az igazság a zsírokkal kapcsolatban!

Íme az igazság a zsírokkal kapcsolatban!

A jó, a rossz és ami közötte van.

Fogyókúra 40 éves kor felett – 6 fontos új szokás!

Fogyókúra 40 éves kor felett – 6 fontos új szokás!

20 és 30 éves kor között még nyugodtan evett és ivott este a barátokkal, majd adta le pikk-pakk az esetleges felesleget? 40 felett azonban hiába a régi módszerek, de a súlya meg sem mozdul?

Egészséges és diétás köretek karácsonyra

Egészséges és diétás köretek karácsonyra

Előzzük meg a karácsonyi plusz kilókat egy olyan menüvel, melynek legfontosabb elemei az egészséges és diétás köretek, ugyanis a hagyományos köretek azok, melyek a legtöbb problémát okozzák.

fitt nassolnivalók

6 fitt nassolnivaló

Az evés élvezetét diéta alatt sem kell megtagadnunk, de fontos, hogy olyan fitt nassolnivalók mellett döntsünk, amiket bűntudat nélkül fogyaszthatunk.