5 tipp a téli betegségek megelőzésére

2016. szeptember 1.

Hogyan készítse fel szervezetét a télre?

5 tipp a téli betegségek megelőzésére

1. Mozogjunk!

Immunrendszerünk védi ki a vírusok, kórokozók támadásait, különböző funkciójú sejtjei segítségével irányítja a gyulladásos és védekező funkciókat. Ezt a finom és bonyolult rendszert erősíti a rendszeres testmozgás. A sportnak nagy szerepe van a megelőzésben is: a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az emésztőszervi problémák kockázatát jelentősen csökkenti, ha napi rendszerességgel, legalább 20 percet fordítunk közepes vagy nagy intenzitású testmozgásra. A kardio edzések mellett érdemes súlyzós edzéseket is beiktatni, hiszen az izomépítés, a csontok szilárdságának megtartása, a gerinc és ízületek támogatása ugyanolyan fontos, mint a szív segítése.

2. Alkalmazzunk homeopátiás szereket!

A homeopátia a szervezet öngyógyító mechanizmusát erősíti, nem elnyomja az immunrendszer működését, hanem támogatja azt. Homeopátiás immunerősítésre mindig az alkati kezelés, a páciens testi és lelki alkatának megfelelően kiválasztott alapszer a legalkalmasabb, járványos időszakban ennek időnkénti ismétlésével erősíthető a szervezet.

  • Az Echinacea gyógynövényként és homeopátiás szerként egyaránt bevethető gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságai miatt.
  • Az Oscillococcinum támogatja a szervezetet a vírusok okozta lázas-hurutos betegségekkel szemben és megelőzésre is alkalmas.
  • Az Influenzinum segít kivédeni az influenzás megbetegedést, vagy ha az mégis kialakul, akkor annak lefolyását enyhébbé, rövidebbé teszi.

5 tipp a téli betegségek megelőzésére

3. Szedjünk C-vitamint és propoliszt!

A téli időszakban érdemes C-vitaminnal és a propolisszal megtámogatni immunrendszerünket. A propolisz pusztító hatással van többféle baktériumra, kiváló fájdalomcsillapító. Kutatások kimutatták, hogy jó néhány olyan batérium elpusztítására képes, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal szemben már rezisztenssé váltak. Sikeresen bevethető felső légúti betegségek, húgyúti fertőzések ellen. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Ha azonban valaki érzékeny a virágporra,  a propolisz használata allergiás reakciókat válthat ki!

4. Támogassuk emésztésünket!

Az erős immunrendszer az egészséges emésztéssel kezdődik. Tél közeledtével kiemelten fontos a helyes táplálkozás, hogy ezzel is erősítsük szervezetünk ellenálló képességét. Fogyasszunk ásványi anyagokban, nyomelemekben bővelkedő ételeket: zöldségeket, olajas magvakat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket – mint amilyen a grapefruit és a citrom vagy a pomelo –, támogassuk emésztésünket probiotikumok szedésével!

5. Eddzük vérkeringésünket!

Szervezetünk meghálálja, ha reggel váltóvizes zuhanyt veszünk: meleg vízzel kezdjük, majd ha átmelegedtünk, jöhet a hideg vízzel való zuhanyzás. Ezt ismételjük meg néhányszor és fejezzük be hideg vízzel, ezután alaposan töröljük meg magunkat szárazra! A váltózuhany után igyunk egy jó forró, csipkebogyó-, bodza-, vagy hársfateát! Ezzel elősegítjük a méregtelenítési folyamatot, és stimuláljuk az immunrendszerünket. Ha van rá lehetőségünk, hetente szaunázzunk!

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Sóterápia a megfázás ellen!

Sóterápia a megfázás ellen!

Az egyik olyan terápia, amely az utóbbi évtizedben itthon is fellángolt, a haloterápia, vagy más néven sóterápia, amely megfázás ellen nagyon hatékony módszer.

Mossa ki a náthát orrából!

Mossa ki a náthát orrából!

Az orr és arcüreg átmosás a váladékkal telt, megduzzadt arcüreg és nyálkahártya kezelésére szolgál. A Proetz kezelés az orröblítés és az orrszívás együttes használata. A terápia segítséget nyújthat az elhúzódó nátha, vagy más légúti betegség ellen.

Népszerű tévhitek az influenzáról 750

Népszerű tévhitek az influenzáról

Van, aki antibiotikumokat követel, amint kiderül, hogy influenzás, mások rettegnek a fertőzés elleni védőoltásoktól és egyesek szerint pedig ez a betegség egyáltalán nem is veszélyes. Az influenzával kapcsolatban számos tévhit terjed, össze is gyűjtöttük, melyek ezek!

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!