5 tipp a téli betegségek megelőzésére

2016. szeptember 1.

Hogyan készítse fel szervezetét a télre?

5 tipp a téli betegségek megelőzésére

1. Mozogjunk!

Immunrendszerünk védi ki a vírusok, kórokozók támadásait, különböző funkciójú sejtjei segítségével irányítja a gyulladásos és védekező funkciókat. Ezt a finom és bonyolult rendszert erősíti a rendszeres testmozgás. A sportnak nagy szerepe van a megelőzésben is: a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az emésztőszervi problémák kockázatát jelentősen csökkenti, ha napi rendszerességgel, legalább 20 percet fordítunk közepes vagy nagy intenzitású testmozgásra. A kardio edzések mellett érdemes súlyzós edzéseket is beiktatni, hiszen az izomépítés, a csontok szilárdságának megtartása, a gerinc és ízületek támogatása ugyanolyan fontos, mint a szív segítése.

2. Alkalmazzunk homeopátiás szereket!

A homeopátia a szervezet öngyógyító mechanizmusát erősíti, nem elnyomja az immunrendszer működését, hanem támogatja azt. Homeopátiás immunerősítésre mindig az alkati kezelés, a páciens testi és lelki alkatának megfelelően kiválasztott alapszer a legalkalmasabb, járványos időszakban ennek időnkénti ismétlésével erősíthető a szervezet.

  • Az Echinacea gyógynövényként és homeopátiás szerként egyaránt bevethető gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonságai miatt.
  • Az Oscillococcinum támogatja a szervezetet a vírusok okozta lázas-hurutos betegségekkel szemben és megelőzésre is alkalmas.
  • Az Influenzinum segít kivédeni az influenzás megbetegedést, vagy ha az mégis kialakul, akkor annak lefolyását enyhébbé, rövidebbé teszi.

5 tipp a téli betegségek megelőzésére

3. Szedjünk C-vitamint és propoliszt!

A téli időszakban érdemes C-vitaminnal és a propolisszal megtámogatni immunrendszerünket. A propolisz pusztító hatással van többféle baktériumra, kiváló fájdalomcsillapító. Kutatások kimutatták, hogy jó néhány olyan batérium elpusztítására képes, amelyek a szintetikus antibiotikumokkal szemben már rezisztenssé váltak. Sikeresen bevethető felső légúti betegségek, húgyúti fertőzések ellen. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Ha azonban valaki érzékeny a virágporra,  a propolisz használata allergiás reakciókat válthat ki!

4. Támogassuk emésztésünket!

Az erős immunrendszer az egészséges emésztéssel kezdődik. Tél közeledtével kiemelten fontos a helyes táplálkozás, hogy ezzel is erősítsük szervezetünk ellenálló képességét. Fogyasszunk ásványi anyagokban, nyomelemekben bővelkedő ételeket: zöldségeket, olajas magvakat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket – mint amilyen a grapefruit és a citrom vagy a pomelo –, támogassuk emésztésünket probiotikumok szedésével!

5. Eddzük vérkeringésünket!

Szervezetünk meghálálja, ha reggel váltóvizes zuhanyt veszünk: meleg vízzel kezdjük, majd ha átmelegedtünk, jöhet a hideg vízzel való zuhanyzás. Ezt ismételjük meg néhányszor és fejezzük be hideg vízzel, ezután alaposan töröljük meg magunkat szárazra! A váltózuhany után igyunk egy jó forró, csipkebogyó-, bodza-, vagy hársfateát! Ezzel elősegítjük a méregtelenítési folyamatot, és stimuláljuk az immunrendszerünket. Ha van rá lehetőségünk, hetente szaunázzunk!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Megfázás gyerekkorban – Fő a megelőzés!

Ahogy beköszönt az ősz, egyre gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések. Ez nem véletlen, hiszen a nyirkos, hűvös környezet jót tesz a kórokozók szaporodásának és terjedésének. Ráadásul fogékonyabbak is vagyunk a fertőzésekre, hiszen kevesebbet mozgunk és kevesebb vitaminhoz jutunk. Így vannak ezzel a gyerekek is, akiknél nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, kezelni pedig szintén könnyű lehet!

Készüljünk fel időben az őszi-téli megfázásokra!

Készüljünk fel időben az őszi-téli megfázásokra!

Ha ősz, akkor megfázás, ezt sajnos sokan tudjuk. Ebben a hűvös és nyirkos időszakban ugyanis könnyebben terjednek a kórokozók, melyek gyorsan okoznak sokszor egészen makacs náthákat. Ha kellően és időben felkészülünk, nem csak megkönnyíthetjük a gyógyulást, de akár meg is úszhatjuk a megfázást – tippjeinkkel ebben próbálunk segíteni!

A légkondi veszélyei

A klímaberendezések esetében nem csak vásárláskor kell a minőségre hangsúlyt fektetni, hanem a megfelelő és szakszerű karbantartásra is szükséges odafigyelni, arra időt és pénzt szánni. A klíma helytelen használata átmeneti, de akár tartós egészségkárosodáshoz is vezethet.

Nyáron is elkaphatja! – 7 fontos tudnivaló a nátháról

Mikor fertőz és hogyan gyógyítsuk a náthát?

Amit a hörghurutról tudnia kell!

Amit a hörghurutról tudnia kell!

A hörghurut tünetei, kezelése és megelőzése.